Xavi: «És una victòria de família, de grup»

EFE/Biel Aliño

2
Marcos López

Els canvis han canviat el Barça. No només perquè Ferran ha firmat l’1-1. Ni tampoc perquè Memphis liquidés el partit amb l’Elx rubricant un imponent penal que ha sacsejat la porteria d’Edgar Badía. «És una victòria de grup, de família, d’equip... Ha sigut merescuda i importantíssima. És vital», ha explicat Xavi, alleujat després d’encadenar el quart triomf consecutiu, una cosa que no passava des de febrer del 2021. Ja fa més d’un any.

Però l’aparició de Ferran, que ha començat d’extrem esquerre a la segona meitat després de substituir Gavi i ha resultat més decisiu exercint de ‘nou’ o de ‘fals nou’, ha modificat l’anguniós paisatge a què s’enfrontava l’equip de Xavi. Anguniós perquè l’Elx ha certificat el que ja se sabia. Primera rematada a porta, primer gol encaixat pel Barcelona.

Anguniós perquè el polèmic penal transformat per Memphis ha desencadenat la polèmica. «El refranyer català no falla. Qui no plora no mama», ha dit Pere Milla, reflectint l’enuig de l’Elx, indignat per la decisió d’Hernández Hernández, que ha castigat amb la pena màxima el moviment de braç de Barragán, el lateral dret de l’equip il·licità. «Dels àrbitres no en parlo. Ja ho he dit moltes vegades», ha sentenciat el tècnic blaugrana.

Discussió amb Francisco

Sí que ha parlat Francisco, l’entrenador de l’Elx, indignat perquè el col·legiat canari no ha determinat que hi hagués penal a la mà d’Alba o Busquets. Tot just acabada la trobada, l’expreparador del Girona s’ha acostat a Xavi, que li estava recriminant que no hagués llançat una pilota fora després que Alba notés unes molèsties.

«Res, res important. Ha sigut la tensió normal del partit», s’ha disculpat després el tècnic del Barça intentant treure importància a aquestes escenes finals, ja amb l’1-2 fix al marcador del Martínez Valero mentre discutia amb el seu col·lega. «Esperàvem que tiressin la pilota fora, res més», ha afegit Xavi, recordant fins i tot que ha acabat xerrant i fent «bromes amb Pere Milla perquè tenim amics en comú».

El «partidàs d’Edgar Badía»

Al Barça li tocava, segons l’entrenador, guanyar el partit «per més gols de diferència». Però ha acabat necessitant aquest discutit penal perquè Memphis es retrobés amb el gol i deixés un imponent cop amb la dreta que ha fet tremolar la porteria d’Edgar Badía, el millor jugador del partit. «Ha fet un partidàs. I l’Elx, també. En la primera part ens ha costat progressar», ha reconegut l’entrenador barcelonista, preocupat pel que ha vist durant la primera meitat. «En el descans me n’he anat molt enfadat perquè es perdia un partit que no es mereixia perdre».

Després, Xavi ha modificat tota l’estructura ofensiva (ha entrat primer Ferran, després Memphis i Adama) per canviar un partit que se li havia posat difícil. «A dalt tinc un ventall de possibilitats molt important», ha assegurat el tècnic. «Amb Xavi hem fet un gran canvi», ha dit Ferran, feliç per haver-se reconciliat amb el gol després de partits espessos.

«Ferran i Memphis han marcat la diferència, després ha entrat Adama i ha revolucionat el partit en un quart d’hora. No podem oblidar la trobada d’Ousmane», ha afegit Xavi reivindicant el valor dels davanters. Ha fet servir cinc per remuntar en una tarda aspra en què el Barça «no ha sigut gaire efectiu».