ACTUALITAT BLAUGRANA

Laporta: «La carta de Bartomeu és plena de mentides»

El màxim mandatari blaugrana rebat el contingut de la carta crítica amb una tirallonga de xifres que retraten «la ruïna» a la qual el seu antecessor va portar el club

FC Barcelona Press Conference

FC Barcelona Press Conference / NACHO DOCE (REUTERS)

7
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Joan Laporta semblava que havia convocat la roda de premsa per exposar el contingut al detall de la due diligent encarregada sobre l’estat del club, però es va oblidar de les diapositives i els power points i es va enfocar més a respondre a Josep Maria Bartomeu i la seva crítica carta contra «la inacció» de l’actual junta. Laporta va exposar, tot i així, molts números en els quals va pretendre demolir «el modus operandi» de la junta del seu antecessor. Sobre la carta la va resumir que està «plena de mentides».

Laporta tenia abans que res ganes de donar rèplica al seu antecessor i la seva missiva divulgada divendres a la tarda. «És un esforç per justificar una gestió injustificable. Això és oportunista, d’una persona que ha portat al club a la ruïna. És un exercici de desesperació que aprofita en un moment de convulsió del barcelonisme», ha atacat amb duresa en un to que va mantenir en tota la compareixença.

«Buscarem solucions per depurar responsabilitats», ha afirmat. «Crec que l’expresident Bartomeu és conscient que s’han comès irregularitats i em quedo amb l’últim paràgraf en què s’ofereix per trobar solucions. Al setembre s’explicarà la ‘due diligence’ i on calgui depurar responsabilitats es farà. Alguns casos ja es dirimeixen en els tribunals com en el Barçagate».

«No s’ha complert cap de les hipòtesis de la junta anterior», ha acabat per exposar la situació. «Rascant molt ens trobarem amb 660 milions d’ingressos, unes despeses de 1.136 milions i un deute de 1.350 milions».

Risc al Camp Nou

«Tot just arribar al club –va començar el mandatari– vam demanar un crèdit pont de 80 milions d’euros concedit per Goldman Sachs perquè si no no podíem pagar les nòmines».

També vam trobar que s’havien de fer unes obres urgents per reparar el Camp Nou, en un informe del 2019 que apuntava que si no es reparaven comportava un risc per a les persones. Ens vam posar a treballar per identificar les patologies i s’han reparat amb un cost d’1,8 milions i gràcies al fet que vam actuar amb la màxima celeritat aquest diumenge vam poder obrir l’estadi. Si s’hagués pogut obrir abans no hauríem pogut perquè no volíem posar en risc els aficionats», ha indicat.

I va prosseguir amb una tirallonga de xifres per posar context a la situació en què viu el club. «També hem trobat que s’ha cobrat per avançat el 50% dels drets de la lliga, que són 79 milions, i també el 50% del cobrament de les vendes de jugadors. Ho va fer l’anterior junta anant als bancs amb un ‘factoring’ que els va cobrar un 9% d’interès. La despesa financera estava en un 6% i ens congratulem perquè amb la feina que hem fet per aconseguir un crèdit de 550 milions de Goldman Sachs l’interès ara és de l’1,9%. El que tenia el club era tres vegades més del que hem aconseguit».

Negativa política esportiva

Laporta va valorar igualment la política esportiva del seu antecessor. «També hem trobat un context d’una política esportiva errònia que genera perjudicis a l’entitat. És la piràmide invertida, que els veterans tenen contractes llargs i els joves contractes curts. I això és difícil per renegociar contractes. Aquestes reduccions de salaris que presumien els anteriors gestors, es va aconseguir 68 milions de reducció però en realitat no és reducció perquè ho hem trobat en forma de primes de fidelitat per l’acabament de contracte».

I va afegir: «Ens hm trobat que s’han fet uns pagaments desproporcionats a intermediaris, no a agents, un fitxatge que va costar 40 milions i per prima de compra vam pagar 8 milions i per prima de venda 2 milions. A una persona que se li pagaven 8 milions d’euros per detectar jugadors interessants a Sud-amèrica», ha dit sense esmentar el nom d’Andre Cury. «Són quantitats importants impròpies d’una manera d’actuar».

El president ha destacat que la realitat del que s’ha trobat és pitjor que les expectatives creades. Va reiterar les pèrdues de 481 milions d’euros de la temporada anterior que ja va avançar en el comiat de Messi. «Tenim 1.136 milions de despesa i 655 d’ingressos, comptes que estan auditats i presentats a LaLiga». I va reduir l’impacte Covid en el club en 91 milions.

Controls interns vulnerats

Sobre la massa salarial també s’ha estès: «Tenim una massa salarial que representa el 103% dels ingressos. En total són 617 milions d’euros els sous esportius. Representa un 25% o 30% més que els nostres competidors», ha dit en al·lusió al Madrid o el Manchester United. També va al·ludir al patrimoni net negatiu de 451 milions d’euros. «Això és complicat perquè ens obliga a fer un gran treball perquè els creditors i l’auditor ens creguin. La prova és que hem aconseguit aixecar 550 milions a un interès molt bo de l’1,1%».

Laporta ha denunciat que Bartomeu se saltava sistemàticament els controls interns i de l’assemblea, i no només amb el Barçagate. «Tot això forma part d’una manera d’actuar que se saltaven els controls de l’entitat i de l’Assemblea. Es fraccionaven factures, com les de I3 Ventures amb el Barçagate, també es fraccionaven factures de l’Espai Barça i del deute contret per no passar per l’Assemblea. Tot el contingut de la ‘due diligence’ serà explicat al setembre amb tot el detall pel nostre conseller delegat», ha contestat.

Ha sigut molt dur amb el seu antecessor, la manera d’actuar del qual ha sigut sempre segons el seu parer «nefasta», amb un llegat «dramàtic» i que «vull matisar els punts perquè no segueixi la màxima que si repeteixes molt una mentida es converteix en una veritat. S’acaben creient les seves pròpies mentides. Per exemple, diuen que van dimitir pel Procicat, però van dimitir perquè el vot de censura prosperava i no volien ser la primera directiva censurada de la història. No s’ho creu ningú. Tant velar per la salut dels socis per anar a votar i obrien l’estadi amb un informe que deia que hi havia risc per a la seguretat».

Una herència «nefasta»

Laporta, de fet, va repassar cada un dels 10 punts i els va anar rebatent. «Del Barça Corporate –ha dit– parla d’unes cartes d’intencions d’uns inversors preparades per executar a compte del 49% de determinats drets. És clar, si passava això, i la Superlliga, i CVC... és el conte de la lletera. Hem analitzat les cartes d’intenció de cadascun dels inversors proposats per Goldman Sachs. Hem arribat a la conclusió, que cap de les propostes era acceptable, perquè no aportaven cap valor, perquè feien una oferta a la baixa per Barça Studios i la que s’acostava més, demanava que afegíssim dins el contracte amb Nike». «El Barça Corporate –ha resumit– era tapar forats a curt termini. És mentida que era un ingrés de 220 milions d’euros».

Ha aprofitat Laporta també per remarcar les raons de la negativa a l’acord de LaLiga amb CVC. «Que digui que firmant la proposta de LaLiga amb CVC s’hauria arreglat no és cert perquè representava hipotecar els drets audiovisuals del Barça per mig segle. No era un ingrés directe. Era un deute, ens fan un crèdit. La valoració de CVC és baixa i l’estructura jurídica de l’operació no la veiem clara. Demostra la visió curtterminista a l’hora d’operar que tenia l’anterior junta. I així ens ha anat, que l’herència rebuda és nefasta i molt preocupant».

Notícies relacionades

Sobre l’Espai Barça ha assegurat que «s’està refent el projecte», mentre ha denunciat que l’estadi Johan Cruyff estava pressupostat en 4 milions i n’ha acabat costant 20. Ha calculat que les obres al Camp Nou i voltants començaran a l’estiu del 2022. «Estem posant les instal·lacions al dia». «No s’entén perquè no van presentar l’informe sobre l’Estadi a l’Assemblea. Hem perdut un temps preciós».

Rebaixa salarial

Sobre les reunions amb els capitans, Laporta va elogiar Gerard Piqué. «El seu gest ha sigut extraordinari. Hi ha jugadors que són homes de club i ell ha fet un acte molt lloable, que no fa tothom, perquè s’inscriguessin jugadors. Falta el Kun i esperem que altres capitans facin el mateix per poder inscriure’l. S’estan portant molt bé. El 24 de maig hi va haver un dinar i van rebre una carta el 8 de juliol. Entenc els jugadors. Venen d’un ajornament dels pagaments i ara se’ls demana un altre esforç. Necessiten temps per assimilar-ho. Però estem en una situació dramàtica i hem de prendre mesures d’aquest tipus. S’estan portant molt bé i segur que aviat arribarem a un acord».