VIACRUCIS CULER

Les 10 creus d’un Barça sense 10

  • «En el cara o creu sempre ens surt creu», lamentava Xavi després de perdre la corona copera. Aquestes són les claus de la caiguda blaugrana.

Les 10 creus d’un Barça sense 10

EFE / MIGUEL ÁNGEL MOLINA

5
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«En el cara o creu, sempre ens surt creu», lamentava Xavi després de l’eliminació copera. Repassem a continuació les 10 creus del Barça sense el 10.

Caiguda competitiva


El Barça va caure a vuitens de la Copa, l’únic títol que va guanyar la temporada passada. Malgrat això, el curs passat va arribar a la final de la Supercopa, va disputar la Lliga fins a la penúltima jornada i va arribar als vuitens de la Champions. En el primer curs post-Messi, amb una plantilla devaluada per l’estretor del ‘fair play’, ha caigut per primer cop en dues dècades en la fase de grups de la màxima competició continental, s’ha quedat fora del bombo de quarts de Copa (cosa que feia 12 anys que no passava), ha perdut en semifinals de la Supercopa contra el Madrid i és a 17 punts dels blancs a la Lliga, en què va sisè.

Canvia l’entrenador, mateixos resultats


La sortida de Ronald Koeman no ha suposat el revulsiu esperat. Fins a la seva destitució, el tècnic neerlandès acumulava 5 victòries, 3 empats i 5 derrotes. Sergi Barjuan va obtenir dos empats en la Lliga i una victòria en la Champions. Xavi, malgrat que el joc hagi millorat en algunes fases de determinats partits, acumula 5 triomfs, 4 empats i 4 derrotes. Els tres últims partits s’han saldat amb un empat a Granada i dues derrotes i eliminacions en la Supercopa i la Copa. Si bé la caiguda davant el Madrid va deixar bones sensacions, a Bilbao es va veure (Bayern a part) el pitjor partit de l’era Xavi.

Fragilitat defensiva


Un dels aspectes que està penalitzant més els blaugrana és la seva incapacitat per blindar la seva porteria. Amb Xavi només s’ha mantingut la porteria a zero contra l’Espanyol, el Mallorca i el Benfica. I això que, després de passar una llarga mala ratxa, Ter Stegen ha tornat a parar en els últims partits.

Falta de lideratge


Memphis Depay semblava que volia portar el pes de ser el nou abanderat després de la sortida de Messi, però es va anar apagant mentre anaven arribant les derrotes. Tot es fiava a la tornada d’Ansu Fati, l’hereu del 10 del mite argentí. Però només ha pogut disputar 10 partits. I l’equip, que es va il·lusionar amb els seus retorns, es va esfondrar anímicament a Vigo i a Bilbao amb les recaigudes.

El calvari de les lesions


Ansu, que s’ha perdut 65 partits per problemes físics des del seu debut, podria estar entre quatre i sis setmanes de baixa després de la seva novena lesió. Es va ressentir del bíceps femoral de la cuixa esquerra i aquest divendres se li faran proves per confirmar quants partits es perdrà. El retorn del doctor Ricard Pruna, que va tornar al club fa un mes, no ha obrat de moment el miracle de posar fi a la sagnia de la infermeria. Ansu i Pedri no van poder acabar el partit a Bilbao. Els dos jugadors cridats a comandar el Barça del futur no han pogut jugar cap partit sencer junts aquesta temporada.

Poca generació ofensiva


Tan sols tres vegades va xutar entre els tres pals a Bilbao. Al bloc barcelonista li continua costant generar ocasions clares de gol. Continua sense resposta la pregunta de Koeman de qui marcarà els 30 gols de Leo en la Lliga. La temporada passada no només en va fer 38, sinó que també va donar 18 assistències, així que va participar en 56 dels 122 gols (45,9%). I resolia amb individualitats molts partits encallats com el d’aquest dijous.

Falta de gols de falta


Leo va fer 50 gols de falta amb el Barça. Després de marxar, l’equip encara no n’ha aconseguit cap aquesta temporada i no té un especialista com es va veure a San Mamés en una imatge simptomàtica: Alves i Alba es van perfilar per al llançament directe i el segon, a l’intentar fer el llançament, va acabar caient de cul.

Falta de concentració


A Bilbao (minut 86), com a Granada (89) i Pamplona (86), el Barça va tornar a encaixar en els cinc minuts finals. «És la mateixa pel·lícula, no controlem els partits», es va lamentar a Granada Xavi. «Ens ha faltat una altra vegada més paciència i més domini», va comentar després d’entregar la corona copera.

Renovacions estratègiques 


Joan Laporta es va marcar com a objectivo la renovació de Messi i, després, la de Dembélé. «Et faré  una proposta que no podràs rebutjar», deia fa gairebé un any sobre Leo, tot i que al final va haver de retirar l’oferta que li havia fet adduint que el ‘fair play’ econòmic no l’hi permetia. Ara també ha retirat la seva oferta al francès, cansat de sis mesos de negociació infructuosa. No només això, sinó que, fart de l’actitud del seu agent, li ha dit que no tornarà a jugar i que el vol fora abans del 31 de gener. La seva renovació era clau no tant pel rendiment de l’extrem francès al camp, sinó perquè el segon fitxatge més car del club no marxés gratis i per poder rebaixar la faixa del ‘fair play’.

Sense relleu per a Alves, Alba, ‘Busi’ i Piqué


Sis anys després de Berlín, el Barça continua sense haver trobat relleu de garanties per als dos laterals. A San Mamés Alba es va veure superat en el primer i en el segon, a més de provocar el penal del tercer. La secretaria tècnica, que continua anhelant l’arribada de Gayà a l’estiu, treballa per trobar un carriler esquerrà abans del 31 de gener. Busquets, que només ha descansat 12 minuts amb Xavi (sense comptar el partit de sanció a Mallorca), i Piqué continuen sent fixos també en l’onze.