DEBUT DEL BARÇA 20-21

Koeman, km 0

El tècnic s'estrena contra el Nàstic en un amistós en què vol mostrar els principals trets de la seva idea

«S'entrena com es juga», pregona l'holandès com a lema per reconstruir l'equip en la nova era

marcosl54879123 entreno del fc barcelona fcb koeman con dos de sus entrenado200911202312

marcosl54879123 entreno del fc barcelona fcb koeman con dos de sus entrenado200911202312

5
Es llegeix en minuts
Marcos López

Ronald Koeman arrenca la seva segona etapa al Barça amb tot per fer. El partit no és transcendent. Un amistós a porta tancada, la pandèmia obliga a aquest nou futbol, en un estadi, el Johan Cruyff, que pertany al filial i no al primer equip, i contra un rival del territori: el Nàstic de Tarragona, que lluita per sobreviure en la terrible i angosta Segona Divisió B. 

Després de firmar un gol per a l’eternitat al vell Wembley (20 de maig de 1992), que va canviar la història del club per sempre, va marxar a Holanda el 1995. Ara, un quart de segle més tard, i després de viatjar per mig Europa, Koeman torna a casa seva, enfrontat a una tasca descomunal. Reconstruir el Barça més exitós de tots els temps, les cendres del qual van quedar escampades per sempre a Lisboa.

Koeman, amb els apunts tàctics, a la ciutat esportiva del Barça. / FCBARCELONA

L’holandès treballa amb els jugadors que volia i fins i tot amb els que no perquè el club s’encalla en l’operació sortida

Tot per fer, com prova la seva estrena d’aquesta tarda contra el Nàstic amb Josep Maria Bartomeu, el president que el va fitxar en un cap de setmana després de l’escarni del 2-8 del Bayern, esgotant els seus mesos finals a la solitària llotja d’un Camp Nou desèrtic pel coronavirus, que ha deixat la caixa del club tremolant.

Koeman no té diners per reformar l’equip com desitjaria, obligada com està la directiva, més pendent de quadrar el balanç econòmic, a fer funambulisme financer per sobreviure a l’inacabable forat negre que ha desfermat el virus.

Les ‘vaques sagrades’

Al nou entrenador li passa el mateix al vestidor de la ciutat esportiva de Sant Joan Despí. Més ple que mai. Hi són els que ell vol i també hi habiten els que ell no vol. Abans d’obrir la porta del seu despatx, l’holandès ja havia decretat el final de les vaques sagrades, conscient que necessitava acabar amb l’ecosistema esportiu que ha anat erosionant la competitivitat de l’equip. Tan cremat estava tot que Messi, el seu líder, va voler abandonar la llar on ha viscut tan feliç durant els últims 20 anys.

De Jong, en l’entrenament de la ciutat esportiva del Barça. / FC BARCELONA

El tècnic agitarà la pissarra i utilitzarà un 4-2-3-1 per iniciar una remodelació lenta i costosa 

Roma, Anfield i Lisboa eren ja el còctel demolidor per provocar la sortida del capità, unit després als desacords amb Bartomeu. Primer eren en privat; després l’argentí els va verbalitzar davant de tothom qualificant el president de mentider «per incomplir la seva paraula» d’obrir-li les portes del Camp Nou per anar-se’n.

Però, en contra de la seva voluntat, ha hagut, finalment, de quedar-se. I això per a Koeman també és una bona notícia perquè, pragmàtic com és, sap que el 10 li guanyarà partits. En temps de crisis profundes, una victòria dona calma i, sobretot, proporciona temps, el més valuós dels tresors, per a una reconstrucció tan delicada i lenta.

I Leo, a la dreta

Koeman fa més de tres setmanes que mana en el Barça. Però, de moment, tot continua igual. Només se n’ha anat Rakitic al Sevilla, no hi ha ni rastre del nou que desitja (Depay) ni de l’interior amb potència i desplegament (Wijnaldum) que li encantaria.

Arturo Vidal i Luis Suárez acudeixen diàriament a la ciutat esportiva, com marca el seu contracte. I per no tenir, no té el lateral dret que necessita (Semedo torna a ser al mercat) ni tampoc competència per a Jordi Alba al flanc esquerre de la defensa. En menys de dues setmanes, arriba la Lliga.

Coutinho, a la ciutat esportiva del Barça. / FCBARCELONA

Rescatar primer Dembélé, que no juga des de novembre, i rendibilitzar, a la fi, Coutinho són els seus dos objectius bàsics

No hi ha diners per desbloquejar les sortides. Ni diners tampoc per completar el dibuix del nou entrenador. Un dibuix tàctic que trencarà, ja des de l’inici, amb la tradició, emparat en un 4-2-3-1, on tot gravitarà, com no podia ser de cap altra manera, entorn de la figura de Messi.

«Ja he dit moltes vegades que és el millor. En forma física és un jugador importantíssim. Ja ho ha demostrat durant molts anys. Tant de bo ho pugui repetir aquesta temporada», va dir ahir Koeman a Barça TV en el seu primer missatge públic després de ser presentat el 19 d’agost. Messi tornarà a ocupar la banda dreta, amb tota la llibertat tàctica del món, però l’escenari al seu voltant canviarà.

El ‘7’ de Griezmann

Mutarà tant perquè Koeman ha d’articular mecanismes nous per a un equip que va abandonar tots els trets que el van fer singular. Va ser vulnerable, va deixar de pressionar com un bloc, no era solvent a dalt i patia al darrere. La veritable transició serà transformar el Barça de Messi, que depenia anguniosament d’ell, en el Barça amb Messi com a punt i final a la recerca de l’equilibri, amb nous matisos que puguin enterrar vells vicis.

Messi, a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí. / FCBARCELONA

La veritable transició serà transformar el Barça de Messi en el Barça amb Messi, com a punt i final d’un equip equilibrat 

La renovació ja la va fer el club fa tres anys, quan va rebre els 222 milions d’euros de Neymar, però va fracassar embrutant el caríssim patrimoni que va comprar. El desafiament de Koeman és trobar el millor hàbitat per a Griezmann, apàtic el seu primer any, alegre de recuperar el 7 que tant estima.

Notícies relacionades

El francès va voler agrair el gest de Coutinho al cedir-li aquest número. El següent repte de Koeman és rescatar, si les lesions el deixen, Dembélé, que inicia el seu quart curs –no juga des de novembre– i, finalment, no menys complex, seria rendibilitzar el melancòlic Coutinho.

Encaixar aquestes antigues peces i deixar que joves com Ansu Fati –tindrà contracte i rol de primer equip, tot i que avui no jugui per lesió– volin feliços per alegrar un depressiu Barça. «S’entrena com es juga», va dir Koeman. No és una frase feta. És el missatge.