L'ESTRENA DE LA LLIGA DE CAMPIONS

Un Barça amb Messi afronta un exigent debut a Dortmund

El capità viatja per fi amb l'equip blaugrana, que desitja oblidar el trauma d'Anfield

rpaniagua49891410 messi y suarez190916211608

rpaniagua49891410 messi y suarez190916211608 / MIGUEL RUIZ

3
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que va ser un periodista mexicà el que va encunyar per primera vegada el sintagma «grup de la mort», en una crònica de la Copa del Món del 1970, l’expressió no es va popularitzar fins que el seleccionador uruguaià Omar Borrás la va fer servir en una roda de premsa prèvia al Mundial del 1986 (Borrás, per cert, va decidir donar a la seva troballa lingüística un sentit gairebé literal i va convertir el seu equip en una colla de perdonavides la ferocitat dels quals va deixar empremta en les canelles dels jugadors alemanys, danesos i escocesos, per aquest ordre). Des d’aleshores, no hi ha hagut torneig internacional de futbol, de seleccions o clubs, que no hagi tingut el seu particular grup de la mort.

A la Lliga de Campions 2019-2020, que aquest dimarts es posa en marxa, aquest grup al qual se li pressuposa una dificultat més gran que a la resta pel nivell dels competidors és el F. El del FC Barcelona. I per afegir complexitat al repte, el Barça, que necessita de manera imperiosa girar full com més aviat millor de la commoció soferta a Anfield fa poc més de quatre mesos, inicia la seva etapa en el grup de la mort en l’estadi més intimidador dels tres que haurà de visitar: el Sigmal Iduna Park del Borussia Dortmund.

Ambient únic

«És un camp espectacular, amb una afició que està boja pel club. Als que no coneguin l’estadi se’ls posarà la pell de gallina, perquè l’ambient que s’hi viu és únic». Qui així parla no és el director de màrqueting del Borussia Dortmund, sinó Marc-André Ter Stegen, que durant la seva etapa en el Borussia M’Gladbach va tenir ocasió de visitar en diverses ocasions el Sigmal Iduna, amb resultats gairebé sempre infaustos. «Millor oblidar-ho, sí. Mai he tingut gaire èxit aquí».

Ter Stegen, en la roda de premsa prèvia al partit davant del Borussia de Dortmund / EFE

Està clar que sobre un camp de futbol no hi ha res que intimidi més que la presència de Lionel Messi Cuccittini, i tot sembla indicar que, després de 165 dies allunyat de la competició, el capità blaugrana tornarà a trepitjar la gespa per jugar en partit oficial, tot i que només sigui uns minuts. Una vegada recuperat dels seus problemes en el soli de la cama dreta, Messi va obtenir aquest dilluns l’alta mèdica i va entrar per primera vegada aquesta temporada en una convocatòria d’Ernesto Valverde.

Gran evolució

És cert que es tracta d’una llista ampliada de 22 jugadors (tots els futbolistes disponibles del primer equip, inclòs el porter Neto, ja recuperat, més els jugadors del B Iñaki Peña i Carles Pérez i el juvenil Ansu Fati) i que el tècnic haurà de fer quatre descarts abans del partit, però si alguna cosa és segura és que Messi no ha viatjat fins a Dortmund per asseure’s a la grada.

Valverde, en la seva compareixença d’aquest dilluns a Dortmund / EFE

«Fa uns dies no ho teníem gaire clar», va apuntar Valverde sobre la possibilitat de comptar amb Messi en l’estrena en la Champions. «Però els últims entrenaments ha estat completant bé, ha fet una gran evolució. Ja ho veurem». Després d’una absència tan prolongada, el manual aconsella que el jugador comenci a poc a poc, sortint des de la banqueta. Però si hi ha un jugador que no es regeix pel manual, aquest és el de Rosario. ¿Té possibilitats de ser titular? «Ho decidirem demà», va dir aquest dilluns.

L’oportunitat d’Ansu Fati

Notícies relacionades

L’altra gran notícia de l’expedició és la presència d’ Ansu Fati, que als seus 16 anys i 304 dies té davant seu l’oportunitat no només de convertir-se en el futbolista més jove que mi ha jugat en la màxima competició europea amb la samarreta del Barça sinó també de batre el rècord de precocitat golejadora en tota la historia de la Champions, actualment en poder de Peter Ofori-Quaye, que el 1997 va marcar per a l’Olympiacos quan tenia 17 anys i 195 dies.

«Als jugadors cal deixar-los una mica d’aire –va assenyalar Valverde–. Allò d’Ansu mirem de portar-ho amb normalitat, tot i que sabem que, per la seva edat, és una cosa excepcional. En qualsevol cas, si juga serà per necessitats de l’equip no per batre cap rècord».