EL BARÇA PRESSIONA PERQUÈ SURTI

Umtiti, un declivi sense fi

A1-121297886.jpg

A1-121297886.jpg / JORDI COTRINA (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Té 27 anys. I és campió del món amb França. Però el Barça ja no vol Samuel Umtiti, un central que va deixar dues primeres temporades imponents –un dels millors fitxatges en relació qualitat-preu–, pròleg a tres tortuoses i desesperants campanyes que l’han portat a viure gairebé sempre a la infermeria.

I el públic que va acudir a la presentació al trofeu Joan Gamper contra la Juventus així l’hi va fer saber amb una indiscutible esbroncada. Tampoc Koeman, que en privat ja li ha dit que no compta amb ell. I també en públic al deixar-lo fora de la primera convocatòria de Lliga contra la Reial Societat.

 El mercat s’acaba, queden menys de dues setmanes i el francès continua entrenant-se a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí com si res, per molt que el club busqui sortides a una situació que s’ha enquistat. Amo d’una alta fitxa,Bartomeu el va renovar just abans d’anar al Mundial de Rússia-2018, s’ha convertit en un problema per a la nova directiva de Laporta, obligat a alleugerir la massa salarial per complir el ‘fair play’ financer fixat per la Lliga de Futbol Professional.

Umtiti viu un declivi sense fi al Camp Nou, un estadi que va conquerir tot just arribar. Tenia 22 anys i es va instal·lar en l’eix de la defensa al costat de Piqué formant una excel·lent parella per donar estabilitat a l’obra de Luis Enrique.

Rússia-2018, èxit i caos

Amb prou feines va durar dos anys. Va costar 25 milions d’euros i el seu valor de mercat es va situar, segons la web especialitzada Transfermarkt, en 70 milions, coincidint amb l’ascens al tron mundial a Rússia. Final del seu èxit. Origen de la seva tortura. Va prioritzar jugar el Mundial malgrat els problemes físics al genoll, l’inici de la caiguda a la qual no es veu final. Ara, el valor d’Umtiti, el contracte del qual amb el Barça s’acaba el 2023, és de només 8 milions d’euros. 

Però el problema és el seu altíssim sou, ubicat a la segona franja de la plantilla, que el converteix en un gravíssim problema econòmic i esportiu. No figura, per exemple, ni entre els cinc centrals preferits de Koeman (Piqué, Eric García, Araujo, Mingueza i Lenglet). És el sisè. I no té lloc. Ni tampoc hi ha diners a la caixa per pagar-li, per això el club es planteja tota mena d’alternatives perquè abandoni el Camp Nou.

A l’inici del mercat d’estiu, li va oferir la carta de llibertat, però ell no va voler acceptar-la. Ara, en els dies finals, la junta medita utilitzar la «via Matheus Fernandes». És a dir, rescindir unilateralment el contracte amb el defensa francès, a qui la corona mundial el va precipitar a l’abisme. Al brasiler, que ni tan sols va ser presentat, el va fer fora amb un fred missatge per correu, tot i que ja ha deixat clar que acudirà a la via judicial per defensar-se.

El cartílag lesionat

De moment, el Barça no ha sigut tan contundent amb Umtiti, una altra de les herències enverinades de l’època Bartomeu perquè va accedir a renovar-lo amb un salari prepandèmic que resulta inassumible en aquests moments per al club. Amb el seriós problema afegit que el jugador s’ha anat depreciant en el mercat després de prendre decisions que van comprometre la seva carrera esportiva.

«Em vaig arriscar al Mundial. Era un somni que havia de fer realitat. Vaig forçar el genoll i es van complicar les coses»

Umtiti, març 2019

«Em vaig arriscar al Mundial. Era un somni que havia de fer realitat. Vaig forçar el genoll i es van complicar les coses», va declarar Umtiti al programa ‘Telefoot’ de TF-1 el març del 2019, nou mesos després d’arribar al cim a Moscou. Va aconseguir el somni –té una estrella de campió a casa seva–, però llavors va començar un malson interminable. 

No al quiròfan

Umtiti va rebutjar, a més, qualsevol suggeriment dels serveis mèdics del Barça. No va voler operar-se de la degeneració que patia al cartílag del genoll esquerre, com li van recomanar des del club. Va marxar a Doha per iniciar un tractament conservador durant tres setmanes (desembre del 2018), però no va tenir èxit. Va tornar igual de lesionat que quan va marxar.

Notícies relacionades

 Des de fa tres estius, el francès s’ha mantingut 390 dies a la infermeria. Més d’un any complet allunyat de la gespa. En les seves cinc temporades amb l’Olympique de Lió només es va perdre tres partits per lesió. En els seus també cinc anys al Barça són 83 partits de baixa, la majoria per aquest cartílag. I el primer any amb Koeman només va jugar un partit complet en els quatre últims mesos del curs. Contra el Granada al Camp Nou (1-2) coincidint amb el tràgic adeu a la Lliga, un altre retrat de la decadent caiguda d’Umtiti.

Va brillar tot just arribar amb un rendiment espectacular (se li va pujar la clàusula de 60 milions a 500 per temor que el fitxés algú), però aquest genoll esquerre tan malmès l’ha col·locat a la porta de sortida. Al Camp Nou ja fa molt temps que ningú el vol.