Entitat en crisi

El Barça de Bartomeu: improvisació, descontrol...

El club, que ha encarregat un informe ‘forensic’ per determinar si la gestió anterior va ser delictiva, no taparà el seu forat patrimonial fins almenys d’aquí cinc anys

El Barça de Bartomeu: improvisació, descontrol...

Maite Cruz

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Improvisació, descontrol, manca de planificació...». Amb aquests adjectius descriu el director general del FC Barcelona, Ferran Reverter, la gestió de l’anterior junta directiva, presidida per Josep Maria Bartomeu. I és el que es desprèn de la ‘due dilligence’ encarregada a Deloitte, que dona unes pèrdues de 481 milions d’euros la temporada passada i un forat patrimonial de 451 milions. Segons Reverter, que ha mantingut una trobada amb mitjans econòmics, el patrimoni negatiu net durarà almenys uns cinc anys. En tot cas, destaca que el Barça és un club «resilient», que ha sortit de moltes crisis.

A l’anàlisi comptable la seguirà la publicació d’aquí unes setmanes d’un altre informe ‘forensic’ destinat a determinar si hi ha indicis delictius en la gestió del club, ha explicat. El club es troba en una situació de fallida tècnica, però ha posat en marxa un pla de viabilitat que li ha permès obtenir finançament per 595 milions a 10 anys i a un tipus d’interès de l’1,98%, que, segons el directiu, ha cridat l’atenció d’altres entitats esportives europees per les seves condicions en les circumstàncies actuals.

Segons el màxim executiu del club, l’actual junta es va trobar no només amb una situació de fallida tècnica, sinó amb dificultat per pagar nòmines, la necessitat de refinançament urgent, la limitació per a la inscripció de nous jugadors i una situació precària tant de l’estadi com de la ciutat esportiva. Reverter afirma que s’imaginaven que la situació era dolenta, però no la seva magnitud. De fet, l’entitat compta amb un deute i compromisos futurs totals de 1.350 milions.

L’anàlisi dels comptes revela que en la temporada 2016/17 es va decidir canviar el criteri de comptabilització del passiu, seguint el que marca LaLiga, que no inclou els deutes amb les administracions ni amb jugadors, cosa que va fer que s’infravalorés. En tot cas, va passar de 159 milions a la campanya 2017/18 a 673 milions en l’actualitat, però amb els compromisos amb jugadors i altres passius arriba a 1.350 milions, perquè hi ha conceptes, com els pagaments diferits a jugadors, que s’eleven a 389 milions. El calendari d’amortització de compromisos revela que entre el març d’aquest any i el juny del 2022 el club haurà d’atendre pagaments per 470 milions, el 35% del deute total.

Compravendes

La inversió en la compravenda de jugadors en va ser el principal causant, amb 306 milions, així com les obres de l’Espai Barça, que hauria d’estar ja acabat i només s’ha executat en un 5%. L’increment de l’endeutament es va portar a terme sense sol·licitar l’autorització de l’assemblea general de socis. En l’etapa que va començar en 2016/17 es van comprar tres dels cinc jugadors més cars del la història. Amb quatre jugadors hi ha un deute de 1.400 milions per quatre anys, el que suposa un cost mitjà de més de 300 milions anuals, ha explicat, per demostrar el nivell de passiu adquirit i que s’haurà de renegociar.

La ‘due dilligence’ reflecteix un augment del 61% en la massa salarial en tres anys, del 56% en les despeses de gestió i del 600% en les despeses financeres per la manera d’operar i de fer-ho sense planificació. Els contractes amb jugadors es van realitzar «a preus elevats» i amb nous conceptes retributius que augmentaven les despeses futures. En cas de seguir la mateixa plantilla, la massa salarial en la temporada actual hauria ascendit a 835 milions, el 108% dels ingressos recurrents. Malgrat que la Covid hi ha tingut els seus efectes, les pèrdues per aquest concepte van ser de 43 milions en la temporada 2019/20 i de 65 milions en els primers nou mesos de la 2020/21.

Notícies relacionades

Les primeres iniciatives de l’equip gestor actual van ser obtenir un crèdit transitori de 80 milions per cobrir les obligacions de tresoreria de 90 dies i la negociació de dispenses temporals amb els principals finançadors. A l’agost es van refinançar 595 milions amb entitats dels EUA, que han permès reduir «molt significativament el cost mitjà de les despeses financeres del club». També es renegocia el crèdit relacionat amb l’Espai Barça, a l’espera de sotmetre’l a l’aprovació de l’assemblea de socis el 17 d’octubre. Al seu torn, s’ha fet una revisió general del projecte.

El pla estratègic 2021-2026 està dirigit a incrementar els ingressos, amb la venda, per exemple, d’un 49% de Barça Studios i un control més gran dels costos salarials esportius i de gestió. De moment s’ha aconseguit reduir la massa salarial en uns 155 milions. També s’ha arribat a diversos acords per desjudicialitzar el club i per portar a terme obres d’emergència per uns dos milions d’euros «per solucionar patologies estructurals de l’estadi que no permetien la tornada dels socis una vegada finalitzades les restriccions de públic per la pandèmia». També s’estan revisant les estructures organizatives.

Temes:

Barça