ESCAC AL PRESIDENT

Bartomeu: «No hi ha motius per dimitir»

La junta manté el pols a la Generalitat i espera que es pronunciï el Procicat per decidir sobre el vot de censura i la seva continuïtat

El president blaugrana expressa la seva «perplexitat» amb el Govern, al qual acusa d'«estratègies partidistes»

bartomeu / periodico

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Josep Maria Bartomeu es resisteix adimitiri a convocar el seuvot de censura,malgrat que el termini expira aquest dilluns. El Barça ha esgotat fins al final, aferrant-se a la carta de la pandèmia per intentar ajornar-ho, però al veure que elGovern es mantenia ferm en la seva negativaha decidit seguir amb l’estira-i-arronsa. Ajorna la decisió fins a tenir la resposta del Procicat al seu protocol de votació.

Aquesta és la conclusió a la qual la junta directiva va arribar després d’una de les reunions que més expectació ha despertat en els últims anys. Bartomeu, que no parlava des del Gamper, va trencar un silenci de cinc setmanes en una compareixença en la qual ha sentenciat que «no hi ha motius per dimitir» i ha carregat contra la Generalitat, denunciant que la gestió de la pandèmia és «incompatible amb estratègies partidistes». 

«Seria un mal moment per deixar el Barça en mans d’una gestora»

«Nosaltres sempre hem demanat un vot descentralitzat, per això sempre hem demanat 15 dies per a la logística complexa (posar-nos d’acord amb la Federació catalana i espanyola per tenir seus preparades i informar els socis). La sorpresa és quan dijous ens confirmen que s’ha de fer l’1 i 2 de novembre, per això llavors en proposem un de centralitzat», va relatar Bartomeu. 

El seu últim intent per salvar el cap havia sigut enviar una carta a Pere Aragonès plantejant que, si no els donaven dues setmanes més per preparar la logística, concentrarien la votació al Camp Nou, en lloc dels 21 punts dins i fora de Catalunya que s’havien previst en el protocol inicial. Un ‘remake’ més del ‘chicken game’ de‘Rebel sense causa’,en el qual dos pilots condueixen a tota pastilla cap a un penya-segat i perd el que salta abans del cotxe. En plena pandèmia, amb toc de queda iamenaça de confinaments de cap de setmana, el Govern i el Barça saben que imatges d’aglomeracions de110.000 socisamb dret de vot al Camp Nou serien difícils de comprendre. 

Màximes garanties

Acostumats com estan ERC i JxCat a jugar entre ells al joc de la gallina, no es van moure gens ni mica de la seva determinació d’autoritzar el referèndum. «He rebut aquesta carta i en aquest sentit em remeto al que ha comunicat ja el Procicat i la Secretaria General de l’Esport, que el vot de censura del Barça es podia celebrar prenent mesures amb més espais i més temps. És decisió d’una entitat privada i ens limitem a donar la nostra opinió», li va respondre aquest dilluns el vicepresident en funcions de president de la Generalitat. Gerard Figueras, Secretari General de l’Esport, que ha repetit durant tot aquest procés el mantra que no hi havia «impediments legals ni sanitaris» per postergar la cita amb les urnes, va reclamar al club que no posi en risc els socis reduint els punts de votació. 

«Treballar per l’interès general i la protecció de la salut és incompatible amb estratègies partidistes»

Bartomeu, en la seva compareixença, va enumerar l’estat d’alarma, el toc de queda i la limitació de reunions socials per assenyalar la seva «perplexitat» davant decisions polítiques que li semblen «tan contradictòries» amb la voluntat de la Generalitat de mantenir el vot per a l’1 i 2 de novembre; arribant fins i tot a assenyalar que la gestió de la pandèmia és «incompatible amb estratègies partidistes» per alimentar d’aquesta forma la idea niada en el club que hi ha interessos governamentals que caigui. 

Notícies relacionades

«Esperem la resposta formal del Procicat de si es continuen donant les circumstàncies legals i sanitàries. Una vegada rebuda, ens tornarem a reunir», va comentar el president, que va negar que es plantegi la dimissió ni que hi hagi veus discordants en la directiva. «Malgrat tot hi ha unanimitat, tots pensem igual, que el primer de tots és el Barça [...] No hi ha motius per dimitir. Seria un mal moment deixar el Barça amb una gestora, que no podria prendre decisions que prenem nosaltres dia a dia. Són moments complexos, extraordinaris. Després d’una guerra, és el moment més difícil que viu el club». Malgrat haver plantejat un partit travat, allargant al màxim els terminis previstos per a la censura i recorrent fins i tot a la Guàrdia Civil, Bartomeu va negar que «en cap moment ningú hagi volgut paralitzar res».

Amenaces dels crítics

Els impulsors de la moció havien avisat que prendrien mesures si el plebiscit no estava oficialment fixat aquest dimarts a les nou del matí. «Si no compleixen, tenim previstes accions que ara no és moment d’explicar. Estem pendents de la convocatòria oficial de la moció, són dies convulsos en aquest sentit. La convocatòria s’hauria de fer com a molt tard dimarts. Si no, entendrem que la junta no l’ha convocat dins dels límits legals i és violació flagrant dels estatuts», ha sentenciat Marc Duch, portaveu de Més que una Moció. Però Bartomeu, que tot i que no hagi escrit un‘Manual de resistencia’ com Pedro Sánchez ha fet d’aquesta la seva principal divisa, va voler allargar el partit una mica més, portant-lo fins a la pròrroga. I veient la manera en la qual va defensar la seva gestió aquest dilluns, enaltint els títols aconseguits en l’última dècada, fa l’efecte que està preparat per fer campanya per evitar convertir-se en el primer president blaugrana que ha d’abandonar el càrrec en un vot de censura.

El Barça protesta pel VAR i fixa un pressupost de 828 milions

Abans de renunciar a la dimissió, la junta directiva de Josep Maria Bartomeu va prendre una sèrie de decisions i va debatre sobre diferents aspectes de la gestió del club.