LA MARXA DEL GOLEJADOR

La carta de llibertat de Suárez té condicions

El Barça ha tancat un acord econòmic amb Suárez, però veta una sèrie d'equips, entre els quals l'Atlètic

Suárez s'enfada perquè s'ha encallat l'operació amb el club blanc-i-vermell, que ha deixat que Morata marxi a la Juventus

jdomenech55053954 filed   01 november 2017  greece  athens  barcelona s luis s200922211012

jdomenech55053954 filed 01 november 2017 greece athens barcelona s luis s200922211012 / DPA via Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

El Barça i Luis Suárez han arribat a un acord per a la rescissió del contracte del futbolista, a qui quedava un any de vigència (fins al 2021). Era el primer obstacle que els distanciava per acabar la relació: el club no volia pagar res i el jugador volia cobrar-ho tot. Però el Barça ha establert condicions impedint-li fitxar per l’Atlètic. L’enuig de Suárez va forçar una llarga reunió aquest dimarts per resoldre aquest segon problema.

En el punt mitjà es trobava la solució primària: el Barça paga una part de la fitxa i Suárez renuncia a una altra i a l’any opcional que reclamava i que estava subjecte a disputar una sèrie de partits que, òbviament, no jugaria. Mitjançant aquest pacte econòmic, el Barça concedia la carta de llibertat a Suárez i renunciava a cobrar cap quantitat per un traspàs. Ni el milió i mig del Sevilla per endur-se Ivan Rakitic ni les miserables variables com el milió que entregarà l’Inter per Arturo Vidal.

Villa i Griezmann

Però aquesta llibertat no era plena, sinó que estipulava una llista d’equips a la qual el Barça vetava i prohibia que s’enduguessin gratis a Suárez. L’Atlètic n’és un. Com el Reial Madrid i altres rivals directes. L’uruguaià, pel que sembla, s’ha enfadat molt per aquest revés inesperat. Potser assumia que no aniria a la Juventus, que decididament ha apostat per Álvaro Morata, la vacant del qual al Wanda la cobriria el golejador blaugrana.

La negativa del Barça és rotunda, esgrimeixen fonts blaugranes, per les experiències més immediates amb l’Atlètic. Més pròximes que la ganga d’haver traspassat David Villa per 2,1 milions el 2013, que va marcar al Barça en el seu segon partit oficial (l’anada de la Supercopa d’Espanya) i es va coronar campió de Lliga amb l’Atlètic al Camp Nou en l’última jornada.

Araujo, Suárez, Messi i Griezmann, en l’entrenament. / FC BARCELONA

Aquesta experiència pròxima, fresca en el record, al·ludeix al fitxatge d’Antoine Griezmann  pel Barça l’estiu passat. El club blanc-i-vermell no va cedir ni un euro de la clàusula de rescissió (120 milions) i després va insinuar que denunciaria el Barça per haver negociat amb un jugador amb contracte en vigor, amenaça per la qual Bartomeu va pagar 15 milions, quantitat encoberta per un presumpte dret preferencial sobre dos jugadors:Saúl i Giménez.

El fil dels ‘nous’

El fitxatge de Suárez per l’Atlètic anava lligat a la cessió de Morata a la Juventus, en un fil de desplaçaments de ‘nous’ que va començar amb la marxa de Gonzalo Higuaín des de Torí a Miami.

Morata, que va jugar una campanya a la Juventus, torna a l’equip transalpí cedit per una temporada (la Juve en pagarà 10 milions) i una opció de compra de 45 milions a final de temporada. Un altre ‘nou’ en dansa és Edinson Cavani, el primer que es va acomiadar del seu club (el PSG) i que encara no ha firmat.

Morata, en la revisió mèdica de la Juventus. / jUVENTUS

Notícies relacionades

  

Reunió per desembussar

Amb la situació encallada, totes les parts necessiten una solució. Els contactes es van restablir després de la interrupció inesperada de dilluns. Queda temps fins al 5 d’octubre, quan es tanca el mercat. Ara com ara, Diego Simeone no té Morata ni Suárez, mentre que el Barça no ha pogut desprendre’s de Suárez, un jugador amb qui no compta i de qui vol estalviar-se diners, i el futbolista no sap –o si ho sap, no en té la certesa absoluta– on jugarà.