CRISI BLAUGRANA

El Barça fa fora Valverde i fitxa Setién fins al 2022

El club aposta per la filosofia cruyffista que pregona l'exentrenador del Betis, que serà presentat aquest dimarts

Bartomeu es converteix en el primer president del Barça que acomiada un tècnic en els últims 17 anys

setien-valverde / periodico

4
Es llegeix en minuts
Marcos López

Ernesto Valverde ha sigut acomiadat i Quique Setién, que firmarà fins al 30 de juny del 2022, dirigirà aquest dimarts ja el primer entrenament de l’equip i prendrà el seu seient diumenge a la banqueta del Camp Nou per debutar davant del Granada. Ha sigut un relleu de poc tacte, amb aire històric (Bartomeu és el primer president en els 17 últims anys que acomiaden un tècnic a la meitat de la temporada), sinó que resulta caòtic. Un relleu amb males maneres, fins a l’últim instant, que va tenir una nit de retrets perquè el Barça no va tancar la liquidació amb Valverde fins a les 23.18 hores d’ahir.

En menys de 100 hores, la directiva fa fora el tècnic que ha guanyat dues Lligues, i va líder en aquesta, empatat a punts amb el Madrid, després de rebre la negativa de dos símbols del barcelonisme: Xavi i Koeman. Tots dos van coincidir que no era el moment ni tampoc la forma adequada per ocupar la cadira del defenestrat Valverde. Però ni el divorci final va ser senzill. Al contrari. El club va tardar a tancar l’acord amb l’agent del tècnic, quan ja havia anunciat, però no oficialment, la seva aposta per Setién, amb qui va tancar l’acord. 

En menys de 100 hores 

Per això, es va demorar l’anunci fins a la mitjanit. Bartomeu i Eric Abidal, el secretari tècnic, explicaran aquest dimarts l’actitud del club després de la tempesta creada des del mateix interior. Al firmar Setién fins al 2022, l’horitzó es complica per a Xavi i, per descomptat, per a Koeman. [Segueix les últimes notícies sobre el nomenament de Quique Setién com a nou entrenador del FC Barcelona]

Valverde, després de dirigir el primer entrenament des de l’Aràbia Saudita, havia sigut citat a una reunió a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí. Va durar gairebé hora i mitja. Allà Bartomeu li va anunciar que deixava de ser entrenador del Barça, malgrat que tenia contracte fins al 2021. Tant Bartomeu com Eric Abidal, el secretari tècnic, compareixeran aquest dimarts per donar la versió oficial del club.

Bartomeu entra a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí per reunir-se amb Valverde. / EFE

Va intentar ser el president que ‘va robar’ Xavi a l’oposició com Núñez el 1988, però va acabar sent Gaspart, quan va treure Van Gaal i hi va posar Antic (2003)

Bartomeu va entrar en combustió després de la derrota a la Supercopa d’Espanya. El gol de Correa va obrar un efecte diabòlic en el club, superior fins i tot a l’eliminació de la Champions contra el Liverpool. Es va carregar Valverde, a qui va renovar fins al 2021 el mes de febrer  passat, en una decisió que emparenta Bartomeu amb Joan Gaspart, l’últim dirigent  que va destituir Van Gaal. Era gener del 2003. Aquell Barça de l’holandès anava a 20 punts del líder, la Reial Societat, al dotzè lloc, a tres punts del descens.

Valverde, en canvi, transitava pel primer lloc, a més de col·locar amb solvència l’equip en els vuitens de final de la Champions. Però estava acomiadat des de fa temps, des que queia eliminat a Anfield, amb la qual cosa encara es va agreujar més la ferida oberta a Roma. En realitat és un acomiadament en diferit, que porten la tortura europea com a eix principal.

Pochettino va caure al final  

La llista de candidats a succeir-lo anava des de Pochettino, acomiadat pel Tottenham el mes de novembre passat i rellevat per Mourinho, a García Pimienta, el tècnic del Barça B, sense oblidar Quique Setién, exentrenador del Betis. Ha sigut aquest l’elegit després d’haver dirigit al Racing de Santander, Poli Ejido, selecció de Guinea Equatorial (a penes 1 partit), Logronyès, Lugo, Las Palmas i, finalment, el club bètic on no va poder seguir per la pressió popular en contra.  

Ha sigut, al final, l’opció més cruyffista, encarnada en Setién, un tècnic enamorat de la manera de jugar del Barça, mentre Pochettino, defensat per un sector de la junta per la seva experiència internacional més gran, queia en les hores finals de la deliberació, tornant, de nou, al punt de partida del pla original, basat en les idees de Johan. És un integrista del mètode cruyffista, que ha observat sempre des de fora del Camp Nou. Ara serà a dins.

Valverde es dirigeix a la plantilla en el seu últim entrenament abans del seu acomiadament. / FC BARCELONA

Reactivar l’equip

Des de Gaspart cap altre tècnic havia sigut destituït. Ni Laporta, ni Rosell havien pres mesures així. Bartomeu, sí. Bartomeu entén que l’equip s’estava consumint de tal manera que necessita una injecció d’autoestima i prendre mesures dràstiques. Valverde, que havia guanyat dues Lligues en els seus dos primers anys, a més d’una Copa del Rei i una Supercopa, va assistir sorprès a la desfilada de possibles successors abans que el club li comuniqués la decisió.

Fa cinc anys, Bartomeu va fer fora Zubi després d’Anoeta i va mantenir Luis Enrique; ara destitueix el Txingurri i manté Abidal

«Em sap molt greu, l’Ernesto no es mereix això», va dir Guardiola. «Les formes estan sent una mica lletges, s’ha de tenir respecte», va denunciar Iniesta. «Empatitzo de meravella amb l’Ernesto, és un dels millors entrenadors que hi ha», va recalcar Luis Enrique.

Notícies relacionades

Però totes aquestes veus externes van ser desateses pel club en una decisió personal del president que compromet, a més, el seu futur immediat, esgotant com està el seu segon i últim mandat ja que no es pot tornar a presentar.