NOU 'STAFF' DEL BARÇA

Éder Sarabia, Fran Soto i Jon Pascua, el trident de Setién

El cantàbric ja dirigeix el Barça amb Éder Sarabia, Fran Soto i Jon Pascua Ibarrola, el grup de treball que el va acompanyar al Betis

marcosl51738582 barcelona  14 01 2020   deportes   quique seti n y su equipo200114161535

marcosl51738582 barcelona 14 01 2020 deportes quique seti n y su equipo200114161535 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Quique Setién no arriba sol al Camp Nou. Ve amb el seu tradicional grup de treball, el mateix que l’ha acompanyat en les seves últimes aventures a la banqueta. Ve amb Fran Soto, un preparador físic amb qui va començar la seva etapa al Lugo. Ve també amb Eder Sarabia, fill de l’exjugador de l’Athletic Manu Sarabia, a qui ja va tenir com a ajudant a Las Palmas i al Betis. I aterra a la ciutat esportiva Jon Pascua Ibarrola, l’entrenador de porters, a qui va descobrir el 2017 quan el va reclutar per al club bètic, malgrat que no hi havia treballat directament abans amb ell. [Seguiu l’última hora sobre Quique Setién en directe.]

Ha marxat Ernesto Valverde i arriba Setién. Se’n va Jon Aspiazu, apareix Éder. Se’n va José Antonio Pozanco, el preparador físic, i entra Soto. Tots han coincidit en un matí ple d’emocions. L’adeu trist del ‘Txingurri’ i la seva gent contrastava amb l’alegria juvenil dels nouvinguts. De moment, es mantenen Joan Barbará, que ja va estar amb Luis Enrique, i De la Fuente, l’entrenador de porters que tant elogia Ter Stegen. 

Soto, el preparador físic, ja està amb Setién des de la seva etapa al Lugo

Setién no ha volgut, en la seva primera aventura en un club d’altíssim nivell, desprendre’s de cap dels col·laboradors que l’han ajudat en els últims temps. Soto és qui més anys ha estat amb Setién. Es va formar en les categories modestes de diversos clubs gallecs abans de firmar pel Lugo (2007), on va coincidir amb Setién i va conquerir tots dos l’ascens a Segona. Des d’aleshores no s’han separat.

Junts van estar a Las Palmas (temporada 2016-17), junts van estar al Betis (2017-19) i junts estaran ara al Camp Nou. És home de la màxima confiança de Setién, igual que Sarabia. Manu Sarabia va jugar amb Setién al Logronyo. I llavors el que ara és el seu ajudant era un nen. Allà va començar tot. Ara Quique és el cap d’Éder, un tècnic de molt caràcter, que ha protagonitzat diverses picabaralles amb alguns rivals. Tots dos han viatjat de Las Palmas a Barcelona passant per Sevilla.

L’últim fitxatge

Pascua Ibarrola, que va començar a ser porter amb 11 anys, és l’últim que s’ha unit a aquest grup de treball de Setién. Ho va fer fa dos anys quan el va fitxar per al Betis després de la marxa de David Relaño, l’anterior preparador de porters que tenia a Sevilla.

«Ser entrenador és dominar l’art de treballar disfrutant i de disfrutar cada dia treballant, d’entrenar emocionant, d’emocionar entrenant i de tenir prou generositat per oblidar-nos de nosaltres mateixos i posar-nos al servei dels altres. Els valors, la passió, el coneixement i l’ètica són les nostres millors eines», es pot llegir a la web oficial del nou preparador blaugrana, que va començar la seva carrera entrenant els porters del Bermeo, el seu poble natal biscaí. Després es va unir a les categories inferiors de l’Athletic.

Notícies relacionades

Fa 10 anys, com ell mateix confessa, Pascua formava part de les llistes de l’INEM. Després se’n va anar al Badajoz, després al Mamelodi Sundows de Sud-àfrica, on va començar de la mà d’Antonio López i va acabar treballant amb Johan Neeskens, abans d’emprendre una exòtica aventura amb la selecció de les Filipines. I després se li va obrir una porta inesperada.

«L’1 de juliol del 2017 vaig rebre de la trucada de Quique Setién i Éder Sarabia per formar part del seu cos tècnic com a entrenador de porters del Real Betis. El futbol, després de 16 anys dedicats a l’entrenament del porter, va fer realitat el meu somni i la famosa frase «El destí sempre et trobarà. Tot té el seu moment i cada somni, el seu temps». El que no imaginaven, potser, és que tots tres acabarien seient a la banqueta local del Camp Nou.