EL NEGOCI DEL FUTBOL

Jorge Mendes, el llop de Wolves Street

El superagent acosta Semedo al Wolverhampton, l'amo del qual té un 20% de Gestifute, l'empresa del representant lusità que va facturar 105,8 milions en comissions el 2019

La Federació va haver d'obrir una investigació sobre la relació entre el club i l'agència davant les queixes dels rivals

epa04601438 Portuguese soccer agent Jorge Mendes during the presentation of the book ’Jorge Mendes, The Special Agent’ in Lisbon, Spain, 02 February 2015.  EPA/MANUEL DE ALMEIDA

epa04601438 Portuguese soccer agent Jorge Mendes during the presentation of the book ’Jorge Mendes, The Special Agent’ in Lisbon, Spain, 02 February 2015. EPA/MANUEL DE ALMEIDA / MANUEL DE ALMEIDA (EPA)

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Jorge Mendes és el llop de Wolves Street. El superagent, propietari de l’empresa que va facturar 105,8 milions d’euros en comissions l’any passat, està a un pas de desencallar la sortida de Semedo, esperada com el mannà del cel a les oficines d’un Barça necessitat de liquiditat per poder fitxar. Si res es torça en l’últim moment (com ha ocorregut amb Luis Suárez) la destinació del lateral portuguès serà el Wolverhampton, convertit en el nou centre d’operacions de Mendes, que aquest estiu s’ha quedat sense representats al Madrid per primera vegada en 13 anys.

El 2016 el camí de Mendes es va creuar amb l’altre home de negocis exitós: Guo Guangchang. Aquest multimilionari, conegut com el Warren Buffet xinès, va adquirir fa quatre anys el 20% de Gestifute –l’empresa de representació de l’agent– mesos després de comprar per 52 milions d’euros el Wolverhampton, un històric club anglès. Des d’aleshores l’agència ha estat darrere de les operacions del club. 

Dubtes sobre la legalitat

Fa dos anys, quan l’equip va certificar la seva tornada a la Premier, diversos rivals de la segona divisió van denunciar aquesta sinergia d’interessos. Andrea Radrizzani, propietari del Leeds, va sentenciar que aquesta relació no era «ni legal ni justa». La normativa anglesa prohibeix que una empresa o persona propietària d’un club també tingui una participació en una agència. Malgrat això, després d’obrir una investigació, la Federació va concloure que no s’infringien les regles al considerar que la participació a Gestifute no és propietat directa de Fosun (el conglomerat que dirigeix Guangchang), sinó d’una empresa propietat del seu president. I que Mendes, malgrat aconsellar el multimilionari, no tenia càrrec formal ni al Wolverhampton ni a Fosun.

Notícies relacionades

Gestifute, a més de Semedo, porta cinc jugadors a la plantilla (Rubén Neves, João Moutinho, Vitinha, Daniel Podence i Pedro Neto) i el tècnic, Nuno. El portuguès és l’idioma que més es parla als Wolves, que compta amb 10 futbolistes lusitans a la seva plantilla. Aquest atípic estiu ha aterrat un altre compatriota de Semedo: Fábio Silva. Aquest davanter de 18 anys del Porto ha costat 40 milions, dels quals 10 són comissions (tres per a Soccer Talents Vision, agència del jugador, i set per a Gestifute). En aquest mercat d’estiu marcat pel coronavirus, l’empresa fundada per Mendes el 1996 també ha tret profit de les sortides de tres dels seus clients: Helder Costa (al Leeds per 17,7), Diogo Jota (al Liverpool per 43) i Matt Doherty (al Tottenham per 16).

El nom de Mendes havia estat molt lligat a la Casa Blanca des que el 2007 va desembarcar amb Pepe. Posteriorment arribarien de la seva mà Cristiano Ronaldo, Mourinho, Di María, Garay, Carvalho, Coentrão i Fabinho. Amb la marxa de James a l’Everton, Florentino ja no té en nòmina ningú de l’escuderia de Mendes. L’allunyament de la Casa Blanca ha coincidit amb el seu acostament al Camp Nou. Des del mes d’agost representa Ansu Fati i, a més de fer caixa amb Semedo i ajudar al club aquest atípic mercat, també ha robat aquest any amb Trincao. Malgrat no ser de la seva agència, ha cobrat com a mitjancer 1,5 milions d’euros amb el seu fitxatge i en podria guanyar 5,5 més en variables en funció del rendiment de l’extrem. Versionant Gary Lineker, el futbol és un esport en què juguen 11 contra 11 i Mendes sempre guanya.