EN EL DERBI DE FILIALS

L'Espanyol denuncia càntics ofensius en el derbi de filials i el Barça els investiga

El club blaugrana demana l'expulsió dels aficionats involucrats, que van proferir fins i tot crits nazis i càntics contra el malaguanyat Dani Jarque

L'Espanyol denuncia aquests insults al Comitè de Competició i els Mossos han identificat dos dels 20 seguidors expulsats

araujo

araujo

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Barça investiga els càntics ofensius proferits per un grup dels Boixos Nois contra l’Espanyol i Dani Jarque durant el derbi de filials contra el conjunt periquito dissabte passat a l’estadi Johan Cruyff (2-0 per al Barça B). L’entitat blaugrana investiga i treballa junt amb els Mossos d’Esquadra per identificar els autors d’aquests crits, que van arribar a entonar fins a consignes nazis, mentre el club blanc-i-blau ha posat una denúncia al Comitè de Competició per considerar intolerable aquest comportament, que no va ser recollit a l’acta arbitral del partit.

Els Mossos, segons ha pogut saber aquest diari, van expulsar 20 persones del recinte formatiu blaugrana. Dos d’aquests seguidors van ser identificats, però, de moment, no s’ha produït cap detenció. Tot això va passar el mateix dissabte i els incidents van quedar recollits en un atestat policial que serà traslladat als òrgans disciplinaris de l’esport. El partit, al ser de Segona B, no competeix a la Lliga de Futbol Professional (LFP), sinó a la federació espanyola.

L’àrbitre no va anotar res a l’acta i només va incloure que els aficionats van ser desallotjats pel club després d’encendre una bengala

Juan Antonio Campos Salinas, l’àrbitre del partit, no va registrar aquests incidents en l’acta del matx i es va limitar a explicar que «hi va haver bengales a la graderia», un incident que sí que va anotar. «En el minut 34, després de la consecució del primer gol local, un sector de la grada ubicat al gol sud identificats pel delegat local com aficionats del FC Barcelona B, van encendre una bengala que va durar amb prou feines un minut. Aquests aficionats van ser desallotjats de l’estadi ràpidament pels operaris de seguretat del club sense arribar a caure la bengala al camp», va escriure el col·legiat.

I ara, gairebé 72 hores després del derbi, el Barça ha emès un comunicat per recordar que «una vegada detectades aquestes conductes, la seguretat del club va envoltar aquest grup, d’entre 20 i 25 persones, que minuts més tard va ser expulsat del camp pels Mossos, tal com detalla l’acta arbitral del partit».  Va ser coincidint amb el llançament d’una bengala quan es va produir el desallotjament d’aquests aficionats violents.

Comissió Antiviolència

El Barça recorda que ha demanat «la col·laboració dels Mossos per obtenir la identificació dels participants en els fets de dissabte, per denunciar-los i prohibir l’accés a les instal·lacions» del club, a més d’advertir que «la denúncia es presentarà davant de la fiscalia responsable de delictes d’odi i s’informarà la Comissió Antiviolència sobre els efectes sancionadors oportuns». 

No només això. La directiva blaugrana va anunciar també que «en cas que algun dels participants sigui soci, la denúncia també es farà davant de la Comissió de Disciplina del Club» per procedir a la seva expulsió, i va expressar la seva voluntat de «seguir ferms en el seu compromís absolut amb la lluita per erradicar qualsevol comportament violent».

Crits contra la memòria de Jarque

L’Espanyol ha volgut elevar la seva queixa davant del Comitè de Competició per aquests lamentables crits que es van sentir a l’estadi Johan Cruyff «per conductes que poden incitar a la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en el món del futbol».

Una queixa més que enèrgica després del que es va viure dissabte. «¡Mort a l’Espanyol! ¡Si un dia he de matar, que sigui un periquito de Sarrià!  Si Dani Jarque marqués un gol, seria un gol fantasma», van arribar a cridar els radicals blaugrana sobre l’excapità blanc-i-blau, mort fa 10 anys. No només això. També es van sentir salutacions nazis al recinte del futbol formatiu blaugrana. «‘Sieg hail’».

La denúncia de l’Espanyol va arribar gairebé 40 minuts abans que el comunicat blaugrana. El club periquito considera que els càntics poden incitar «a la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància»   

Notícies relacionades

La denúncia de l’Espanyol va arribar 40 minuts abans que el comunicat del Barcelona. 

Els precedents

No és, a més, el primer incident dels Boixos Nois, un grup de radicals que va ser expulsat del Camp Nou quan Joan Laporta era el president, en aquesta temporada. No poden entrar a l’estadi blaugrana, tot i que algun dels seus integrants sí que s’hi cola individualment. Aprofiten els desplaçaments de l’equip fora de Barcelona (com ja es va veure el curs passat a Lió i a la final de la Copa del Rei a Sevilla i, fins i tot, a Sant Sebastià) per protagonitzar incidents. A Milà, amb motiu de l’Inter-Barça, ja es van sentir consignes nazis, similars a les que es van sentir dissabte a l’estadi Johan Cruyff.

La Lliga denunciarà els càntics ofensius contra Piqué a Cornellà

Del Cerro Grande, l’àrbitre del derbi Espanyol-Barça de dissabte passat (2-2), no va recollir a l’acta els insults que va rebre el defensa blaugrana Gerard Piqué. Però la Lliga de Futbol Professional (LFP) sí que va anotar i va recollir aquests càntics ofensius contra el central del Barcelona i traslladarà una denúncia al Comitè de Competició i a la Comissió Antiviolència. Fa dos anys es va viure una situació similar amb motiu dels quarts de final de la Copa del Rei i, en fa gairebé quatre, l’Espanyol va ser multat amb 24.000 euros per càntics contra Shakira, la dona de Piqué, després que a la grada de Cornellà aparegués una pancarta en què es llegia: «Shakira és de tots».

Temes:

Espanyol Barça