11 GOLS, PITXITXI DEL BARÇA EN LA LLIGA

Memphis es rebel·la sense saber encara si seguirà en el Barça

Memphis es rebel·la sense saber encara si seguirà en el Barça

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Memphis, el ‘nou’ del Barça, estava desaparegut. Ancorat a la banqueta, arrossegat per la força del mercat hivernal, eclipsat pels gols d’Aubameyang, arraconat per la velocitat d’Adama Traoré i la fe cega que té Xavi en Ferran Torres, unit al ressorgiment de Dembélé.

Era Memphis la cinquena opció de l’atac. De vegades fins i tot la sisena, afectat per diversos problemes físics, perquè el cap de Luuk de Jong va ser com un tresor per al tècnic blaugrana.

L’equip va entrar en una davallada inesperada i es va anar apagant poc a poc, carregant-se també els fitxatges de gener. I Memphis, que ho va jugar tot d’agost a desembre (a la Lliga va completar els 90 minuts en els 16 primeres jornades), ha tardat a trobar el seu lloc. 

Va aprofitar mitja hora final en la dura derrota contra el Rayo per reivindicar-se després d’assistir des de la banqueta d’Anoeta (no va jugar ni un minut) al sofert triomf blaugrana.

Però, segons va revelar Xavi, va aprofitar molt més encara la setmana neta, sense partits i amb barbacoa inclosa per trobar arguments per a la reacció després d’encadenar tres derrotes consecutives a la Lliga. I amb el seu gol al Mallorca va obrir el camí d’una necessària victòria per seguir en el segon lloc.

Quan estava Koeman, Memphis era el ‘nou’. O fals ‘nou’. Quan va arribar Xavi, igual. Fins que va aparèixer Aubameyang al gener per treure-li el lloc, mentre ell es recuperava dels seus problemes al tendó d’Aquil·les i una altra lesió muscular.

«Ha jugat perquè ha entrenat molt bé. Potser un altre jugador en la seva posició, que ha sigut important allà per on ha passat, s’hauria rendit...»

Xavi, tècnic del Barça

Havia sostingut el Barça a l’inici. No hi havia més davanters. Després, amb prou feines se’l va veure perquè el treball de Mateu Alemany als despatxos (en un mes van arribar quatre jugadors nous) es plasmava sobre la gespa, quan el Barça va escalar del novè al segon lloc a la Lliga. Memphis havia perdut el seu lloc.

«Ha jugat perquè ha entrenat molt bé. Potser un altre jugador en la seva posició, que ha sigut important allà per on ha passat, s’hauria rendit...», va argumentar Xavi per justificar l’elecció del neerlandès completant l’atac contra el Mallorca amb Ferran Torres, ubicat en la seva posició preferida d’extrem dret, i Aubameyang.

Dembélé, amb amigdalitis des de dissabte, al principi es va quedar a la banqueta. «Ha completat una setmana fantàstica en els entrenaments. Per això és titular. Volem aquesta classe de jugadors, amb aquesta actitud, capaç de marcar la diferència», va afegir Xavi.

Dos Memphis

Hi ha dos Memphis. En els primers 21 partits, l’exdavanter del Lió va ser titular en tots. En els 28 restants només ho ha sigut en tres ocasions, ja que se’n va perdre 14 per lesió.

«Té gol, va a l’espai bé i s’associa bé. Ha fet un gran partit i me n’alegro per ell», va confessar Xavi, que, no obstant, no va voler precisar si el neerlandès formarà part del seu projecte esportiu la temporada que ve. «No és el moment de pensar en el futur, sinó en els quatre importants que ens queden», es va escudar el tècnic.

Falta saber, a més, si Memphis vol complir el segon i últim any de contracte que li queda amb el Barça, ja que té un mercat potent de possibles equips, sobretot en la Premier.

«Sí que és veritat que en molts moments he sigut injust amb ell perquè no ha jugat gaires minuts. Si rendeix així, ha de jugar»

Xavi, tècnic del Barça

«Sí que és veritat que en molts moments he sigut injust amb ell perquè no ha jugat gaires minuts», va reconèixer el tècnic. «Tornava de la lesió i després requeia, però ha completat una setmana fantàstica d’entrenaments. Si rendeix així, ha de jugar», va sentenciar Xavi.

Si Memphis juga, sobra un davanter. Sigui Aubameyang, Ferran o Dembélé. Si es mesurés tot en termes estadístics, no hi hauria dubtes. El neerlandès, tot i que amb prou feines ha jugat en la segona meitat de la temporada, suma 11 gols en 23 partits i és el ‘pitxitxi’ del Barça en la Lliga.

Notícies relacionades

Per darrere de l’exjugador del Lió apareix Aubameyang, que és, no obstant, molt més eficaç, amb nou gols en 13 partits de Lliga. El tercer màxim golejador és Luuk de Jong (6 en 19), que està seguit per Ferran Torres (4 en 14). Després ve Ansu Fati (3 en 6) iel cinquè lloc l’ocupa el desaparegut Braithwaite (2 gols en 4 partits), seguit de Dembélé (1 en 18) i Adama, que no n’ha marcat cap en les seves nou aparicions.  

Memphis s’ha fet un lloc sense saber encara que passarà amb ell d’aquí un parell de mesos. Va venir gratis al Camp Nou, amb salari pandèmic, volent ser amo del seu destí, per això només va firmar per dues temporades. Acaba el 2023 i el Barça necessita diners. Mentre el club decideix, ell es rebel·la.