VISITA DOMINICAL A L’OSASUNA

Xavi reconeix la «falta d’atreviment» del Barça

El tècnic insisteix que l’equip ha perdut hàbits futbolístics i apel·la a la valentia al camp per millorar els resultats

Xavi reconeix la «falta d’atreviment» del Barça

Alejandro García / Efe

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Recuperar sensacions i recuperar jugadors. I recuperar, sobretot, el costum de guanyar. Per aquest ordre. Per aquí passa l’emersió del Barça del pantà de mals resultats que el va enfonsant a la Lliga i l’ha enfonsat ja a la Champions. I davant la por de continuar perdent i empatant, Xavi Hernández, l’ensinistrador, demana, exigeix, recomana, valentia als jugadors.

Un dels molts defectes que ha detectat a l’equip és «la falta d’atreviment» al camp. Producte, naturalment, de la inseguretat, creixent, que va niant a cop de disgustos. «Hi ha la sensació que s’ha instaurat la derrota», va assenyalar. «I això no pot passar». Tot i que pugui passar i estigui passant amb molta, massa, freqüència en el Barça. Una situació que Xavi va experimentar com a futbolista i ara ha de gestionar com a entrenador.

El Barça no és un club per a covards, va venir a dir Xavi, que ha digerit ja el disgust de Munic redoblant el caire positiu dels seus missatges («no som tan lluny del lloc on volem arribar», va dir, parlant del nivell futbolístic) i insistint que s’ha proposat canviar «els hàbits» dels jugadors. «Hem d’atrevir-nos a fer més coses», va ordenar en públic.

Els més nocius són els purament tècnics. Va assegurar que està content amb l’actitud i l’entrega i la predisposició dels seus pupils, alhora considerava que cal exigir-los «més ànima, més professionalisme, més valentia, més ganes i més il·lusió». D’aquí que, a Munic dimecres i una altra vegada a Sant Joan Despí aquest dissabte, insistís a establir la idea de traçar una frontera amb l’eliminació de la Champions. «Un reset», el «començar de zero» que va dir i va repetir, per enterrar simbòlicament el vell Barça que va sucumbir davant el Bayern i crear-ne un de nou a Pamplona, davant l’Osasuna, aquest diumenge (16.15 h).

Veu més difícil, no obstant, arreglar els defectes futbolístics que no el pesar anímic. «De vegades no entenem on és l’home lliure, l’espai buit, jugar en el tercer home, automatismes que s’han perdut i hem de recuperar», va exposar a tall d’exemple perquè el Barça recobri la seva identitat. A partir d’allà jugarà millor, generarà més ocasions de gol i guanyarà més partits.

Primer, queda dit, seran les sensacions. Després, es tractarà de recuperar jugadors. Ha perdut per a Pamplona Memphis Depay, a qui volia substituir a Munic, consumada la derrota, per reservar-lo pels símptomes d’esgotament que mostrava, i Jordi Alba, que espera tenir a punt la setmana vinent davant l’Elx. La llista de baixes ascendeix a set. La minva d’efectius (i els resultats, per descomptat) reclama fitxatges.

Entre Luuk i Jutglà

Notícies relacionades

El tècnic va parlar amb Joan Laporta a l’avió de tornada i va tenir una reunió divendres amb la cúpula del club. És conscient de les limitacions econòmiques de l’entitat, entre l’escassetat de diners i el límit salarial, però de com d’urgent és incorporar nous futbolistes. «Vaig ser molt clar en el que veig, en el que crec i en el que vull», va resumir, sense entrar en els detalls d’un mercat de fitxatges encara llunyà.

El nou Barça visita Pamplona amb tantes baixes que apareixerà desfigurat. Luuk de Jong compta amb més opcions que mai per ser titular amb les baixes de Memphis, Agüero, Braithwaite i Ansu Fati. L’especial i particular nou holandès, per tenir unes característiques úniques i diferents respecte als altres davanters, competirà amb Dembélé, Coutinho, Abde i Ferran Jutglà, un extrem de 22 anys de Sant Julià de Vilatorta (Barcelona) i la gran novetat de la llista