CONTRATEMPS PER A KOEMAN

Tardor dura sense Ansu

El jove serà intervingut aquest dilluns pel doctor Cugat de la greu lesió que pateix al genoll esquerre

El davanter no jugarà fins al 2021 i podria estar tres mesos de baixa si s'adopta un tractament conservador

messi-ansu-fati

messi-ansu-fati

5
Es llegeix en minuts
Marcos López

Tardor dura per a Ansu Fati. Dura per a ell, que creuarà avui la porta del quiròfan per ser intervingut pel doctor Ramon Cugat de la greu lesió al genoll esquerre que va es va fer contra el Betis. Dura perquè aquesta ruptura del menisc intern que va notar a l’anar a buscar la pilota en la jugada que va provocar el penal errat després per Griezmann frena en sec una carrera prodigiosa.

El club encara no confirma si hi haurà sutura del menisc trencat o, al final, se li extraurà

Poc més d’un any com a professional en què Ansu ha anat batent tota mena de rècords. Tant amb el Barça, convertit en una de les grans sensacions del projecte de Koeman, després que Valverde li obrís la porta del Camp Nou, com amb la selecció espanyola. Marco Asensio (Madrid) ocuparà la seva plaça a l’equip de Luis Enrique.

Quan Ansu anava a buscar aquesta pilota a l’àrea de Bravo, avançant-se a Mandi i Bartra, dos centrals que no van saber detectar-lo, no sabia que el genoll esquerre quedaria atrapat a la gespa de tan mala manera que se li trencaria el menisc. Tot i així, el jove va resistir al camp.

Koeman i Ansu Fati, en el Getafe-Barça. / REUTERS / JUAN MEDINA

Males notícies

La jugada en què va patir aquest greu contratemps, que el pot tenir més de tres mesos de baixa, va ocórrer en el minut 31. Però Ansu va completar tota la primera meitat i va ser, fins i tot, amonestat amb una targeta groga (m. 37) quan va lluitar per una pilota al mig del camp. A l’arribar al vestidor, i després de ser explorat pels metges del Barça, es va prendre la primera decisió.

Ansu Fati marca el gol al Ferencváros en la Champions. / EFE / ALBERTO ESTÉVEZ

El davanter viu les seves pitjors hores com a professional després d’una irrupció espectacular

No va sortir en la segona part, en què va ser substituït per Messi, que va canviar, i per bé de l’equip de Koeman, el paisatge del matx. Es va passar de l’1-1 al 5-2 final, amb dos gols del capità (un de penal) i una assistència a Griezmann sense necessitat ni de tan sols de tocar la pilota.

Ansu, mentrestant, començava a rebre males notícies. Vivia les seves pitjors hores com a futbolista professional després d’un any ple de llum i optimisme gràcies al seu futbol alegre i dinàmic.

Dues hores després del triomf contra l’equip andalús, el Barça informava de la «ruptura del menisc», sense donar pistes sobre el tractament a seguir. Era un breu comunicat en el qual ja s’advertia, això sí, de la gravetat de la lesió.

Però Ansu Fati necessitava avaluar més consultes amb especialistes de la seva confiança, com el doctor Ramon Cugat, el mateix que va operar Ter Stegen del genoll dret l’agost passat.

Els jugadors del Barça feliciten Ansu Fati després del seu gol al Madrid. / JORDI COTRINA

Segon comunicat

El jove davanter va acudir a la cita amb Cugat per verificar que el diagnòstic inicial era encertat. Això va passar diumenge al matí. Poc després, el club emetia el segon comunicat mèdic en menys de 24 hores per anunciar l’operació, però sense donar dades concretes sobre el temps de baixa.

Ni tampoc sobre si s’adoptarà la solució més conservadora –suturar el menisc trencat– que és, alhora, la que ampliaria la seva absència, per sobre fins i tot dels tres mesos.

Protegir la seva carrera

Serà Cugat qui determini, una vegada explori el genoll esquerre al quiròfan, si es manté el menisc, com recomanen els pronòstics més prudents, o si finalment s’acaba extraient. L’edat del jugador (18 anys) és, també, un factor influent per no córrer riscos per molt que la seva absència perjudiqui, i bastant, el projecte que està construint Koeman. Però sota cap concepte es vol posar en risc la carrera esportiva d’Ansu, acabada d’iniciar.

Ansu Fati controla la pilota davant Moi Gómez al Camp Nou. / EFE / enric fontcuberta

Amb 13 anys va tenir una fractura de tíbia i peroné que va fer que estigués 10 mesos de baixa

Tot dependrà, per descomptat, de l’estat en què es trobi el menisc malmès una vegada s’iniciï l’artroscòpia, que estarà supervisada també pels serveis mèdics del Barça. Serà llavors quan es determini, ja amb tota exactitud, si seran dos, tres o quatre mesos de baixa.

Segona lesió greu

El que sembla evident és que Koeman no tindrà aquest final del 2020 Ansu Fati, que s’enfronta al primer gran obstacle com a professional. Però no és, ni de bon tros, de la gravetat que va viure quan jugava al Cadet B del Barça. Era el desembre del 2015. Llavors tenia 13 anys. I va baixar a l’Infantil A per ajudar-lo en el derbi contra l’Espanyol, però amb tan mala sort que va patir una ruptura de la tíbia i el peroné de la cama dreta.

Pedri i Ansu Fati, en el clàssic contra el Madrid. / AP / JOAN MONFORT

Sembla fins i tot irreal que un nen de 18 anys tingui tanta influència en l’equip. Però és real

Va haver d’abandonar el camp en ambulància, mentre els seus companys es posaven les mans al cap, conscients que patia una lesió realment important. I ho va ser perquè Ansu va estar 10 mesos de baixa, amb unes molèsties, a més, a la tíbia que es van anar arrossegant un parell d’anys més.

Ara, i a l’espera del diagnòstic definitiu, Ansu no haurà d’estar tant temps lluny del camp. Però deixa un buit a l’atac del Barça que serà difícil d’omplir. No serà, per tant, una tardor dura per a ell sinó també per a l’equip de Koeman, obligat a reformular el seu model tàctic. Sembla fins i tot irreal que un nen de 18 anys tingui tanta influència. Però és real.

Ansu Fati celebra el seu gol contra el Ferencváros. / EFE / ALBERTO ESTÉVEZ

Tres en un

Notícies relacionades

El tècnic perd el segon màxim golejador i perd, sobretot, un jugador multifuncional, capaç d’arrencar des de la banda esquerra, la seva posició natural, i ser decisiu com a davanter centre, com va demostrar en el clàssic amb el Madrid, en què va rubricar l’únic gol blaugrana superant per velocitat i astúcia Ramos i Varane.

O sigui, Ansu era un dos en un. Fins i tot un tres en un perquè Koeman va recórrer a ell com a extrem dret en la seva aparició contra la Juventus. I com que, a més, no té cap nou (el tècnic va demanar Depay a l’estiu, però no hi havia diners i tampoc n’hi haurà a l’hivern), després de la marxa gratis de Suárez a l’Atlètic, només li queden les opcions de Messi i Griezmann.