L'ESCENARI PREELECTORAL

Eleccions del Barça: Laporta apareix, a la fi

Dilluns l'expresident anunciarà el seu model de club per guanyar les eleccions del 24 de gener

Amb la seva aparició, el duel amb Víctor Font serà un dels eixos de la precampanya que es posa en marxa

marcosl30405903 deportes  debate candidatos a la presidencia del fcbarcelona201127181932

marcosl30405903 deportes debate candidatos a la presidencia del fcbarcelona201127181932

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Joan Laporta apareix dilluns per definir, gairebé en la seva totalitat, el panorama electoral del Barça, que el 24 de gener (encara no és oficial) buscarà el successor del dimitit Josep Maria Bartomeu, en una carrera que ja tindrà vuit aspirants. 

Després de mesos de moviments silenciosos, apareix el president que va activar el cercle virtuós el 2003, el mateix que no va tenir rival el 2006, obligat a abandonar el club el 2010 sense trobar una solució continuista en la seva junta. I el Laporta que va perdre el 2015, l’última cita amb les urnes, incapaç d’articular un projecte sòlid per derrotar Bartomeu, que havia ocupat la cadira buida que va deixar Sandro Rosell amb la seva precipitada dimissió el gener del 2014 pel ‘cas Neymar’.

De moment, ja hi ha confirmats 8 aspirants per succeir Bartomeu

Laporta apareix i l’escenari queda pràcticament completat, a l’espera, és clar, que un altre Rosell, en aquest cas Juan Rosell, expresident de la CEOE, prengui la decisió de presentar candidatura. O prefereixi, en canvi, quedar-se a contemplar una inusual campanya en què Laporta és el vuitè aspirant d’una llista que conté vells noms (Toni Freixa i Agustí Benedito van també lluitar en el 2015), juntament amb personatges nous al paisatge electoral com Jordi Farré, promotor del vot de censura que va enderrocar Bartomeu sense necessitat ni tan sols d’obrir les urnes, Lluís Fernández Alá Pere Rierasense oblidar dos projectes que neixen del continuisme, però allunyant-se de l’obra de govern anterior com representen Xavi Vilajoana i Emili Rousaud.

ALEJANDRO CERESUELA

El duel amb Font

Laporta torna, amb la derrota de fa cinc anys ben present, sabent que s’enfrontarà a Víctor Font, un dels grans favorits en els comicis, malgrat que seran les seves primeres eleccions. Però l’empresari de Granollers, que va figurar el 2010 la llista de Marc Ingla, que acaba de dimitir com a director general del Lille francès, ja fa set anys que disssenya el seu model de club articulat en el pla esportiu entorn de la figura de Xavi Hernández, l’actual tècnic de l’Al-Sadd de Qatar.

Mateu Alemany, exdirector general del València, seria el màxim executiu del Barça si guanya Laporta

A menys de dos mesos perquè s’obrin les urnes en seus descentralitzades, obligades per la pandèmia, Laporta es presenta aquest dilluns a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. No anirà sol, sinó escortat per un grup de directius de la seva etapa anterior en el club, i acompanyat, a més, per la dimensió de gestió eficaç i de profund coneixement de la indústria del futbol que li proporcionarà Mateu Alemany, una figura clau en el seu projecte.

Laporta dipositarà el control executiu del Barça en Alemany, capaç com va ser de reflotar el València fins a tornar-lo a la seva època de més èxit, amb Marcelino a la banqueta, després de conquistar la Copa del Rei, precisament derrotant el Barça.

Mateu Alemany, en el seu comiat del València. / MIGUEL LORENZO

Font encara no ha anunciat qui seria el responsable de l’àrea executiva

Però aquest executiu balear, que va presidir el Mallorca en dues ocasions, va abandonar Mestalla enfrontat a Peter Lim, el propietari del club. Va arribar el març del 2017 a València i va marxar el novembre del 2019.

Si guanya Laporta deixaria el Barça, un club a punt de la fallida econòmica, en les mans d’Alemany, a qui va intentar, però sense èxit, fitxar Florentino per al Madrid en un parell d’ocasions.

JORDI COTRINA

Notícies relacionades

Font, de moment, no ha revelat el nom del seu futur director general. Ara per ara ha presentat Toni Nadal, oncle i exentrenador de Rafa Nadal; el periodista Antoni Bassas, que tindria un càrrec executiu en el club, i el doctor Ramon Cugat.

Però la precampanya encara no ha entrat en el seu moment més transcendent. A partir de dilluns, amb Laporta ja oficialment a l’escenari, tot canviarà. Quedaran més definits els rols en una carrera curta (ni dos mesos), estranya (sense contacte directe amb el soci per la pandèmia) i singularment complexa perquè el club es troba en la ruïna econòmica i esportiva.