VISIONS DEL CLÀSSIC

Si jo fos Setién...

Vuit tècnics d'equips de Segona B i Tercera accepten el repte de valorar el Madrid-Barça i aportar la seva recepta per guanyar

jdomenech52050794 quique setien from spain coach of fc barcelona during the sp200228195238

jdomenech52050794 quique setien from spain coach of fc barcelona during the sp200228195238 / Xavi Bonilla AFP7 Europa Pre

10
Es llegeix en minuts
Irati Vidal

Un clàssic sempre és un clàssic. No importa com hi arribin els equips, ni els precedents. Només importa guanyar. Per això, per a la majoria d’entrenadors, no hi ha favorit al Santiago Bernabéu. Parlar amb les veus que dirigeixen la Segona B i la Tercera Divisió en territori català és constatar el camí que ha de seguir el Barça i tenir clar que davant el Madrid només serveix jugar bé, moure’s més i trobar el millor Messi. Tots coincideixen en les seves respostes a les tres preguntes que els plantegem. 

ANTONIO HIDALGO (CE SABADELL)

«Messi i Fati, les vies per solucionar-ho»

1. En vista dels últims partits del Madrid i el Barça, ¿qui és el favorit per emportar-se el clàssic? En un clàssic no hi ha favorits i menys ara que els dos equips arriben amb dubtes. Serà difícil que el Barça o el Madrid imposin el seu estil, però el que aconsegueixi fer-ho tindrà molt de guanyat.

2. Madrid, nou de la nit, ¿per quin sistema de joc hauria d’apostar Setién? És difícil saber per quin sistema apostarà, però tinc clar que el més important és detectar quins jugadors et poden oferir més en aquest tipus de partits i, a partir d’allà, veient i analitzant el rival, decidir. Superar el Madrid al Bernabéu no és fàcil, però tinc clar que ha de ser a través de la pilota i sabent contenir les envestides dels blancs.

3. ¿Quin consell li donaria a l’entrenador càntabre? ¿Com es guanya al Bernabéu? No soc el més indicat per aconsellar Quique Setién; ja es va veure una estona amb Guardiola a Madrid; ara bé, crec que si tens Messi, el millor del món, has de fer tot el possible perquè el joc giri entorn d’ell. Envoltar-lo de les millors situacions i treure tot el seu potencial és clau. Ansu Fati també pot ser una solució, però donar-li més responsabilitat de la que toca no és correcte. Qui pot aportar a dalt coses noves és Braithwaite; pot donar al Barça coses diferents de les que tenia.

DAVID VILAJOANA (CE EUROPA)

«Buscaria el 4-3-3 amb dos bandes ràpids»

1. En vista dels últims partits del Madrid i el Barça, ¿qui és el favorit per emportar-se el clàssic? No veig que hi hagi un clar favorit tenint en compte que últimament el Barça juga bastant bé al Bernabéu. I no només especialment el Barça, sinó també Messi. El Barça ve amb un joc una mica garrepa, però parteix amb un gran avantatge: és contundent a les àrees i té jugadors amb més desequilibri.

2. Madrid, nou de la nit, ¿per quin sistema de joc hauria d’apostar Setién? Jo buscaria el 4-3-3, que és al que estan habituats els jugadors, al que el Barça sap jugar. El Madrid, si juga a defensar-se, acabarà patint perquè és un equip que també té molta possessió. Sembla que ara el Madrid està jugant millor tot i que tampoc és així, perquè els costa guanyar. Apostaria clarament per un 4-3-3 amb dos bandes ràpids i que Messi jugui on vulgui.

3. ¿Quin consell li donaria a l’entrenador càntabre? ¿Com es guanya al Bernabéu? Agafant el Madrid desorganitzat. Els blancs són un equip amb bastantes carències defensives. Els ha d’agafar desorganitzats, no amb el joc lent que estan mostrant. El Barça faria bé a buscar més desequilibri per la banda i situacions de paret per dins. En definitiva, més mobilitat, més profunditat i més desequilibri.

ALBERT CARBÓ (CF PERALADA)

«Els puc deixar Carles, Guille o Josu»

1. En vista dels últims partits del Madrid i el Barça, ¿qui és el favorit per emportar-se el clàssic? En el transcurs de la temporada els dos equips han demostrat un molt bon nivell i l’han acompanyat amb resultats positius, però, també, amb moments complicats. Ja s’ha vist que el factor camp no serà determinant; el Barça i el Madrid no són com altres rivals. S’espera un clàssic apassionant.

2. Madrid, nou de la nit, ¿per quin sistema de joc hauria d’apostar Setién? És una mica atrevit respondre sense conèixer l’interior del vestidor del Barcelona. Més que apostar per un posicionament, apostaria per unes bones intencions. Portaria la iniciativa del joc sent fidel a l’estil blaugrana sense provocar un partit trencat, ja que això acabaria beneficiant el joc del Madrid.

3. ¿Quin consell li donaria a l’entrenador càntabre? ¿Com es guanya al Bernabéu? Més que un consell li diria que disfruti dirigint el Barça en un clàssic, un partit en el qual a molts ens agradaria ser algun dia. En l’aspecte futbolístic sortiria amb els laterals per dins, de manera que obligaria el Madrid a estrènyer-se i així trobar solucions per fora. Si necessita algun lateral amb profunditat i bon atac, li puc deixar Carles, Guille o Josu. Després, intentaria que Messi rebi en les millors condicions, perquè és el jugador més determinant del món.

RAÚL GARRIDO (UE OLOT)

«Que Quique sigui fidel al seu estil»

1. En vista dels últims partits del Madrid i el Barça, ¿qui és el favorit per emportar-se el clàssic? És difícil parlar de favorits. Sembla que el Barça, sobretot els últims anys, juga bé al Bernabéu, però és complicat. El Madrid ve en una dinàmica no tan positiva com fa un temps, i el Barça, al revés, sembla recuperat. Si hagués d’apostar potser ho faria pel Barça, però amb la dificultat que això comporta.

2. Madrid, nou de la nit, ¿per quin sistema de joc hauria d’apostar Setién? El sistema de joc no és el més important ni definitori. El Barça està afrontant aquests últims partits amb un 4-4-2 per les baixes, però no descarto que tingui un pla especial i que canviï una mica el sistema. La lesió de Jordi Alba i Sergi Roberto hi influeix molt. Pot ser que no tinguin la mateixa profunditat amb Junior Firpo i Semedo el Barça té prou recursos per generar perill a Courtois.

3. ¿Quin consell li donaria a l’entrenador càntabre? ¿Com es guanya al Bernabéu? M’és difícil donar un consell a Setién, però sí que sigui fidel al seu estil, en ell és innegociable. Per emportar-se els tres punts, el Barça ha de reforçar la seva idea de joc. Ha de recuperar el seu estil. Una bona sortida de pilota, ajuntar gent per dins i ser capaç de progressar sent fidel a l’ADN. Amb això, serà més a prop de la victòria. Després guanyar o no depèn d’infinitat de coses.

JONATHAN RISUEÑO (CE HOSPITALET)

«Domaria la pilota i evitaria les contres»

1. En vista dels últims partits del Madrid i el Barça, ¿qui és el favorit per emportar-se el clàssic? Un clàssic sempre és imprevisible; pot passar qualsevol cosa. En aquests partits importen poc les dinàmiques amb què arriben els equips. És impossible donar un resultat.

2. Madrid, nou de la nit, ¿per quin sistema de joc hauria d’apostar Setién? Independentment de l’estructura que s’utilitzi, la línia que ha de portar el Barça és la que està implantant Setién. Els blaugranes tenen més opcions de guanyar quan el seu joc de posició és dinàmic i amb velocitat. I quan la seva activació després d’una pèrdua és bona. Apostaria per continuar millorant dins de la mateixa línia que ve plantejant-se últimament.

3. ¿Quin consell li donaria a l’entrenador càntabre? ¿Com es guanya al Bernabéu? No crec que hagi de donar consells a una persona que ha demostrat de sobres com de capacitat està en la seva professió. Això sí, crec que treure la pilota al Madrid és una bona solució. Quan jugues contra equips que estan acostumats a tenir la pilota i els treus aquesta possessió, acostumen a patir. Així que intentaria domar la pilota i evitar contres. A més de comptar amb Messi. És el millor jugador del món i, per tant, sempre podrà ser una solució. Els millors sempre poden resoldre partits complicats.

JAVI SALAMERO (UE FIGUERES)

«Plantejaria una aposta ofensiva»

1. En vista dels últims partits del Madrid i el Barça, ¿qui és el favorit per emportar-se el clàssic? Les últimes sensacions influeixen a l’hora d’afrontar un partit, però després la realitat és molt diferent. Les dues últimes ensopegades en la Champions i en la Lliga no necessàriament han de condicionar el clàssic. El Barcelona, pel fet diferencial de tenir Messi, té més possibilitats de guanyar el partit.

2. Madrid, nou de la nit, ¿per quin sistema de joc hauria d’apostar Setién? El cert és que els sistemes de joc són el punt inicial i cal centrar-se una mica en el desenvolupament del joc, fins i tot apostar per un sistema ofensiu i un altre de defensiu. El Barça ha d’apostar per les diferents alternatives que té per jugar amb tres per dins, amb dos puntes, amb tres davanters o, fins i tot, amb l’arribada dels laterals i tres defenses. Personalment, sense haver analitzat res, faria una aposta ofensiva.

3. ¿Quin consell li donaria a l’entrenador càntabre? ¿Com es guanya al Bernabéu? Sabent que el Madrid està tenint bastants dubtes, Setién ha d’insistir en el domini de la pilota i a imprimir un ritme d’alt joc durant els primers compassos. A més, ha de buscar una alta participació de Messi. Així que li diria que assumeixi la iniciativa i el control del partit mitjançant la possessió, connectant amb Ansu Fati, Messi i Griezmann.

IVÁN MORENO (VILAFRANCA)

«El Madrid és el favorit»

1. En vista dels últims partits del Madrid i el Barça, ¿qui és el favorit per emportar-se el clàssic? El Madrid, pel fet de jugar a casa. No per molt percentatge, però sí que crec que això el fa sortir com a favorit. A més, té més que perdre si no guanya el partit. Per a ells, el clàssic s’assembla més a una final, perquè en cas de perdre el cop anímic i a nivell de punts pot ser letal.

2. Madrid, nou de la nit, ¿per quin sistema de joc hauria d’apostar Setién? El sistema amb què crec que hauria de sortir Setién és el 4-3-3, buscant verticalitat per les bandes, amb Ansu Fati, Griezmann i Messi com a trident ofensiu. No hi posaria Arturo Vidal, perquè crec que al Bernabéu és important tenir gent que sigui capaç de passar i jugar a l’esquena de la línia defensiva del Madrid.

3. ¿Quin consell li donaria a l’entrenador càntabre? ¿Com es guanya al Bernabéu? Intentaria que la sortida de pilota del Barcelona tingués més variables, perquè entenc que Ter Stegen toca massa vegades la pilota i no sé fins a quin punt el Madrid pressionarà l’alemany. Buscant variables a la sortida de pilota on Busquets o De Jong tinguin més protagonisme, seran els jugadors del Barça els encarregats de donar més sentit de verticalitat o de pausa al joc. Per guanyar al Madrid necessites dominar les àrees, que Messi sigui protagonista i tenir jugadors capaços d’atacar els espais que deixen els blancs a la seva esquena. També saber quan jugar en llarg i quan en curt.

JORDI LÓPEZ (UE CORNELLÀ)

«Li donaria joc a Ansu Fati»

1. En vista dels últims partits del Madrid i el Barça, ¿qui és el favorit per emportar-se el clàssic? Els dos equips arriben amb dinàmiques no gaire bones. El Madrid, per la derrota amb el Llevant en la qual va perdre el lideratge i per l’ensopegada amb el City, un pal bastant dur, tot i que no definitiu. I el Barça, tot i que en la Lliga tingui millors resultats i hagi aconseguit el lideratge abans del clàssic, i hagi empatat en la Champions (que no és mal resultat), està una mica en crisi, intentant trobar la tecla definitiva, en el sistema i en la manera de jugar.

Notícies relacionades

2. Madrid, nou de la nit, ¿per quin sistema de joc hauria d’apostar Setién? El Barça està una mica minvat per les baixes de jugadors importants i la limitada plantilla. Les baixes obliguen Setién a adaptar-se al que té. Pot jugar amb un 4-4-2, deixant Messi i Griezmann sols a dalt. Però hi ha més possibilitats. Com donar sortida al joc d’Ansu Fati i plantejar un 4-3-3, però fa pinta que no jugarà.

3. ¿Quin consell li donaria a l’entrenador càntabre? ¿Com es guanya al Bernabéu? Donar consells a l’entrenador del Barça seria massa. No soc ningú per fer-ho. Però sí que és veritat que, si vols treure un resultat positiu del Bernabéu, t’has d’encoratjar com a equip. En els grans partits, els grans escenaris, si et fas petit, acabes patint. Encara més al Santiago Bernabéu i davant un Madrid dolgut i necessitat d’una victòria. No pots sortir i no anar a buscar la victòria, perquè quan fas això i especules acabes patint encara més.