CONVOCAT PER A GRANADA

Ilaix Moriba, un altre ‘nen’ de Koeman

  • L’interior, nascut a Guinea, s’estrena en una llista del primer equip

  • Complirà 18 anys el pròxim 19 de gener

  • Ha jugat cinc partits aquest curs amb el Barça B

  • Va arribar a La Masia el 2010, procedent del planter de l’Espanyol

  • Té una clàusula de rescissió de 100 milions d’euros

Ilaix Moriba, un altre ‘nen’ de Koeman
3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Fins i tot abans de facilitar la llista de manera oficial ja se sabia que Ilaix Moriba viatjaria a Granada amb el primer equip. No era cap secret perquè Ronald Koeman, el tècnic, ja havia donat pistes sobre el futur immediat del jove interior, un dels talents que s’han anat coent a foc lent, i a la vegada ràpid, a La Masia. Un producte fet a la casa blaugrana.

No és encara major d’edat perquè complirà 18 anys el pròxim 19 de gener, però el seu nom figura des de fa temps, molt temps, en la llista dels tècnics del Barça. I dels grans clubs d’Europa. Nascut a Conakry (Guinea), tot i que té la doble nacionalitat (juga amb les categories inferiors de la selecció espanyola), destaca Ilaix Moriba pel seu gran talent físic.

Tot i que aquesta exuberància, l’aparella amb Pogba, el poderós centrecampista del Manchester United, que amaga una gran qualitat tècnica, a més de capacitat golejadora. Des de fa temps s’afirmava a La Masia que acabaria arribant al primer equip. I en temps de penúria, amb problemes econòmics, el camí per als joves es fa més senzill. I amb Koeman, a la banqueta, encara més.

»L’Ilaix ja va estar amb nosaltres a la pretemporada i ha entrenat diverses vegades amb el primer equip»

Ronald Koeman

«Ja va estar amb nosaltres a la pretemporada i havia entrenat diverses vegades amb el primer equip», havia avançat Koeman abans de dirigir l’última sessió d’entrenament de l’equip. Després, el tècnic va comunicar la llista de 22 jugadors, amb l’absència del sancionat Lenglet, i l’aparició d’Ilaix, un centrecampista de gran arribada a l’àrea, comparat sempre amb Pogba. Tot i que ell va voler ser el que intenta ser mirant-se al mirall d’Iniesta i Busquets.

Interior, mig centre...

És interior, tot i que pot jugar (i ha jugat) de migcampista i mitjapunta després de recórrer totes les categories inferiors del Barça. Va arribar el 2010, quan amb prou feines tenia set anys, procedent del planter de l’Espanyol. I la seva ràpida evolució futbolística l’ha fet anar per davant en la seva progressió.

No ha tingut, no obstant, continuïtat en el seu primer any al Barça B tot i que va començar de titular contra el Nàstic i el Prat, però una lesió al turmell va frustrar la seva presència a l’equip de García Pimienta. Es va perdre quatre partits per aquest contratemps físic i ha jugat, de moment, cinc trobades amb el filial blaugrana.

Fins que Koeman, que a la mateixa roda de premsa en què anunciava l’aparició d’Ilaix al primer equip recordava que «un jove no pot estar un any sense jugar», l’ha pujat a l’avió del primer equip. La marxa d’Aleñá al Getafe com a cedit deixa un buit al centre del camp per on s’ha colat ara Ilaix.

És l’època dels adolescents al Camp Nou. Primer va ser Ansu Fati, a qui Valverde va fer debutar al primer equip, després Koeman el que li va donar la possibilitat a Pedri de connectar amb Messi i fer-li la vida més fàcil a l’astre. I ara emergeix Ilaix Moriba, un talent jove que va aconseguir assegurar el club blaugrana.

Pretès per City, Chelsea i Juve

L’abril del 2019, i davant l’interès de grans clubs europeus (Manchester City, Chelsea i Juventus), el Barça li va firmar, amb 16 anys el primer contracte professional per espantar qualsevol possibilitat d’una fuga.

Notícies relacionades

Va haver de pujar-li, això sí, el sou convertint-lo en el jove que més cobra del planter blaugrana. I ara, a punt d’arribar a la majoria d’edat, Ilaix vola a Granada per estar més a prop que mai de repetir el somni a què va arribar el seu gran amic Ansu fa més d’un any.

Fa una dècada debutava al Benjamí C, dirigit llavors per Cristian Catena, però va durar poc perquè ràpidament el seu talent el va portar al Benjamí A de Marc Serra. I des d’allà un llarg camí fins al Nuevo Los Cármenes, un estadi que vol trepitjar aquest mateix dissabte per ser el tercer nen que alimenti l’esperança de la regeneració del Barça.