FUTBOL FEMENÍ

Jana Fernàndez, un cas únic al Barça

  • La central blaugrana és la primera jugadora del Barça Academy que puja al primer equip

  • «Venim d’un triplet i no ens conformem amb menys», assegura la defensa a EL PERIÓDICO

Jana Fernàndez, un cas únic al Barça
5
Es llegeix en minuts
Inés Sánchez
Inés Sánchez

Periodista

Especialista en nutrició esportiva i preparació física en el futbol femení. Coautora d''El fútbol que no nos quisieron contar'.

ver +

Amb tan sols 20 anys, Jana Fernàndez ja figura com a icona del Futbol Club Barcelona. La central blaugrana és una dels set jugadors de la FCB Escola que van complir el somni de jugar al primer equip. Tot i que, en el seu cas, es mantindrà en la història del club per ser la primera dona del Barça Academy a aconseguir-ho, cosa que aplana el camí de les nenes de la generació actual.

La futbolista de Sant Esteve Sesrovires –també localitat de Rosalía– arriba a la 9a Barça Academy World Cup com a amfitriona junt amb Eric Garcia, tot i que fa vuit anys només era una de les tres jugadores de la FCB Escola que va disputar la competició. I aquesta temporada, el torneig –que es disputarà de l’11 al 14 d’abril als camps de la Ciutat Esportiva– aplegarà els 1.150 nens i nenes que donen sentit a les 26 acadèmies del club, repartides en 15 països diferents.

I Jana Fernàndez exemplifica amb escreix el que significa ser jugadora del Barça: ambició, humilitat i competitivitat. «Quan vaig entrar vaig veure que s’obria un camí, però era impensable somiar que podria arribar on soc avui. Hem de seguir. S’ha avançat molt des que hi vaig entrar el 2014», explica la futbolista blaugrana a EL PERIÓDICO.

«Un camí tancat»

Jana ha traçat el camí que tots els nens anhelaven. D’iniciar-se de petita a la Barça Academy a aixecar el primer triplet amb l’equip. I malgrat que encara és molt jove, mostra prou maduresa per posar en valor l’aprenentatge de la seva etapa formativa: «La persona i la futbolista que soc ara és gràcies a la FCB Escola i a estar aquí al Barça. Els valors que transmet el club han construït la persona que soc avui», sentencia la defensa del club blaugrana.

Després de dos anys a l’escola, la trucada del Barça va ser un pas cap endavant per a la jove futbolista. «Allà vaig ser conscient que podria ser jugadora professional. El fet de canviar de la FCB Escola per això em va fer pensar que podria jugar amb el primer equip», confessa Jana. Tot i que llavors, la realitat era molt diferent i pràcticament no tenia precedents. «Era un camí bastant tancat, no pujaven nenes del planter. Però quan van arribar Claudia Pina, Candela Andújar i Gemma Font vaig veure realment que podia arribar al primer equip i dedicar-me a això», afegeix la jugadora.

Present i futur blaugrana

Tot i que Jana Fernàndez ja fa un parell d’anys que té fitxa del primer equip, aquesta temporada sí que ha tingut un paper protagonista, participant en 20 dels 26 partits possibles i s’ha convertit en l’alternativa perfecta per a la defensa formada per Mapi León i Irene Paredes: «No m’esperava ser tan important per a l’equip. Estic molt agraïda a Jonathan Giráldez per haver-me donat l’oportunitat i confiar en nosaltres».

No obstant, la ruptura del lligament encreuat el 12 de febrer va frustrar el seu gran moment de forma. Tot i que ara, Jana Fernàndez demostra estar mentalment preparada per assumir responsabilitats la següent campanya: «Vaig tenir mala sort, perquè estava en una etapa de molta confiança. Però això ja no pararà. Tornaré molt més forta i espero que continuïn confiant en mi com ho han fet durant aquest any».

De fet, la central ja sobresurt com a indiscutible per a un futur pròxim. «Estic fent pressió per ser titular en un futur. Tinc la sort de ser jove i que encara em quedin molts anys de futbol. Però si he de somiar en un escenari perfecte, seria sent la titular del Futbol Club Barcelona».

A més, la futbolista representa a la perfecció la competitivitat que manifesta l’equip en cada partit: «Vull continuar guanyant títols. Venim de guanyar un triplet i no ens conformem amb menys», va admetre Jana Fernàndez.  «Anirem a totes. Volem repetir el triplet, i també la Supercopa, que l’any passat ens va quedar penjada», va acabar.

Possibilitat de revenja davant el Wolfsburg

A finals de mes, afrontaran la quarta semifinal de Champions consecutiva. I ho faran contra el rival de fa dues temporades, el Wolfsburg. D’aquella eliminatòria es manté el «ja no hi ha distància» d’Alexia Putellas que ja va quedar per a la història. I si alguna cosa han deixat clara les integrants blaugrana és que no és un partit més per a les jugadores.

«És molt simbòlic guanyar contra el Wolfsburg per les semifinals que vam perdre contra elles. Va ser molt dur, vam tenir moltes ocasions i no vam ser capaces de transformar-les. Elles ens van marcar un gol amb una ocasió aïllada i es van classificar per a la final», explicava Jana Fernàndez. La central no oblida la competitivitat que caracteritza el conjunt de Giráldez: «L’any passat vam ser campiones d’Europa, però això no ens serveix aquesta temporada. Volem guanyar aquesta semifinal i disputar una nova final».

El conjunt blaugrana afronta unes semifinals tan igualades com les de la temporada passada davant el PSG: «Ens esperem un partit físic. Volem tenir les mateixes oportunitats que en l’anterior eliminatòria i que aquesta vegada sí que puguem transformar-les», detalla la futbolista.

Nou assalt al Camp Nou

Notícies relacionades

El Camp Nou tornarà a viure una ‘final’ per recodar: «Serà un partit molt atractiu per a l’espectador, un partit molt disputat. Els aficionats ens donaran l’empenta que necessitem per guanyar en l’anada. Volem anar a Alemanya amb un bon resultat. Allà també hi haurà públic i no volem patir», reconeix Jana.

I després de l’experiència del 30 de març, en la qual van arribar al rècord mundial d’assistència de 91.533 aficionats davant el Reial Madrid, l’equip confia en una resposta similar de l’afició: «Esperem un Camp Nou ple. Tot i que encara no som conscients realment del que significa. Ho parlem quotidianament, però sense saber l’efecte que està tenint en la gent i el que tindrà en el context de la dona», conclou Jana Fernàndez.