LA CRISI BLAUGRANA

Tots els problemes del Barça

El Barça va de mal en pitjor. Encadena derrotes, 3-0 a Lisboa i 2-0 a Madrid, que retraten la decadència d’un equip que és transparent en defensa i totalment innocu en atac. I amb Koeman amenaçat a cada partit. 

Tots els problemes del Barça

Reuters / Susana Vera

6
Es llegeix en minuts

A Madrid, com ja va passar a Lisboa, el Barça va demostrar que no només té un problema. En té molts. Alguns fins i tot semblen irresolubles perquè l’equip de Koeman continua sense oferir senyals de millora. Més aviat, al contrari. Es va encongint amb el pas del temps, retratant a la gespa la desorientació que s’entreveu a la llotja, arribant a un octubre transcendental per a tothom. Per al futur del tècnic, per molt ratificat que estigui. Per a la directiva, que es presenta a l’examen de l’assemblea del pròxim dia 17; i per conèixer, ara sí amb absoluta precisió, la foto de la magnitud de la tragèdia econòmica quan aquest dimecres aparegui, per primera vegada, Ferran Reverter, el CEO del club, per explicar la devastadora ruïna trobada als calaixos amagats del Camp Nou.

«¿El problema? No és un problema únic. N’hi ha alguns», va certificar Gerard Piqué a peu de gespa del Metropolitano per rubricar el caràcter multiorgànic de les deficiències que perjudiquen el Barça. Simeone, després d’un còmode i fàcil 2-0, tan còmode que es va passar els últims minuts animant de manera populista la grada matalassera, va ser, no obstant, molt més concret. «Altres partits no han sigut molt diferents daquest, però ara Messi no hi és», va sentenciar el tècnic de l’Atlètic.

Té raó el Cholo. Però no només l’absència de Messi explica la inacabable caiguda del Barça, un equip que la temporada passada ja va perdre contra el conjunt matalasser (1-0). I llavors amb Leo, Dembélé i Griezmann al camp, amb la samarreta blaugrana. El Barça, i poc importa el sistema tàctic utilitzat (3-5-2 a Lisboa i 4-2-3-1 a Madrid, que va acabar sent 4-3-3), és un equip transparent.

«Amb poca cosa ens fiquen dos gols», va remarcar Piqué, convertit en el realista i deprimit portaveu de la desgràcia culer. Defensa malament i ataca sense pólvora. «Podríem estar tres hores jugant i no marcaríem cap gol», va dir el central.

Cinc dies lliures

Emprenyat va acabar Koeman per la dèbil defensa que es va veure contra l’Atlètic. I així l’hi feia saber a Jordi Cruyff, director de ‘scouting’ internacional del club, a qui va tenir a la seva esquerra a la llotja privada del Metropolitano. Irritat perquè el seu Barça no marca (180 minuts consecutius sense celebrar cap gol), esperant l’anhelat retorn dels davanters, com Kun Agüero i Dembélé, que marquin diferències i tinguin l’eficàcia que se’ls suposa.

El tècnic donarà cinc dies de vacances a l’equip abans d’enfrontar-se a tres partits (València, Dinamo de Kíev i Madrid) decisius per al seu futur. Laporta, mentrestant, continua buscant solucions perquè la crisi esportiva no arribi a la llotja. La setmana negra del Madrid (derrota amb el Sheriff i l’Espanyol), atenua una mica el Barça, però no alleuja el seu desordre ni resol tampoc els seus diversos problemes. Els que emergeixen de la llotja, els que afecten la banqueta i els que es veuen a la gespa.

LA LLOTJA. LAPORTA, ATRAPAT

Estrany i fictici suport a l’entrenador

El president del Barça no pot fer el que vol. Fa mesos que està atrapat sense poder executar el seu pla esportiu, que no va revelar ni tan sols en la llarga campanya electoral que va durar gairebé sis mesos després del vot de censura que va fer marxar Bartomeu de la llotja.

Laporta viu al dia, incapaç de treure Koeman de la banqueta del Camp Nou, com ja pretenia l’estiu passat. Però no va poder culminar aquest desig. També ara, just després del 0-3 del Bayern, va activar el desig de prescindir del tècnic neerlandès, cansat que no fes cas dels seus suggeriments. I el 3-0 del Benfica era, o així ho semblava, la sentència definitiva de l’heroi de Wembley, que ja s’anava acomiadant a la sala de premsa.

Hores després d’aquesta compareixença en què assumia la seva sortida del Barça, va rebre la trucada de Laporta. Van xerrar i es van citar a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí, poc abans de volar cap a Madrid. I abans fins i tot que es jugués el partit, Laporta va desactivar la sentència que pesava sobre Koeman. Li va mostrar, de manera inesperada,  el suport que li havia negat des que va començar la seva cohabitació el març passat. Un recolzament fictici i circumstancial per a un entrenador que no està gens tranquil, conscient que si no redreça el rumb acabarà sent acomiadat. Si Laporta troba, per fi, el seu tècnic.  

LA BANQUETA. KOEMAN, PACIENT

«No hi ha una solució d’avui per demà»

L’entrenador confia la recuperació de l’equip a les reaparicions, debuts en realitat, d’Ousmane Dembélé i Sergio Agüero. El francès es va lesionar a l’Eurocopa, va ser operat d’un altre dels seus eterns contratemps musculars i encara no treballa amb el grup. L’argentí va patir una ruptura al soli la vigília del Gamper i ni tan sols ha estrenat la samarreta. Mentrestant, Koeman es va quedar sense Messi i va veure marxar Griezmann.

Dembélé i Agüero encara no estan a punt, amb la qual cosa es pot aplicar la tesi que la recuperació del Barça no serà immediata. «No hi ha una solució d’avui per demà», va dir Koeman, una tesi que s’aplica també a la incidència que exerceix en l’equip el gran nombre de joves incorporats.

Primer van ser Araujo, Mingueza, Pedri i Dest, que es van afegir a Ansu Fati. Després han vingut Nico i Gavi, més Demir, el jove austríac que no ha passat pel filial.  El seu aprenentatge s’està produint a marxes forçades.

La inexperiència els fa cometre errors. Koeman els assenyala. Dissabte li va tocar a Nico per no perseguir Lemar. Com a Lisboa va rebre Frenkie de Jong «per fallar les seves oportunitats». A Piqué el va canviar en el primer temps, igual que a Mingueza l’any passat a París. 

LA PLANTILLA. PIQUÉ, RESIGNAT

«Fins i tot un cec veu el que ens falta»

Notícies relacionades

Fins i tot el discurs de Piqué, desorientat per la involució de l’equip, ha acabat caient en profundes contradiccions. El capità va ser el primer a proclamar el lema que presideix aquesta segona temporada de Koeman: «Això és el que hi ha». Després, no obstant, el defensa ho va voler aclarir indicant que ell no juga al Barça «per ser segon o tercer», apel·lant a l’ambició que irradia la història del club. Però no el present, en què Piqué està vivint situacions tan tumultuoses com mai des del 2008, quan va arribar al Camp Nou coincidint amb l’inici de l’època més gloriosa. Ara, són anys de decadència.

«Fins i tot un cec pot veure el que ens falta», va revelar el defensa després de perdre contra l’Atlètic amb la mateixa sensació d’impotència que el Barça va exhibir a Lisboa. Dos partits, cinc gols encaixats (3-0 i 2-0) i Piqué vivint moments defensius durs. Substituït a la mitja hora contra el Benfica perquè va veure una groga i, segons Koeman, corria el risc de l’expulsió. I al Metropolitano el central va quedar despullat en el gol de Lemar i després en el de Luis Suárez.