L'estrena de l'entrenador

Setién agita el Barça abans del seu debut

El tècnic, que qualifica de «meravellosa» la seva primera setmana al club, assegura que davant del Granada ja es veuran canvis en el joc blaugrana

zentauroepp51790809 sant joan despi   18 01 2020  deportes    quique seti n part200118200434

zentauroepp51790809 sant joan despi 18 01 2020 deportes quique seti n part200118200434 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La primera compareixença en solitari davant la premsa de Quique Setién com a entrenador del FC Barcelona va començar amb mitja hora llarga de retard perquè, segons es va apuntar des del club, la xerrada tècnica amb els jugadors al final de l’entrenament del matí s’havia allargat més del previst. Després de sentir les coses que va dir el tècnic càntabre, va quedar clar que aquesta explicació tenia tot el fonament del món. Setién ha convertit la seva primera setmana d’entrenaments en un curset intensiu per arrossegar la plantilla a una nova proposta futbolística. I està disfrutant cada minut. «A mi el que m’agrada no és això [la sala de premsa], sinó estar amb els jugadors –va comentar–. Escoltar-los, participar, transmetre’ls els coneixements que un té... Jo em sento com si fos un d’ells».

Setién porta cinc dies al club blaugrana i, segons va admetre, encara s’ha de pessigar de tant en tant per persuadir-se que el que està vivint és real. «De vegades m’aixeco al matí i penso: ‘Hòstia, em toca entrenar una altra vegada aquests jugadors’. La veritat és que no puc estar en un lloc millor». Però aquesta il·lusió no el distreu de la seva missió fonamental, que en aquests moments consisteix a fer entendre els futbolistes quin és el seu model de joc i què és el que espera de cadascun d’ells. I en aquesta tasca, va assenyalar, està trobant una receptivitat total per part de tothom.

«Molt de millor de l’esperat»

«La setmana ha anat francament bé, moltíssim millor del que m’esperava –va explicar amb una brillantor de satisfacció als ulls–. Quan arribes a un lloc, sempre tens la incertesa de com respondran els jugadors, i m’ha sorprès veure l’actitud que hi ha hagut per treballar, per acceptar alguns dels canvis que els proposem. Estic molt content de la capacitat d’aquests jugadors per entendre el que els dic. Ha sigut meravellós».

Canvis, canvis, canvis. Malgrat haver agafat l’equip líder de la Lliga, Setién no es molesta a fer creure ningú que la seva aposta té una voluntat continuista. El de Santander ha arribat al Barça amb les seves idees i no sembla està disposat a fer massa concessions, almenys mentre els futbolistes el segueixin. I anuncia que algunes d’aquestes innovacions es podran veure’s ja en el partit que l’equip jugarà al Camp Nou davant el Granada. «Espero un Barça, no sobreexcitat, però sí amb un estímul important de voler posar en pràctica les coses que hem estat treballant. Això es notarà. I espero que no sigui cosa d’un dia, que aquest estímul es mantingui en el temps».

ADN Barça

En el llibre d’estil de Setién, l’ordre ocupa un paper fonamental. No així en el d’Ernesto Valverde, que en algunes ocasions va arribar a lloar jugadors com Arturo Vidal justament per la seva capacitat per «desordenar» el joc. El paper del xilè, una de les grans incògnites d’aquesta nova etapa, pot començar a quedar definit davant el Granada, atès que l’absència de De Jong per sanció i els dubtes sobre l’estat de forma d’Arthur li obriran probablement les portes de l’onze. Arran d’una pregunta sobre Vidal, el tècnic va admetre que a alguns jugadors els costa mantenir la posició, però es va mostrar convençut que això és una cosa que es pot corregir. I, en aquest mateix sentit, va relativitzar la importància que un futbolista tingui o no el que es coneix com l’ADN Barça. «No Sou conscients del que són capaços de fer els jugadors si tenen voluntat d’aprendre. De vegades, ni ells mateixos ho són».

Notícies relacionades

A qui ningú li discuteix això de l’ADN Barça és a Riqui Puig, que des que va arribar Setién no ha deixat d’entrenar amb el primer equip i té molts números per entrar a la llista de convocats que, una altra novetat, l’entrenador anunciarà el mateix dia del partit, després d’un entrenament al matí que tindrà un caràcter més tàctic que físic. «Riqui és un grandíssim jugador, com altres del filial, i en un moment o un altre tots tindran opcions de jugar», va recalcar el tècnic.

L’era Setién comença davant del Granada, el primer equip al qual es va enfrontar Johan Cruyff amb la samarreta blaugrana en partit oficial. No hi pot haver cap millor presagi per a un creient com ell.