DISSABTE, CITA A VILA-REAL

Xavi: «Més que falta de gol ens falta atreviment»

Xavi: «Més que falta de gol ens falta atreviment»

FCBARCELONA

5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Sense temps per descansar surt el Barça de Xavi a una altra cita decisiva aquest dissabte. No hi ha partit tranquil per al nou tècnic, sotmès a un inacabable estrès en la seva estrena a la banqueta blaugrana. Va patir i va guanyar el derbi (1-0), emetent senyals positius en el seu joc. Va tornar a deixar senyals interessants contra el Benfica (0-0), però va quedar frustrat per la falta de contundència ofensiva. I ara el Vila-real, ubicat a la zona més anònima de la Lliga (ocupa la dotzena posició, amb només 16 punts), emergeix com el rival més perillós per al Barça, que és setè després de recollir 20 punts.

«Estem en una situació d’urgència. Hem generat més il·lusió, però ho volem tornar amb resultats», ha afirmat Xavi, que ha insistit que els seus jugadors siguin més «atrevits» per acabar amb aquesta mala ratxa d’eficàcia. «Més que falta de gol el que ens falta és atreviment», ha dit el tècnic blaugrana, convençut que «hi ha gol a la plantilla» com ha vist en els entrenaments.

Xavi recupera els extrems (Ilias i Abde) que no va tenir a la Champions, inclosos tots dos en la llista de 23 de convocats, i confia, sobretot, a rescatar el gol perdut. Un gol, i de penal (Memphis a l’Espanyol), delata el drama ofensiu del Barça. «L’extrem és el tot o res. Variem molt perquè hi ha vegades que ho poden intentar tres vegades i no se n’han anat i pot quedar tocat psicològicament. Anirem variant posicions i extrems», ha dit després d’utilitzar vuit extrems en dos partits.

Buscant davanters

Mentrestant, el club, a través de Mateu Alemany, director de futbol, es troba a Anglaterra, on continua rastrejant el mercat de davanters, segons va revelar SER-Catalunya, tornant els passos sobre vells objectius: Sterling (Manchester City), Dani Olmo (Leipzig) o fins i tot Cavani (Manchester United), sense descartar una altra via que estima la directiva.

Tots, no obstant, han d’arribar sota el clima d’austeritat que impera al Barça, que va reclutar tres nous aquest estiu passat. I tots tres (Memphis, Kun Agüero i Luuk de Jong) a cost zero. Al ser qüestionat sobre el fitxatge d’Alemany a Manchester, el tècnic va escollir la via de la badada. «Cantona», va dir somrient responent sobre el jugador que li encantaria fitxar de Manchester. «És molt aviat per parlar-ne». 

«Parlar de fitxatges ara és un hipòtesi. No podem parlar cada dia d’un nom. ¿Mercat d’hivern? Veurem si ens podem reforçar o no. Mateu va ser molt clar en l’última conferència de premsa dient que no podíem fitxar. Demà ens hi juguem molt, és molt important per pensar en altres coses», ha afirmat l’entrenador blaugrana.

El gol sempre s’ha pagat car. I al Camp Nou no hi ha diners. L’últim fitxatge d’un nou es remunta al febrer del 2020, quan va desemborsar 18 milions d’euros al Leganés executant la clàusula de rescissió de Martin Braithwaite. «No és una situació fàcil perquè no tenim cap matalàs de punts. Estem començant un projecte al novembre, no és fàcil. Hem jugat bé», ha dit Xavi, que ha insistit en la «necessitat de millorar en l’últim terç, en què ens falta atrevir-nos més».

El tècnic està «satisfet» amb el que ha vist fins ara. «Portem la línia de pressió defensiva alta, estem sent bons en la pressió després de pèrdua, som agressius, guanyem molts duels... Anem per bon camí. Però en atac hem de ser més atrevits a l’última passada», ha afirmat, una vegada i una altra, Xavi.

Però tot costa. I, sobretot, amb jugadors joves, com ha precisat el tècnic. «Si apuntes al set o el vuit, et quedes en cinc. Si apuntes al 10 et pots quedar el set. S’ha d’atacar bé, atacar centrals, buscar més l’última passada. Això costa perquè el perfil de jugadors que hi ha són molt joves. Jo també feia el correcte en la meva època. S’han d’atrevir a més», ha afirmat Xavi.

Esperant Pruna, el «millor metge»

«Si és així, tenen tota la meva confiança. Si és per perdre la pilota en aquesta zona, no passa res, ja la recuperarem amb la pressió alta. Jo crec que és més falta d’atreviment que de falta de confiança», ha dit Xavi, que ha reconegut que la reconstrucció silenciosa que està fent a l’interior del vestidor en només dues setmanes requereix l’arribada de Ricard Pruna, el «millor metge que ha tingut l’equip», segons ha confessat el mateix tècnic.

«El que vull és envoltar-me de gent de la meva confiança, que sigui lleial i fidel. I una persona clau és Ricard Pruna. No hauria d’haver deixat mai el club. Va ser un error que marxés. És el número u», ha dit Xavi, que no vol córrer riscos en el retorn d’Ansu Fati.

«Veig que l’equip està treballant molt bé, però ens falta en l’últim terç, en què es decideixen els partits»

Xavi, tècnic del Barça

Notícies relacionades

«L’Ansu va molt bé. Té molt bones sensacions i ha començat a córrer, però ja veurem si prenem el risc o no. Hem d’anar amb compte», ha afirmat Xavi. La mateixa cura que tindrà amb Dembélé, a qui va agrair el «titànic esforç, compromís i implicació» que va mostrar al jugar contra el Benfica.

Però Xavi necessita que el Barça concreti tot el que produeix. «Veig que l’equip està treballant molt bé, però ens falta en l’últim terç en què es decideixen els partits». Ho necessita perquè l’‘efecte Xavi’ no es dilueixi. «Estic satisfet de com hem treballat aquestes dues primeres setmanes. La idea la van agafant, un equip protagonista i agressiu. Però al final, hem de guanyar perquè si no hi ha ‘efecte Xavi’. Els resultats diran»