L’«estrella» d’Ansu Fati

FCBARCELONA

3
Marcos López

Va aparèixer al Benito Villamarín i va canviar el partit. No per habitual deixa de ser notícia. Ansu Fati amb prou feines va necessitar 77 segons per trobar la porteria andalusa i obrir el camí del triomf que col·locava el Barça en la pròxima edició de la Champions, tot i que va necessitar, això sí, la gardela amb l’esquerra de Jordi Alba que va alliberar tots els problemes i angoixes que exhibia Xavi.

Ansu va tenir una primera ocasió que no va engaltar amb encert. Però en la segona, i malgrat que el xut no era tan potent com volia, va acabar superant Rui Silva. «Ansu és un jugador amb estrella», va reiterar Xavi, un cop aconseguida la victòria que ficava el Barça a la Lliga de Campions 2022-23.

Una estrella que no ha tingut. Ni ell, ni Koeman. Una estrella en què es diposita cada vegada més i més pressió perquè no només va heretar el 10 que va portar Messi durant anys i anys, sinó que encarna la llum d’esperança que necessita un equip en reconstrucció, submergit, a més, en una profunda crisi econòmica, que afecta tots els plans.

Però amb poca cosa, Ansu sempre deixa la seva empremta, aliè al paisatge catastròfic que l’envolta. «N’havíem parlat abans del partit dient que ells defensen molt bé l’àrea parant-se al caire, per la qual cosa es tractava d’arribar a la línia de fons perquè la passada enrere cabia bé», va indicar el tècnic en l’anàlisi tàctica sobre aquesta jugada que va provocar el 0-1, equilibrat, gairebé de forma immediata, pel cop de cap de Bartra.

«Potser un altre davanter necessita tres o quatre ocasions i Ansu, en canvi, en mitja ocasió et fa gol»

Xavi, tècnic del Barça

«Ansu és un noi que té estrella, té gol. Ho veiem en els entrenaments. Estic molt feliç per ell, és un jugador diferencial, l’equip ho està notant quan és al camp», va reconèixer Xavi. «Potser un altre davanter necessita tres o quatre ocasions i ell, en canvi, en mitja ocasió et fa gol», va afegir el tècnic, entregat al seu talent, després d’haver confessat que «no tenim jugadors pulcres, som el que som».

I això que el xut, que portava tot el verí possible perquè volia, i va aconseguir, despistar Rui Silva, el porter del Betis, no estava ben executat. O, almenys, no estava perfectament fet. «Fins i tot xutant malament et fa gol. Té estrella, té estrella...», va repetir, una vegada i una altra, l’entrenador del Barça.

Els números avalen aquesta frase. Porta quatre gols a la Lliga en tot just set jornades que ha disputat. Són només 243 minuts al camp, cosa que permet que el davanter faci una mitjana d’1 gol cada 60 minuts. No hi ha ningú a la plantilla capaç d’exhibir aquests números tan plens d’eficàcia. Aubameyang, per exemple, firma 1 gol cada 98, Luuk de Jong, cada 102, Memphis, cada 154, Ferran Torres, cada 302 i Dembélé, que només ha fet 1 gol a la Lliga, és cada 1.288 minuts.

Amb Pedri i Ansu com a banderes del futur ofensiu, el Barça es vol reconstruir la temporada vinent, sostingut darrere per la ferocitat defensiva que proporciona Araujo. Però Xavi, que ja té definit «el diagnòstic» dels problemes de la plantilla, sap que necessita alguna cosa més. Falta saber, tanmateix, si la directiva de Laporta li pot proporcionar aquests jugadors pulcres que exigeix per donar una nova dimensió al seu projecte.

Mentre tingui Ansu al camp, tot serà molt més senzill. I més ràpid.