EL DEBUT EN LA CHAMPIONS

Bayern, vell rival, nou desafiament per a un misteriós Barça

És més que una estrena. Més fins i tot que un partit. Servirà per comprovar aquesta nit el veritable nivell a Europa del Barça sense Messi, que entra en una dimensió desconeguda.

Bayern, vell rival, nou desafiament per a un misteriós Barça

FCBARCELONA

4
Es llegeix en minuts

S’obre la porta de la Champions al Camp Nou per acollir un misteriós Barça, un equip en reconstrucció des de fa anys, turmentat, a més, ara per la inesperada sortida de Messi, que l’ha debilitat al màxim incloent-hi la cessió l’últim dia de mercat de Griezmann a l’Atlètic de Madrid.

Misteriós perquè és una veritable incògnita el seu nivell a Europa, un continent on ha sigut expulsat de mala manera en els sis últims anys, sotmès a escarnis que pertanyen ja al catàleg dels horrors, com el 2-8 del Bayern Munic, el rival que surt aquesta nit a l’estadi blaugrana com si fos un fantasma que agita la rutinària tortura de la Champions.

Tot al Barça resulta provisional, exposat el club a múltiples canvis, incapaç de retenir Messi perquè no tenia ni un euro per garantir una transició molt més tranquil·la. No hi ha temps ni diners i estan enredats, a més, en penes domèstiques entreJoan Laporta, el president que va trobar terra cremada a la gespa del Camp Nou, i Ronald Koeman, el tècnic que va escollir Josep Maria Bartomeu per reedificar un edifici demolit, curiosament, per la seva mala gestió. Cohabiten tots dos en un clima estrany, obligats a entendre’s perquè, com va recordar l’entrenador, «el futbol no dona temps a res». Ni tan sols a començar amb calma els pilars.

«La meva relació amb Laporta és perfecta. Hi va haver algunes cosetes, però vam parlar i ens vam posar d’acord en tot»

Koeman, tècnic del Barça

«La meva relació amb Laporta és perfecta», es va afanyar a recalcar Koeman per enterrar els dies de recel i desconfiança que s’han viscut. «Ni una queixa. Hi va haver algunes cosetes, però vam parlar i ens vam posar d’acord en tot», va afegir el tècnic. No hi ha cap més remei, perquè es tracta d’una qüestió de supervivència. «No m’han posat condicions i no parlaré més de la meva renovació», va dir després amb to sec i tallant. «Estem en un moment en què estem canviant coses. Cal acceptar-ho i cal treballar. El meu futur no és l’important. El futur del club i de l’equip és el més important», va afirmar.

L’exemple del Chelsea

L’exemple del ChelseaTants canvis que el Barça és avui una incògnita. Fins i tot per al mateix Koeman. «Aquest serà un partit interessant per treure conclusions de com estem. ¿Si es pot guanyar la Champions? És una pregunta que no es pot contestar ara. Hem vist que el Chelsea va guanyar l’any passat i segurament no estava entre els dos o tres favorits per fer-ho», va admetre. I va recordar la «potència» del Bayern, «un equip amb gent experimentada i amb gran qualitat individual».

Un rival que és, en realitat, el millor test per comprovar el nivell dels blaugrana, que han vist en tot just un any com desapareixien les grans estrelles que tenia a l’atac.

Se’n va anar Suárez. Va marxar Messi i va obrir un buit cap al desconegut mai vist al club en l’època contemporània. I va marxar fins i tot Griezmann. A Koeman, amoïnat per les lesions d’Ansu Fati, Dembélé, Kun Agüero i Braithwaite, li queda tan sols la parella ofensiva que va brillar al PSV Eindhoven fa set anys (Memphis i Luuk de Jong) com a úniques banderes a dalt. «Memphis ha sigut un gran fitxatge, ha il·lusionat la gent», va declarar Sergio Busquets, l’home que va heretar el braçal de capità deixat per Messi després d’anar-se’n a París. «Jo també em vaig quedar en estat de xoc, com tothom», va confessar Busi, que intenta, com el Barça, superar la convulsa i traumàtica sortida del 10. 

«No sabem si el Barça serà més fort o més feble sense Messi. ¡És clar que pot lluitar pel títol!»

Julian Nagelsmann, tècnic del Bayern Munic

Amb tres centrals

Amb tres centralsPerò es necessita temps i paciència, una cosa que no hi sol haver al Camp Nou, turmentat, a més, pel tràgic 2-8 de Lisboa amb Setién a la banqueta i Bartomeu a la llotja. Ells ja no hi són al club, i Koeman medita retornar al sistema dels tres centrals, convençut que pot «fer mal al Bayern» si el Barça té la «intensitat» necessària.

Notícies relacionades

«Més important que parlar d’un sistema és protegir el teu joc. Si perds pilotes al darrere, ens poden fer molt mal perquè ells estan forts físicament i quan roben la pilota són molt ràpids. És important tenir la pilota i sortir-ne des del darrere, és la clau del partit», va dir Koeman.

 A Julian Nagelsmann, el tècnic per qui el Bayern va pagar 25 milions d’euros al Leipzig aquest estiu, no el sorprendrà el Barça, ja que l’ha estudiat fins al màxim detall, obsessionat i perfeccionista com és. «¡És clar que pot lluitar pel títol!», va exclamar el tècnic alemany, convençut que l’absència de Messi farà veure un «Barça diferent». Però no sap «si més fort o més feble», mantenint el diplomàtic respecte al rival. Un Barça que sabrà avui on està de veritat a Europa.