PEL COVID-19

El Barça anuncia un erto a la plantilla i tots els treballadors

La directiva no dona xifres de la reducció salarial dels jugadors, però busca «proporcionalitat i equitat» en les retallades

rozas52347685 barcelona   18 02 2020  deportes   el presidente del fc barc200218200444

rozas52347685 barcelona 18 02 2020 deportes el presidente del fc barc200218200444 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Albert Guasch

El Barça es converteix en el primer club de la Lliga espanyola a aplicar un erto (expedient de regulació temporal d’ocupació) a la seva plantilla professional i a tots els seus treballadors per combatre la crisi econòmica provocada pel coronavirus. No només això. És el primer gran club europeu d’altíssim nivell que acudeix a aquesta via legal per intentar garantir la seva viabilitat quan hagi passat la pandèmia.

Després de la reunió de la directiva, realitzada per via telemàtica, el club ha emès un llarg comunicat per explicar les decisions que ha adoptat. «Entre les mesures adoptades, es pot destacar les relatives a l’àmbit laboral, motivades per la necessitat d’implementar mesures d’adaptació de les obligacions contractuals del personal del club a les noves, i transitòries, circumstàncies que estem vivint.»

La intenció de la directiva era rebaixar en un 70% el salari dels jugadors del primer equip fins que duri la pandèmia. Però el club no ha volgut donar cap xifra en el seu extens comunicat per justificar una decisió excepcional per a un moment excepcional. Afecta, per tant al primer equip de futbol, totes les seccions professionals i tots els treballadors del club.  

En aquest sentit, el Barça ha informat que presentarà «diferents expedients relatius en l’àmbit esportiu i en el personal no esportiu», que seran tramitats davant del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. «una vegada el Club hagi compartit amb tot el seu personal tots els aspectes relatius a aquestes mesures, i el seu abast».

Escenari complex

El Barça, que tenia previst ingressar 1.047 milions d’euros aquesta temporada, s’enfronta a un escenari complex perquè ha deixat d’ingressar per venda d’entrades al Camp Nou i al Museu, un dels seus pilars de facturació, pels drets de televisió, tant en la Lliga com en la Champions, sense saber, a més, quan podrà reprendre l’activitat. La junta assumeix que podria tancar el balanç d’aquest curs amb números vermells en comptes dels 11 milions de benefici que havia pressupostat. 

Després, la directiva ha informat que «bàsicament es tracta d’una reducció de la jornada laboral, imposada per les circumstàncies i les mesures de protecció dutes a terme, i, com a conseqüència, la reducció proporcional de les retribucions previstes als respectius contractes».

Queixa del Comitè d’Empresa

Notícies relacionades

No ha volgut donar xifres de les rebaixes salarials perquè el Barça «vol implementar seguint escrupolosament les normes formals laborals, sota els criteris de proporcionalitat, i sobretot d’equitat, i amb l’únic objectiu de reprendre l’activitat del club tan aviat com sigui possible». 

Però la delicada situació econòmica en la qual es troba el Barça l’obliga, segons la junta de Bartomeu, a prendre aquesta mesura tan dràstica, que compta amb la desaprovació del Comitè d’Empresa, tal com ha revelat la cadena SER difonent un comunicat en el qual es queixava que només representen el 3,7% de la massa salarial del club en comparació amb el 61% que representen els esportistes.