INDIGNACIÓ BARCELONISTA

Bartomeu enviarà una carta a Rubiales per queixar-se pel VAR

La disparitat de criteris en l'ús de la tecnologia arbitral encén els blaugrana a quatre dies del Clàssic

marcosl51376229 graf9225  san sebasti n  14 12 2019   el defensor gerard piq191214193121

marcosl51376229 graf9225 san sebasti n 14 12 2019 el defensor gerard piq191214193121 / Juan Herrero

3
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Que l’FC Barcelona anava a sortir mig adormit al partit es va saber en el mateix moment en què els jugadors d’Ernesto Valverde van aparèixer al camp amb aquests pijames de color turquesa que, barrejats amb els uniformes blanc-i-blaus de la Reial Societat i amb el verd de la gespa, van convertir el partit en el malson del daltònic. I potser va ser aquest caos cromàtic el que va portar el toledà Javier Alberola Rojas a exhibir una grollera disparitat de criteris a l’hora de jutjar dues accions tan semblants com la del penal xiulat a Sergio Busquets en el minut 11 i la del penal negat a Gerard Piqué en el 92; sempre podrà al·legar l’àrbitre que, amb una gamma de colors tan limitada, no resultava fàcil saber sobre el terreny de quin equip eren els propietaris de les mans que agafaven les samarretes.

És clar que, si l’acció li generava dubtes, l’àrbitre tenia el comodí de la consulta al videoarbitratge, que per a això està. Però en el cas de la jugada que bé podia haver canviat el signe del partit a un minut del final, ni Alberola Rojas va voler aturar el joc per demanar assistència ni el responsable de la sala del VAR, Jesús Gil Manzano, va considerar necessari revisar el que havia passat. Juguin, juguin, que aquí no hi ha res a veure.

Davant d’una mostra de ‘dobleraserisme’ tan clamorosa, el Barça ha decidit que aquesta vegada no es pot quedar de braços plegats. A tres dies del Clàssic, i emulant una maniobra que ja va realitzar al seu dia Florentino Pérez arran d’un suposat penal no concedit a Vinícius, el club blaugrana enviarà una carta firmada per Josep Maria Bartomeu al president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, per expressar el seu malestar per l’arbitratge del Reale Arena i, sobretot, per demanar aclariments sobre l’enigmàtic mecanisme amb el qual funciona el VAR.

Un cas de prevaricació

Un mecanisme que, no només no impedeix que la discrecionalitat de l’àrbitre pugui acabar decidint un resultat, sinó que converteix el que abans podia ser atribuïble a un simple error humà en un cas palmari de prevaricació, perquè no s’entén de cap altra manera aquesta obstinació a no voler verificar amb ajuda de la tecnologia el que realment havia passat en una jugada que era qualsevol cosa menys clara.

Notícies relacionades

Així ho van considerar els jugadors blaugrana, que no van amagar la seva irritació a l’acabar el partit. El més clar a l’hora de parlar va ser el segon capità, Sergio Busquets. «Al VAR tenen moltes imatges i en accions com la del penal a Piqué hauria d’entrar, perquè podria haver decantat el partit –va assenyalar el centrecampista de Badia–. També el penal que em xiulen a mi és un forcejament, però el de Piqué ha sigut més clar que el meu. Mai sabrem per què han decidit no revisar la jugada». També el nouvingut Frenkie de Jong es feia creus davant l’estrany criteri d’Alberola Rojas i dels responsables del VAR. «Si a la primera part xiula el penal de Busquets, a la segona també ha de xiular el que li fan a Piqué», va assegurar.

En la seva compareixença davant la premsa després del partit, Ernesto Valverde va optar per la ironia i la diplomàcia per camuflar la seva estupefacció. «Des de la banqueta veus el partit amb la samarreta posada –va comentar–. Així que, tot i que els he vist repetits, diré que el de Piqué és penal i que el de Busquets no ho era. Suposo que l’entrenador de la Reial dirà el contrari». I va afegir: «Li he dit al quart àrbitre que ho revisés, però... No sé, ho he de tornar a veure».