RETORN GAIREBÉ SET ANYS DESPRÉS

El tren Adama torna al Barça com a cedit

El tren Adama torna al Barça com a cedit

FCBARCELONA

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Se’n va anar del Barça fa gairebé set anys i ara tornarà com a cedit fins al juny. Adama Traoré, un producte del planter blaugrana que ha passat per diversos clubs anglesos (Aston Villa, Middlesbrough i Wolverhampton), torna al Camp Nou. Serà el tercer fitxatge d’hivern per regenerar el debilitat equip de Xavi, després de l’arribada de Dani Alves i Ferran Torres.

Necessita estímuls, sobretot en la part ofensiva tenint en compte la greu lesió d’Ansu Fati (estarà dos mesos de baixa, com a mínim) i el conflicte, encara no resolt, amb Dembélé, a qui el club segueix instant a una sortida abans del dilluns 31 de gener, quan expira el mercat d’hivern. «¡He tornat, culers!», ha dit el jugador per anunciar el seu retorn al Camp Nou.

Per anunciar la seva arribada, el club va fer servir la fórmula del Paraulògic jugant amb les lletres que formen el nom i cognom del segon extrem que rep Xavi en aquest mercat d’hivern, tot i que continua sense aparèixer el davanter que ha reclamat a Mateu Alemany, el director de futbol del club blaugrana, i el lateral esquerrà per competir i, alhora, donar descans a Jordi Alba.

Amb 26 anys acabats de fer (va celebrar l’aniversari dimarts passat), Adama enfila l’inesperat camí de tornada a casa. Tot i que sigui sota la fórmula d’una cessió fins a final de temporada, incloent una opció de compra no obligatòria, de 30 milions d’euros, acordada amb el Wolverhampton.

El Barca ha informat que «es fa càrrec de la fitxa del jugador i té una opció de compra lliure». O sigui, de moment ve per sis mesos. Adama s’ha de guanyar a la gespa la seva continuïtat.

Metamorfosi física

El jugador, que va debutar al primer equip el novembre del 2013 amb Tata Martino com entrenador (llavors tenia 17 anys i 302 dies), ha protagonitzat una espectacular metamorfosi física. Es tracta d’un prodigi de la natura, que no obstant no s’ha acabat de consolidar de manera definitiva a la Premier. Tot i que Antonio Conte, el tècnic del Tottenham, se’l volia emportar aquest hivern, a ell el seduïa molt més poder creuar la porta oberta del Camp Nou.

Adama és un extrem antic, dels que galopaven desbocadament la banda (sol moure’s millor per la dreta que per l’esquerra), que va arribar a la selecció espanyola de la mà de Luis Enrique, que el va utilitzar com un factor explosiu per desbloquejar partits tancats.

Ara tornarà al Barcelona per donar-li a Xavi el mateix paper que amb Espanya i oferir nous recursos en atac i significar, alhora, un altre valuós element de pressió per forçar la també necessària sortida de Dembélé. Una sortida que no arriba quan el mercat esgota les últimes hores de vida en aquest hivern.

Si el francès decideix abandonar el Camp Nou alliberaria la massa salarial adequada a la plantilla perquè el club pogués intentar el fitxatge d’un altre davanter perquè l’arribada d’Adama Traoré, amb un salari baix, no impacta de forma agressiva en el ‘fair play’ que el Barça ha de complir amb la Lliga.

Morata, malgrat que l’Atlètic, l’amo dels seus drets perquè està cedit a la Juventus, no és partidari de deixar-lo anar al Barça per evitar que es repeteixi el ‘cas Luis Suárez’, però al revés. Un jugador que el Barça va regalar i que va ajudar decisivament l’equip de Simeone a ser campió de Lliga. Ara, els dos clubs lluiten per entrar a la zona Champions. L’Atlètic hi és perquè ocupa la quarta posició, tot i que amb només un punt d’avantatge sobre el Barça. I el diumenge 6 de febrer (16.15 h) s’enfrontaran en una cita clau al Camp Nou.

El missatge cap a Dembélé ja no pot ser més contundent. Primer amb paraules («o renova o s’ha de buscar una sortida urgent», va dir Xavi), després amb fets (descartat contra l’Athletic i l’Alabès) i ara amb fitxatges (Ferran Torres i Adama Traoré) en la seva posició preferida per anar forçant-lo a trobar un destí abans de dilluns. I el davanter francès comença a assumir que potser el millor sigui anar ja avançant en sis mesos els plans que tenia previstos.

El factor Jorge Mendes

Adama, nascut en l’Hospitalet, havia perdut protagonisme al Wolverhampton, el club que el va fitxar del Middlesbrough l’estiu del 2018 invertint 20 milions d’euros, el seu fitxatge rècord llavors. En aquests sis primers mesos del curs, l’extrem ha jugat 23 partits i només porta un gol, el que va fer el 15 de gener en el triomf contra el Southampton (3-1).

Necessita, per tant, reivindicar-se perquè en quatre dels cinc últims enfrontaments amb els Wolves ha sigut suplent. Té contracte amb el club anglès fins al 2023 i la intervenció de l’agent portuguès Jorge Mendes, que és qui el representa, és decisiva per al seu retorn a casa, rebutjant l’oferta del Tottenham, disposat a pagar 18 milions.

Notícies relacionades

Va ser, precisament, Mendes qui va aconseguir que el Wolverhampton pagués primer 32 milions al Barça per Semedo (estiu del 2020) i assumís després la cessió de Trincao (estiu del 2021). Ara, proporciona a Xavi la tercera peça hivernal per reconstruir el seu precari Barça.

El primer va ser Alves i va arribar gratis. Després el Barça va desemborsar 55 milions d’euros més 11 en variables al Manchester City per Ferran Torres. I ara emergeix la poderosa figura d’Adama, també a cost zero. Però el tècnic demana més. I necessita més per construir un equip cohesionat i equilibrat, capaç d’intimidar ofensivament. Li falta un davanter i un lateral esquerre. Almenys.