VOLANT A BARCELONA

Xavi Hernández, dia u en el Barça

El tècnic, després d’unes convulses negociacions, anuncia que el primer que farà és traslladar la seva idea de joc als futbolistes

8
Es llegeix en minuts

Està fet i ja firmat. Està tancat i anunciat, però de matinada, cap a la 01.47 h, Xavi vola a Barcelona juntament amb Rafael Yuste, vicepresident esportiu del Barça, i Mateu Alemany, director de futbol, per estampar la seva rúbrica com a nou entrenador blaugrana fins al 2024, de manera que la seva presentació oficial queda fixada per a aquest dilluns a la tarda. «Arribo amb una exigència màxima. Som el Barça, el millor club del món», ha dit a l’aeroport de Doha acompanyat de la seva família, de tornada a casa.

Poc abans de pujar a l’avió camí de Barcelona, on veurà per televisió el duel de Balaídos contra el Celta, Xavi ja desgranava les claus del seu projecte. «El primer que vull fer és parlar amb els jugadors i explicar-los la meva idea», ha dit el nou tècnic blaugrana, alleujat perquè tot s’ha tancat, tot i que sigui amb suspens.

Un suspens perquè aquest pacte entre l’Al-Sadd i el Barça, revelat pels dirigents blaugrana a Doha en una conversa privada amb els periodistes, no precisa, no obstant, com s’abonaran els cinc milions d’euros reclamats per l’equip qatarià en una jornada plena de tensió, en què l’Al-Sadd va voler deixar clar que no l’alliberaria si no rebia aquesta quantitat.

«Tots hem posat de la nostra part perquè es pogués fer. Estic molt agraït al club, molt, molt agraït, de veritat»

Xavi, tècnic del Barça

«Han vingut a Doha i tots hem posat de la nostra part perquè es pogués fer. Estic molt content, amb molta il·lusió i molt positiu», ha afirmat Xavi sense donar pistes sobre com s’han desencallat les converses. «Estic molt agraït al club, molt, molt agraït, de veritat», ha dit.

En el seu comunicat oficial, emès la matinada de divendres a dissabte, el Barça indica que «Xavi s’ha desvinculat de l’Al-Sadd de Qatar després de converses mantingudes aquests últims dies entre el tècnic, el Barça i el club asiàtic». Però no aporta cap detall més ni revela cap element sobre la polèmica que va envoltar aquesta sortida.

«Jo també he viscut situacions dolentes al club. No és el millor moment de la seva història. Però vull parlar amb els jugadors i explicar-los la idea que tinc»

Xavi, tècnic del Barça

Xavi tampoc ha sigut concret. Ha volgut mirar més enllà. «Jo també he viscut situacions dolentes al club. No és el millor moment de la seva història. Però vull parlar amb els jugadors i explicar-los la idea que tinc», ha dit el nou entrenador. «Vull treballar molt, fer equip. És un treball de grup. A partir d’ara amb moltes ganes i il·lusió de fer les coses bé, però necessito parlar amb els jugadors».

El president del club es va desdir dels seus compromisos i es va negar a donar cap facilitat a Xavi per tornar al Barça. Malgrat que l’hi havia promès. En l’última reunió que van mantenir es va aferrar a la clàusula sense rebaixar-la ni un euro. No només això. L’Al-Sadd va donar la primera versió sobre aquest cas. Una versió que va irritar el Barça fins al punt que va negar, a través d’alguns portaveus, la veracitat de l’anunci del club qatarià.

Comunicat inesperat

«L’Al-Sadd ha arribat a un acord perquè Xavi se’n vagi al Barcelona després del pagament de la clàusula estipulada al seu contracte», va revelar Turki al-Ali, CEO del club, obrint un focus de tensió en les converses perquè accedia a la sortida de Xavi ja que estava motivat «per l’etapa crítica que passa el club de la seva ciutat, per això ho entenem i decidim no interposar-nos al seu camí». Una generositat, una magnanimitat, que després no es corresponia amb la realitat.

Hores de crispació

Però res va ser tan fàcil. Ni de bon tros. Aquest comunicat, emès a les xarxes socials del club qatarià (11.46 hores), va provocar un seriós malestar al Barça. Però va guardar silenci, tot i que va deixar clar en aquells moments que no abonaria la clàusula (13. 28 h). Joan Laporta, mentrestant, estava volant cap a Vigo per assistir a un acte de les penyes gallegues mentre que Yuste i Alemany es posaven, una vegada més, en mans de Xavi, l’únic que podia desencallar l’embolic.

Tècnic i únic interlocutor

Al tècnic li tocava desbloquejar un cas que s’havia enquistat de tal manera que ni la presència dels dos representants del Barça en les últimes 48 hores havia pogut solucionar. En aquell moment, l’Al-Sadd ja no tenia Xavi com a entrenador. I el Barça continuava sense anunciar-ne el fitxatge. El pagament íntegre de la clàusula creava un greu problema per inesperat i per l’escassetat de temps per pactar la forma de pagament, en plena jornada de comiats i amb el vol previst per a aquest dissabte.

Set hores més tard d’aquest comunicat, Yuste i Alemany es reunien al ‘hall’ de l’hotel de Doha per comunicar, sense intervencions públiques, això sí, l’acord ja tancat. Un acord que no es va anunciar perquè «s’estan redactant els documents». Documents complexos perquè el club blaugrana no ha precisat en cap moment si abonarà la clàusula de forma íntegra o ha de ser el mateix Xavi qui n’assumeixi una part.

Encaixar el ‘fair play’

La negociació es va embolicar perquè l’Al-Sadd volia els cinc milions i el Barça havia d’encaixar aquesta xifra en el fair play financer que reclama la Lliga de Futbol Professional, tenint en compte, a més, que a la massa salarial s’afegeixen els emoluments de Xavi i els seus set ajudants.

Ha sigut el tècnic de Terrassa qui ha negociat amb l’emir, que ha exercit d’interlocutor entre els dos clubs, a més de ser el portaveu de les negociacions. Seva va ser l’única versió oficial i l’única font d’informació que s’ha escoltat aquests dies («em fa molta il·lusió venir al Barça, és qüestió de sentit comú, s’ha de fer», va dir), però encara no s’ha fet del tot abans de partir de Doha.

«Sí, sí, tinc clar l’equip que tenim i ens hem de posar a treballar des del minut u. Que és ja. És aterrar i treballar amb energia»

Xavi, tècnic del Barça

«Ha sigut difícil perquè la rescissió s’havia de desencallar i fer els nous contractes de tots els de l’‘staff’. Tant Rafa com Mateu i el president, o sigui tots, hem remat perquè es pogués fer i em fa molta il·lusió», ha afirmat el tècnic de Terrassa, que ja ha dibuixat el Barça que s’imagina amb ell assegut a la banqueta.

«Sí, sí, tinc clar l’equip que tenim i ens hem de posar a treballar des del minut u. Que és ja. És aterrar i treballar amb energia», ha dit el nou entrenador blaugrana.

Mentrestant, Laporta, connectat en tot moment amb Doha, evitava, tant a l’aeroport de Vigo com a Marín, qualsevol precisió a l’espera que sigui oficial el fitxatge del tècnic, que rubricarà el seu document fins al 2024. El tècnic, obsessionat com estava en tornar a casa seva, ha fet tota la feina al club. I al president.

Dinar de comiat

Amb els dos clubs distanciats, sense relació directa entre els dirigents, Xavi complia el protocol de l’últim dia presidint el dinar de comiat de la plantilla i el cos tècnic.

Un dinar en què no va poder evitar les llàgrimes quan s’acomiadava, un per un, dels seus exjugadors. I alliberat, a la fi, perquè s’ha sortit amb la seva. Ja és entrenador del Barça, l’entrenador del consens, que tant necessita Laporta per apaivagar l’entorn.

Divendres Sergi Barjuan volava a Vigo assaborint «el caramel», com ell mateix ho va definir, per asseure’s per última vegada a la banqueta del Barça, mentre Xavi tanca aquest dissabte la porta de casa seva a Doha i puja a un avió, sis anys més tard, camí de casa per escometre la complexa reconstrucció.

Koeman es va acomiadar de matinada. I de matinada es va anunciar el retorn de Xavi. El jugador amb més partits en la història del club: 767 i 25 títols. Va marxar el 2015 quan era futbolista amb Luis Enrique. Torna el 2021, assumint el desgast d’unes negociacions complexes, segur de tenir el mètode adequat per aixecar un equip decadent. Xavi, dia 1 en el Barça.  

«Al final, som el Barça, som al millor club del món. I el millor club del món ha de guanyar, no es pot empatar ni perdre. L’exigència serà màxima»

Xavi, tècnic del Barça

I ja ha començat a treballar des de Doha. «També estic molt agraït a Sergi Barjuan per la feina que estan fent. Volem fer treball en equip», ha afirmat després d’indicar que veu bé treballar ara com a entrenador amb excompanys com Sergio Busquets, Piqué, Jordi Alba, Sergi Roberto i Ter Stegen.

«Conec bé cinc jugadors perquè han sigut excompanys meus. És un punt positiu, sé com entrenen, sé com són i són els capitans de l’equip. Ho veig com un avantatge»

Xavi, tècnic del Barça

Notícies relacionades

«Jo ho veig com un avantatge. Ja m’ha passat aquí, a l’Al-Sadd. Conec bé cinc jugadors perquè han sigut excompanys meus. És un punt positiu, sé com entrenen, sé com són i són els capitans de l’equip. Ho veig com un avantatge».

Xavi no comparteix el missatge de Koeman, que va indicar que «això és el que hi ha» amb referència a la debilitada plantilla que es trobarà després de la marxa de Messi i Griezmann. «Nosaltres treballarem al màxim. Al final, som el Barça, som al millor club del món. I el millor club del món ha de guanyar, no es pot empatar ni perdre. L’exigència serà màxima. Intentarem que els jugadors siguin feliços i treballin al màxim per intentar guanyar»