MESSI SOMRIU AMB PEDRI

Koeman, o el gir cap al 4-3-3

  • En un viatge lent, el tècnic ha abandonat el seu clàssic 4-2-3-1

  • La connexió Messi-Pedri rejoveneix el joc del Barça

  • Dembélé i De Jong comencen a emetre senyals esperançadors per al Barça

  • L’entrenador lamenta la «desorganització defensiva» que encara pateix l’equip

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Després del desastre contra la Juve al Camp Nou, que li va costar perdre el primer lloc i topar als vuitens de final de la Champions amb el París SG, Ronald Koeman va començar a virar. Mai ha sigut un dogmàtic de la pissarra. Tampoc ho és ara. Però a poc a poc, el tècnic ha emprès un viatge del 4-2-3-1, el seu manual de capçalera tàctic, cap al 4-3-3, el símbol de la llibreta cruyffista que ha dominat la vida del Camp Nou des de fa més de tres dècades.

Un lent, però exitós gir perquè li ha permès en dos partits (Osca i Athletic) recuperar el somriure de Messi. I en un temps de pandèmia, depressiu i ple de penombra, com el que angoixa el Barça des de ja fa uns quants anys, veure feliç Leo, tot i que sigui en els seus últims mesos, resulta tot un tresor, sabent, a més, que és l’amo del seu destí. L’únic amo.

Viure al dia

No és només qüestió de canviar un sistema tàctic. Va molt més enllà. L’equip viu al dia, en què una tesi futbolística que semblava vàlida acaba hores després a la paperera, supeditat a un club que no té president, sacsejat per una terrible crisi econòmica que el deixa sense recursos per reconstruir-se.

Els socis, sumits en la incertesa de la pandèmia, viuen refugiats a casa seva, els precandidats van pidolant firmes (Laporta i Font són els únics que estan tranquils, segurs de superar el tall de les 2.257 rúbriques necessàries) i Koeman, mentrestant, modificant cada partit la pell del Barça a la recerca d’un vestit que li quedi còmode.

Asimetria en atac

Asimetria en atacI en el 4-3-3 la vella guàrdia, tot i que cada vegada en queden menys (Messi i Busquets perquè Piqué i Sergi Roberto són a la infermeria) es reconeix. Començant per Leo, tornat pel tècnic al mig de l’atac. Un nou que no és nou. Ni tan sols fa de fals nou.

Va i ve per on vol, escortat, a més, per dos davanters diferents, però complementaris. Amb Dembélé convertit en un especialista de la banda. A Osca, va arrencar per l’esquerra; a Bilbao per la dreta.

En els dos partits va deixar esclats autèntics i reals del jugador per qui el Barça va embogir (va pagar 105 milions d’euros més 40 en variables) quan Neymar es va escapar a París ja fa tres anys i mig. Profund com sempre, però astutament responsable i intel·ligent com no se l’havia vist abans. Començant, o això sembla, a entendre realment el joc.

Koeman juga en atac amb un Barça asimètric perquè Griezmann, a qui va voler treure del costat esquerre tot just arribar, ha tornat a aquest confinament. Però amb llibertat, l’exjugador de l’Atlètic, per situar-se en posicions més centrades perquè Jordi Alba és el tradicional propietari d’aquesta ruta, com avalen anys de química amb Messi.

Pedri il·lumina el paisatge

Pedri il·lumina el paisatgeTot i que un canvi tan substancial, tot i que el Barça segueix lluny de l’Atlètic i el Madrid, no s’entendria sense la màgica figura de Pedri, aquest nen canari que té el GPS del futbol al cervell. Amb un xip que el connecta directament a Messi, sense cap mitjancer. A Valladolid, per exemple, Koeman va provar la fórmula dels tres centrals, que li va sortir bé. Després va repetir davant l’Eibar, en què l’empat va frustrar aquesta alternativa tàctica.

Notícies relacionades

 Però el més important (la societat Messi-Pedri) ja estava en marxa. La resta havia d’arribar si evitava, és clar, errors grollers darrere. Tot i que a Bilbao va caure en el mateix problema amb el gol de Williamns. Però després es va veure un Barça dinàmic, lleuger, que fluïa pel camp, acostumat a la disfressa del 4-3-3.

«Busquem l’home lliure amb Leo al mig del camp, amb Antoine i Ousmane buscant profunditat. És el camí a seguir»

Ronald Koeman

Un esquema que permetia descobrir les millors versions d’Araujo, De Jong, profund com no se l’havia vist abans, i la llum de Pedri per arrencar somriures de passió a un alegre Messi, tot i que no amagui la «desorganització defensiva» de l’1-0, com va admetre Koeman. «Busquem l’home lliure amb Leo al mig del camp, amb Antoine i Ousmane buscant profunditat. És el camí a seguir», va dir el tècnic, que va demanar gols als interiors. De Jong va marcar a Osca; Pedri, a Bilbao.