EL CLÀSSIC

Tsunami no capitalitza una jornada que acaba en disturbis

La seguretat i la realització de la TV van restar visibilitat a les tímides protestes

L'entitat diu que l'actuació policial va avortar una «gran acció» prevista

contenedor ardiendo / periodico

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un Barça-Madrid sempre és més que un partit de futbol. Però el d’aquesta temporada més: fins i tot en va parlar Quim Torra a la sessió de control d’ahir al Parlament. La causa és que, a més del Clàssic, aquest dimecres es posava de nou a prova la capacitat de mobilització de Tsunami Democràtic. La plataforma independentista va aconseguir el seu primer gran èxit el dia de la sentència del procés, quan va aconseguir bloquejar l’aeroport de Barcelona, però les seves accions s’han espaiat des d’aleshores, i han perdut força.

«En el Clàssic, la gent s’expressarà amb llibertat, tranquil·lament. I el Barça guanyarà», va dir el president de la Generalitat al matí, perquè la naturalesa enigmàtica del Tsunami havia provocat tota classe d’elucubracions abans del partit. Només se sabia que preparaven alguna cosa, tant dins com fora del Camp Nou, però no el seu abast. El resultat final: hi va haver més protestes que en una jornada normal, i de caire més polític, però el futbol va ser el protagonista clar, tot i que el partit no va tenir gaire història. Malgrat les pancartes que es van veure a l’interior de l’estadi, i malgrat algunes càrregues policials que van acabar amb almenys nou detinguts, un d’ells per llançar una ampolla al cordó dels Mossos d’Esquadra.

El dia feia temps que estava assenyalat al calendari de Tsunami Democràtic. Els avisos de la plataforma ja van fer que se suspengués el partit en la data en què estava previst inicialment, el 26 d’octubre. Ahir, Tsunami havia convocat els independentistes en quatre punts pròxims al Camp Nou unes hores abans del partit. Allà els va repartir unes 100.000 cartolines amb el lema ‘Sit and Talk’,que busca forçar el Govern a acceptar una negociació sobre l’autodeterminació.

També els va donar unes caretes de Leo Messi, que havien de servir perquè no es pogués identificar els qui accedissin a l’estadi i participessin en una acció. No obstant, la seguretat del Barça va retirar moltes d’aquestes caretes, amb l’argument que no es pot estar amb la cara tapada en recintes esportius. Això va provocar les queixes de molts aficionats i diversos incidents amb els agents de seguretat. «El cartró no mata ningú, estem bojos», clamava un entre crits de «Bartomeu, dimissió.» Els Mossos hi van haver d’intervenir, i l’organització independentista va criticar la censura del president del Barça. 

Missatges confusos

Tsunami Democràtic havia coquetejat amb missatges confusos que alguns van confondre amb una voluntat d’envair el terreny de joc, però suspendre el partit no va ser mai el seu pla. La plataforma buscava aprofitar l’impacte mediàtic del Clàssic per acaparar les mirades d’una audiència potencial de 680 milions de persones, i internacionalitzar les seves reivindicacions. Però l’única acció que van recollir les càmeres va ser el desplegament de dues grans pancartes (una amb el ‘Sit and Talk’ i una altra amb la paraula ‘Freedom’, llibertat) just quan començava el partit.

La realització esquiva de Movistar no va donar cap protagonisme, en canvi, a altres iniciatives com la pluja de pilotes de platja –unes 50– que van caure sobre la gespa en el minut 10 de la segona part. A les televisions del món es van veure durant un parell de minuts imatges aèries, primers plans d’Ernesto Valverde o repeticions de jugades anteriors, i quan els operaris van haver retirat els objectes, es va tornar al partit com si res. Al final del partit, Tsunami va reconèixer que una «gran acció» que tenia prevista no es va poder dur a terme amb èxit per l’actuació policial. Tot i així, va assegurar que havia aconseguit els seus «principals objectius».

El partit es va jugar en un estadi completament blindat per fins a més de 3.000 efectius policials desplegats entre Mossos, Guàrdia Urbana i seguretat privada. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil no formaven part del dispositiu tot i que estaven de guàrdia. 

Intent d’invasió

Els Mossos d’Esquadra van carregar minuts abans de l’inici del Clàssic perquè el grup ultra Supporters Barça es va encarar amb els independentistes. Però la policia de la Generalitat va tenir més feina després. Malgrat que Tsunami Democràtic havia insistit a rebutjar els mètodes violents, un grup d’independentistes es van saltar la consigna i van intentar entrar per la força al recinte del Camp Nou durant el descans del partit, després que els Mossos els haguessin separat dels ‘hooligans’.

Notícies relacionades

Quan els van repel·lir, utilitzant, entre altres instruments, bales de foam, diversos centenars de persones es van quedar a l’entorn de l’estadi, on van protagonitzar incidents i van calar foc a diverses barricades fetes amb contenidors a la travessera de les Corts. Hi van haver d’intervenir els bombers per apagar-les. Per la megafonia de l’estadi es va instar els aficionats a abandonar el Camp Nou per la zona del Gol Nord, per evitar les parts més problemàtiques.

A partir d’aquell moment, la situació va derivar en les carreres i les càrregues habituals a Barcelona durant els dies posteriors a la sentència, i en els enfrontaments hi va haver almenys 46 ferits lleus. A falta d’espectacle en el camp, sobretot per part dels futbolistes, l’espectacularitat de les imatges va competir amb les d’aquelles jornades que ja semblaven superades