ILIAS, ABDE, BALDE, GAVI, DEMIR, NICO...

L’escola bressol del Camp Nou

L’escola bressol del Camp Nou
3
Es llegeix en minuts

Cada dia, i és igual qui segui a la banqueta del Camp Nou, apareix un nen nou. La necessitat mana. Les lesions condicionen i els joves passen directament de l’Estadi Johan Cruyff al temple blaugrana. La porta està més oberta que mai. Durant més d’un lustre va estar tancada de tal manera que només Sergi Roberto es va colar i consolidar en el primer equip.

Ara, en canvi, el tràfec és permanent perquè els temps de crisi obliguen a mirar cap a baix. Talent de casa, barat i que sobretot coneix l’estil de joc blaugrana, tot i que hi hagi un parell de nouvinguts a La Masia, sense cap formació esportiva al Barça. 

Ilias Akhomach ha sigut l’últim a traspassar la frontera. Té 17 anys, però ja ni bat rècords de precocitat perquè l’escola bressol del Camp Nou és plena de joves que aprofiten aquest tràfec que neix de la precarietat d’un club endeutat econòmicament, sense capacitat per fer grans fitxatges.

El cas d’Ez Abde, aquest extrem desbordant i ple de picardia vam veure en la segona meitat del derbi suplint Ilias, retrata la delicada situació del Barça. Va invertir dos milions d’euros en el seu fitxatge, executant la clàusula de rescissió que tenia amb l’Hèrcules l’últim dia del mercat d’estiu. Va arribar el 31 d’agost i va costar més que les quatre incorporacions fetes per al primer equip.

Sis joves, quatre de la casa

Al Camp Nou van aparèixer quatre futbolistes (Eric Garcia, Memphis, Kun Agüero i Luuk de Jong) i no es va invertir ni un euro. Tots van aterrar amb la carta de llibertat. Gratis. Abde, en canvi, va necessitar una inversió de dos milions, igual com l’austríac Yusuf Demir, per qui el club blaugrana va pagar mig milió d’euros per la cessió.

Venia per al filial i gairebé des del primer dia va aconseguir dorsal del primer equip a causa de la plaga de lesions (Ansu, Dembélé, Kun, Braithwaite) que minimitzen l’atac, deixant sense recursos els entrenadors.  

«Tenim molta gent jove, amb talent. Aquesta generació de jugadors ens ajudarà moltíssim»

Xavi, tècnic del Barça

Nico, el mateix Demir, Gavi i Balde portaran per sempre el segell original de Koeman. Abde pertany al breu interinatge de Sergi Barjuan, mentre Ilias és el primer nen creat per Xavi. Aquests adolescents han passat tots per davant de Riqui Puig, que està en el segon nivell de preferència per als tres tècnics que han dirigit el Barça aquests quatre mesos.

«Tenim molta gent jove, amb talent. Els coneixem bé. És molt important tenir aquesta generació de jugadors que ens ajudaran moltíssim», va admetre Xavi, que no només haurà d’exercir d’entrenador sinó també de mestre. I fins i tot de tutor. Un paper que al seu dia Van Gaal va assumir amb ell.

«De vegades, no saben el per què de les coses i com generar les situacions d’atac. No ho dominen del tot», va afegir el tècnic en to comprensiu cap aquesta generació que havia de ser el futur del club. I ja són pur i necessari present. Aquests sis futbolistes han aterrat en quatre mesos, però segueixen l’estela d’Ansu Fati (va debutar amb Valverde), Pedri, Araujo i Mingueza (els tres van aparèixer amb Koeman).

Vuit del planter

Notícies relacionades

Tots estan disfrutant d’un protagonisme, per sobre de les millors previsions, obligats, a més, a responsabilitats que no els correspondrien. Però davant l’absència d’estrelles (la suplència de Coutinho, el fitxatge més car de la història del club, representa la justa i veritable dimensió de la gravetat del problema), són els joves qui apareixen a primera fila.

No hi ha, a més, una classe mitjana decisiva al Barça, que transita entre les ‘vaques sagrades’ (Busquets, Piqué i Jordi Alba) i els nens acabats de sortir de l’escola bressol del Camp Nou. «Estem jugant amb nanos, de 17 o 18 anys, que té molt mèrit», va recalcar Xavi. Fins a vuit jugadors del planter va fer servir el tècnic en l’onze inicial, una xifra que no es veia des del 2014.