L’ESTRELLA SE’N VA

Bomba: El Barça comunica que Messi no segueix

El club anuncia que trenca l’acord que havia de firmar amb el jugador pels «obstacles econòmics i estructurals de LaLiga»

5
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Lionel Messi està fora del Barça. No és un rumor, sinó una notícia oficialitzada pel FC Barcelona a través d’un comunicat públic. El club afirma que tenia un acord amb el futbolista per renovar el contracte que va acabar el 30 de juny per a les cinc pròximes temporades, però que aquest acord s’ha trencat. Aquest contracte s’havia de firmar avui, dijous, revela l’entitat. Però el que ha arribat ha sigut la ruptura, que sembla definitiva i que seria confirmada aquest divendres pel president Joan Laporta en una compareixença a l’Auditori.

El Barça assegura que el motiu del fatal desenllaç es deu a «obstacles econòmics i estructurals (normativa de la Lliga espanyola)» amb la qual cosa trasllada la responsabilitat a Javier Tebas, el president de la patronal del futbol professional, que, després de confirmar un pacte amb el fons d’inversió CVC que suposava un ingrés de 2.700 milions, va assegurar que havia de «revolucionar el model de gestió dels clubs».

Dramàtic i cruel

El que ha revolucionat, i de quina manera, ha sigut el Barça i el barcelonisme en un moment dramàtic i cruel. Dramàtic perquè l’equip blaugrana perd el seu capità i el futbolista clau de la plantilla, autor de 672 gols en 778 partits i amb rècord de títols guanyats (35 com a blaugrana). Cruel perquè la sortida, anunciada en una breu nota de l’entitat, arriba a 3 dies del torneig Joan Gamper (aquest diumenge contra la Juventus) i a 10 del debut a la Lliga (el 15 d’agost) contra la Reial Societat.

«Aquest acord convertirà LaLiga en la competició de futbol més atractiva del món», va presumir Tebas, tot i que la primera repercussió que ha generat ha sigut la sortida de Messi del Barça i el campionat espanyol. El club exposa que «aquesta situació», al·ludint als «obstacles econòmics i estructurals», impedeixen que el 10 argentí segueixi al Camp Nou. «Les dues parts lamenten profundament que finalment no es puguin complir els desitjos tant del jugador com del club», consta, per certificar que acaben dues dècades de relació que van començar el 14 de desembre del 2000 quan es va firmar en un tovalló que el Barça fitxava un nen argentí de 13 anys.

A falta de l’aclariment per part dels protagonistes implicats, en el rerefons de la separació hi ha l’oposició del Barça i Joan Laporta al conveni amb CVC per les implicacions que tenia per a l’entitat blaugrana i el Reial Madrid respecte a la seva voluntat de mantenir viu l’avortat projecte de la Superlliga a què tant s’oposava Tebas.

De l’alleujament a l’angoixa

L’ingrés que es calculava per a cada club (al voltant de 270 milions per al Barça) es va presentar com la clau definitiva per desencallar la llarga negociació amb Messi. L’assossec que suposava la injecció econòmica per augmentar el límit salarial al vestidor blaugrana i reinscriure Messi, més els quatre fitxatges fets, ha desembocat en un problema d’última hora. Tan greu, que, després que el davanter argentí aterrés a Barcelona per firmar el contracte, estigui reclòs a casa seva, rumiant cap a on dirigeix els seus passos futbolístics.

El Barça i Messi han passat de l’alleujament a l’angoixa. I tots els culers, per descomptat, per una separació que més aviat que tard havia d’arribar (més que res, pels 34 anys del futbolista) però que semblava improbable.

Des del dia de la presa de possessió, Laporta es va declarar convençut que Lionel seguiria; en cada compareixença assegurava que les negociacions progressaven i Messi va tornar dimecres per firmar aquest complex contracte (de cinc temporades, amb dos en actiu més tres més exercint d’ambaixador esportiu, i el salari que cobrava repartit en aquest període), incorporar-se als entrenaments (no ho podia fer, al no tenir contracte), i presentar-se diumenge al Gamper amb els seus companys. Aquest dijous se l’acomiadava amb un comunicat i un vídeo a Twitter, de moment.

El comunicat del Barça

Tot queda en res

Tot queda en res, amb Messi, la seva dona Antonella i els tres fills, reinstal·lats a la mansió de Castelldefels a l’espera d’esdeveniments. Tota la família havia tornat d’Eivissa, l’última etapa de les vacances que van començar a Miami després de disputar i guanyar amb l’Argentina la Copa Amèrica, el primer títol gran amb el combinat ‘albiceleste’. A Eivissa, precisament, Messi es va fotografiar amb quatre jugadors del Paris Saint Germain: Neymar, que sempre ha volgut tornar a jugar al costat de Leo, més els argentins Leandro Paredes i Ángel Di María i l’italià Marco Verratti.

El PSG s’erigeix ara en una de les principals, per no dir l’única, sortida de Messi tan bon punt ell també confirmi el seu adeu. Tret que ni tan sols ho faci ell personalment i sigui Laporta, en la compareixença d’aquest divendres, qui ho ratifiqui. El Manchester City va ser una opció la temporada passada, però no ho sembla ara, si no és que Messi proclamés que es vol reunir amb Pep Guardiola en el tancament de la seva carrera.

L’any passat va ser Messi qui va anunciar el desig de marxar del Barça. Ho va fer a través d’un burofax enviat a les oficines a nom del president, i després es va explicar en sengles entrevistes en què va compartir amb el gran públic la inexistent relació amb Josep Maria Bartomeu, a qui va acusar d’haver-lo enganyat reiteradament.

Notícies relacionades

La milionària afició blaugrana es va preparar per plorar una pèrdua que no es va consumar llavors i pot arribar ara. Tan greu des del punt de vista esportiu, potser més, quan semblava descartada i amb menys temps per reaccionar a la recerca de fitxatges i, sobretot, molts menys diners. A Ronald Koeman se li presenta un problema majúscul. La pretemporada haurà servit per assajar un Barça sense Messi, tot i que trobarà a faltar «els trenta gols» que garantia l’astre de Rosario.

Neymar va marxar el 2 d’agost del 2017 (es jugava la Supercopa amb el Madrid el dia 13 i la Lliga va començar el dia 20) i va deixar 222 milions de la clàusula de rescissió. Messi, lliure des del 30 de juny, no generarà cap ingrés. Només un estalvi. I dolor, molt dolor.

Temes:

Messi