ELS REFERENTS

Ramos i Messi: un passeig per la història dels clàssics

Els dos capitans es van estrenar en el mateix Madrid-Barça, el novembre del 2005 (0-3), i són els que han jugat més partits de cada equip

El davanter blaugrana ha marcat tants gols (26) com targetes acumula ja el defensa blanc (21 de grogues i 5 de vermelles)

jdomenech46855343 barcelona  06 02 2019   deportes      messi y ramos y suarez200229190841

jdomenech46855343 barcelona 06 02 2019 deportes messi y ramos y suarez200229190841 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Agafats de la mà van passejant pels clàssics des de fa 15 anys, construint una història comuna, compartida, però enfrontada, divergent. Interessos oposats els separen. Mai somriuen alhora perquè el triomf d’un implica la derrota de l’altre. Ha sigut així les 40 vegades que s’han enfrontat cara a cara. Potser han coincidit a apreciar simultàniament algun empat.

Amb el temps han après a comprendre’s. Ara arriben a abraçar-se al final del partit. Una trobada molt més meritòria que la protocol·lària i obligada salutació inicial per ser capitans després de 90 minuts d’hipertensió amb puntades de peu i paraules. Lionel Messi sap que Sergio Ramos l’estovarà i Ramos sap que Messi el voldrà deixar en evidència.

Avui són els referents, personatges icònics del Madrid i el Barça a força de resistir tres lustres. Els uneixen moltes coses, bàsicament la rivalitat que van començar a cultivar el mateix dia: el 19 de novembre del 2005. Llavors eren uns adolescents; aprenents –becaris, no– avançadíssims per disputar, i sent titulars, un clàssic amb 17 anys. Molt pocs ho poden dir. Inoblidable, com totes les primeres vegades. No només per ells.

Messi atreu l’atenció de Pepe, Ramos i Albiol en el duel de lliga del Bernabéu de l’abril del 2011. / JORDI COTRINA

Un triplet aquí, un triplet allà

Va ser inoblidable per a moltes més persones. Començant per Ronaldinho, que va rubricar una exhibició amb dos gols, i continuant amb els socis del Madrid a qui les càmeres de televisió van agafar aplaudint el futbolista brasiler. «No me’n penedeixo però no ho repetiria», va reconèixer anys després Juan Sánchez, l’aficionat retratat.

Ramos ha jugat 43 clàssics, un més que Leo Messi, que des del seu debut se n’ha perdut tres per lesió

Des d’aleshores, no s’aplaudeix Messi al coliseu blanc, tot i que ha donat més motius. Jugant i marcant. Ha fet 15 gols. Més que, paradoxalment, al Camp Nou davant el Madrid (11). I ha vençut més vegades a Madrid (12) que a Barcelona (7).

Leo Messi ha sigut capaç de fer un triplet en el 3-4 de la temporada 2013-14. Abans el va firmar al Camp Nou. En el seu tercer clàssic: el 3-3 de la Lliga 2006-07 en què el Barça va jugar tot el segon temps amb un menys per l’expulsió d’Oleguer. El mateix dia Ramos marcava el primer dels seus quatre gols: el 2-3 que va neutralitzar Messi en el temps afegit.

El 5-0 del Camp Nou de la Liga 10-11. El primer duel Guardiola-Mourinho. Messi no va marcar i Ramos va veure la seva primera vermella. / JORDI COTRINA

Rècords absoluts 

S’han enfrontat 40 vegades (de 45 possibles des de la temporada 05-06 en totes les competicions). Ramos ha jugat un clàssic més (43) que Messi, que se n’ha perdut tres per lesió. Els dos que va deixar de jugar el central sevillà van ser per sanció.

Messi ha sumat més triomfs i gols al Bernabéu que al Camp Nou

Un té el rècord madridista (per davant dels 42 de Paco Gento i Manolo Sanchís) i el capità superarà avui Xavi Hernández si no pateix una indisposició sobtada. Des del 2013 Messi és el màxim golejador dels clàssics, per davant d’Alfredo di Stéfano i Cristiano Ronaldo (18), tot i que en els últims quatre partits no ha sucat. Ho seria igualment sense els penals llançats.

Els 26 gols de Messi coincideixen amb les 26 targetes (21 de grogues i 5 de vermelles) de Ramos, ‘recordman’ espanyol en amonestacions i expulsions a la Lliga i ‘recordman’ europeu des de dimecres davant el City.

Zidane i Valverde miren a la gespa on Messi ha caigut davant Ramos i Benzema s’endú la pilota, el maig del 2018. / JORDI COTRINA

La mirada de Mateu

La primera vermella de Ramos també és recordada: l’hi va ensenyar Iturralde González en l’últim minut del 5-0 de Guardiola a Mourinho (10-11). En el banquet, Messi només va servir assistències, sense tastar res del festival golejador, però es va emportar una agressió del defensa.

L’última expulsió de Ramos: una entrada amb els dos peus per davant (2-3, Lliga 16-17) / DANIEL OCHOA (AP)

Notícies relacionades

No ha sigut l’única. En l’últim enfrontament del Bernabéu, li va clavar el colze a la boca. «S’ha tirat», va argumentar Undiano Mallenco als jugadors blaugrana que van protestar. L’àrbitre (cèlebre per la seva permissivitat amb els madridistes a la final de Copa de Mestalla el 2011) va xiular el final del primer temps sense voler consultar amb el VAR. Davant les càmeres hi havia Mateu Lahoz, el jutge d’aquest diumenge, que va tancar els ulls.

L’última vermella de Ramos va ser a la Lliga 16-17 (2-3) i el destinatari de l’entrada amb els tacs per davant va ser, com no, Messi. Pura impotència pels dos gols del rival. Avui es tornaran a saludar com si no hagués passat res.