ACTUALITAT BLAUGRANA

Bartomeu desacredita el deute i pèrdues denunciades per Laporta a través d’un comunicat

L’expresident surt al contraatac, a quatre dies de l’assemblea, per reformular les xifres de Reverter i negar que el club hagués estat a punt de la «dissolució»

Bartomeu desacredita el deute i pèrdues denunciades per Laporta a través d’un comunicat
3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa dos mesos Josep Maria Bartomeu va trencar el seu silenci per intentar defensar la seva qüestionada gestió. Ho va fer amb un comunicat que Joan Laporta va rebatre en roda de premsa punt per punt. «Vuit punts, vuit mentides. Després de llegir-me-la, veig que està plena de mentides. És un exercici de desesperació», va contestar el president. Ara, a quatre dies d’una crucial assemblea, l’exmandatari ha tornat a recórrer al comunicat, aquesta vegada en nom de tota la seva junta directiva, per negar, com havia assegurat Ferran Reverter en la presentació de la ‘due diligence’, que haguessin deixat el club a punt de la «dissolució».

Entre les xifres que dona per intentar defensar-se, l’expresident considera que per culpa de la Covid el club blaugrana va deixar d’ingressar 330 milions en l’exercici 2020-21. Per a això es basa en les directrius del reial decret 1162/2020, de 22 de desembre, que estableix condicions especials per als clubs esportius davant l’impacte de la pandèmia.

La junta sortint entén que «la fórmula més objectiva» per calcular aquest descens dels ingressos en la temporada 2020-21 és comparar-los amb els obtinguts en l’última temporada més propera en què no hi va haver Covid, és a dir la 2018-19. D’una temporada a l’altra, els ingressos del Camp Nou van caure en 187 milions; els comercials, 57 milions; els de mitjans de comunicació, 16 milions; i els obtinguts pel traspàs de jugadors, 70 milions.

El comunicat afegeix que la reducció de despeses va ser de 105 milions i no de 125 com la junta de Laporta va reflectir a la seva auditoria, ja que Bartomeu i els seus directius consideren que també hi va haver un increment de 20 milions en els costos financers derivats de la pandèmia. Segons el seu parer, l’impacte Covid seria de 225 milions d’euros i no de 91 milions, com va xifrar l’actual directiva.

263 milions en provisions «inusuals»

Bartomeu denuncia també la inclusió de 263 milions en pèrdues per provisions i deterioraments del valor dels jugadors en aquest últim exercici i que, segons la nota, la mateixa Lliga va qualificar d’«inusuals»: 160 pel deteriorament del valor de mercat de jugadors («una proposta de l’actual junta directiva que, a iniciativa pròpia, formula els comptes reclassificant alguns jugadors»), 79 per litigis pendents i 24 milions més que corresponen «a un impagament del contracte per part de Nike, patrocinador i proveïdor amb el qual ja es negocia de manera que, dins de l’acord probable, aquests diners, o part una part, es puguin tornar com a benefici», precisa Bartomeu.

S’ha de recordar que la directiva de Laporta calcula en 481 milions les pèrdues produïdes en l’exercici 2020-21. L’expresident Bartomeu, en canvi, remarca que «la junta que tanca l’exercici és l’única responsable dels resultats econòmics». Però afegeix que, amb els seus càlculs, els 555 milions de pèrdues del passat exercici (481 milions després d’impostos) s’haurien quedat només en 50 milions abans d’impostos sense la pandèmia: a aquests 555 milions caldria restar-los els 225 de l’impacte Covid, els 263 milions de les provisions atípiques i els 17 milions de crèdits fiscals.

558 contra 1.350

Notícies relacionades

Sobre el deute net auditat, ajustat amb l’Espai Barça, l’expresident considera que «ha sigut de 558 milions i no de 1.350 milions». «En cap cas –afegeix el comunicat– el club ha estat en risc de liquidació o de dissolució».

En l’únic que van coincidir l’exposició de Bartomeu i la de Reverter és en assenyalar que, malgrat tot, el Barça segueix viu. «Coincidim amb l’actual junta directiva que malgrat el terrible impacte de la Covid en els últims 18 mesos, el club és viu i té actius, marca, terrenys, continguts, relat i suport dels nostres espònsors, entitats financeres, proveïdors, empleats, socis i culers del món per sortir endavant amb èxit i reforçats d’aquesta difícil etapa».