QUATRE DERROTES EN UN MES I MIG

¿Què li passa al Barça d’handbol?

  • Després d’una derrota els dos últims anys, en suma quatre en un mes i mig i fonts del club reconeixen que «la qualitat de la plantilla ha baixat»

  • Ortega, el nou tècnic, mira d’introduir nous conceptes a un equip amb menys jugadors, baixes de pes i moltes lesions

¿Què li passa al Barça d’handbol?

FCB

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barça d’handbol s’havia acostumat a guanyar gairebé tot el que jugava. En les dues últimes temporada només havia perdut un partit, la final de la Champions del 2020. En el curs anterior va guanyar totes les trobades i va fer un ple de títols. Però en l’últim mes i mig ha encaixat ja quatre derrotes. ¿Què està passant? Una plantilla més curta, amb baixes de pes i llastada per les lesions, encadena tres punxades a Europa.

Abans de l’última final de Champions, Joan Laporta va voler impulsar un nou projecte per a la secció després d’un lustre sense aconseguir el ceptre continental. Va elegir Antonio Carlos Ortega, exmembre del ‘dream team’ i entrenador del Hannover, com a relleu de Xavi Pascual a la banqueta i va prescindir també del secretari tècnic, David Barrufet. Sabent que no continuaria, Pasqui va rubricar la temporada perfecta amb el 61è triomf que va suposar el seu 61è títol com a blaugrana, sis en aquest última curs en què havia celebrat la Lliga, Copa del Rei, Copa Asobal i les Supercopes catalana i espanyola. Era la seva tercera Champions, la desena del club, un títol que se li resistia des del 2015.

Fitxatges pont i baixes sensibles

Amb un llistó tan alt, Ortega no ho està tenint fàcil a l’hora d’iniciar el nou cicle. A part de la pressió de la temporada perfecta de Pasqui, es va trobar que, a més d’Àlex Pascual (fill de l’extècnic), l’equip havia perdut també jugadors de pes com Entrerríos, Sorhaindo, Palmarsson, Dolenec, Mortensen i Möller. Només van arribar a l’estiu quatre jugadors nous (Melvyn Richardson, Ali Zein, Ángel Fernández i Leo Maciel), perquè la delicada situació econòmica del club ha portat a retallar el pressupost de la secció. No només s’ha passat de 18 a 16 fitxes professionals sinó que dos dels nous blaugranes (Fernández i Maciel) cobren poc, al ser fitxatges pont fins a l’arribada la temporada que ve de l’extrem suec Wanne i el porter danès Nielsen.

Fonts del club reconeixen que «la qualitat de la plantilla ha baixat». Consideren que l’equip està pagant la intensa temporada anterior, a la qual 12 jugadors van afegir la participació als Jocs Olímpics, que van condicionar també la pretemporada. El nou tècnic amb prou feines va tenir una setmana amb tota la nova plantilla per poder intentar transmetre els nous conceptes a un equip que feia 12 anys que havia estat amb l’entrenador anterior. «La preparació no ha sigut la millor», assumeixen des del Barça, que reconeixen que «les lesions i canvis de rols» han complicat aquest inici.

Primer ensopegades

La primera derrota va arribar aviat, a la final de la Super Globe, el Mundialet de Clubs. El Barça, que havia guanyat en les tres edicions anteriors, es va veure clarament superat pel Magdeburg (33-28), igual que va sucumbir també a la pista del Veszprem (29-28). Si hi ha dos llocs clau en l’handbol són la porteria i el central. A l’espera de Nielsen l’any que ve i després de la marxa de Moller, Gonzalo Pérez de Vargas no té un relleu de qualitat en Maciel per als partits d’alta exigència. Després de la marxa del capità Entrerríos, Cindric havia de ser el central titular, però una lesió a Veszprem el va condicionar obligant el jove Makuc (21 anys) a fer un pas endavant. Però la promesa eslovena no va donar el rendiment esperat i Ortega va haver d’anar rotant Mem, Richardson i Ali Zein en la direcció, a l’espera que Cindric es recuperés.

Les lesions s’han acarnissat amb un Barça que ja tenia una plantilla més curta que altres anys: a més del central croat, han anat passant per l’infermeria Ariño, N’Guessan, Ali Zein i Frade. Aquest últim, que havia fet un pas endavant al pivot, estarà set mesos de baixa per una lesió al genoll. Per cobrir la seva baixa, el club li ha fet un contracte d’un mes a Youssef Ben Ali (34 anys).

Encara sense Cindric, el Barça va tenir una punxada inesperada a la pista del Porto, on no va passar de l’empat. Tot i que, com havia passat a Veszprem, les decisions arbitrals havien perjudicat els blaugranes en el tram final, l’equip continuava donant uns senyals d’alarma que s’han disparat definitivament en el doble enfrontament contra el Kielce.

Final a una ratxa de sis anys al Palau

Notícies relacionades

La setmana passada el conjunt polonès assaltava el Palau, on feia gairebé sis anys que el Barça no perdia a Europa. Gonzalo, pletòric en altres partits com el del PSG, no va tenir aquesta vegada la millor tarda i no hi havia un relleu de garanties per a la porteria. Amb la tornada de Cindric no n’hi va haver prou per donar més fluïdesa.

El Kielce, que dirigeix Talant Dujshebaev i en què juguen els seus fills i internacionals espanyols Daniel i Alex, va tornar a tombar dimecres el Barça. El joc i l’actitud van millorar i els blaugranes van manar fins el 23-27, quan van deixar perdre el bon treball fet amb un parcial final de 6-0 (29-27). «Hem estat molt bé durant 56 minuts, algunes pilotes fallades i decisions arbitrals ens han condemnat», va comentar Ortega després de la tercera ensopegada seguida a la Champions. El Barça va acusar en aquest tram final el desgast físic i la falta de lideratge a la pista que exercien l’any passat jugadors com Entrerríos.

Temes:

Handbol Barça