20 MESOS I A MUNIC

Coutinho, retrat d'un fracàs

El fitxatge més car de la història del Barça arriba cedit al Bayern, que paga 8,5 milions d'euros, sense deixar cap llegat al Camp Nou

La desconcertant planificació esportiva del club ha provocat en un any la sortida de Robert, Pep Segura i el vicepresident Jordi Mestre

marcosl49462014 file photo  soccer football   la liga santander   barcelona 190818201827

marcosl49462014 file photo soccer football la liga santander barcelona 190818201827 / Albert Gea

4
Es llegeix en minuts
Marcos López

El jugador més car de la història del Barça ja és a Munic. I ningú el troba a faltar. Philippe Coutinhono tenia lloc al Camp Nou després de l’arribada de Griezmann, pendent a més com està el presidentJosep Maria Bartomeud’aconseguir la tornada deNeymar, el futbolista que amb la seva marxa va provocar un carrusel de canvis inacabable a l’equip.

El brasiler se’n va anar al París SG el 2017 i el Barça va rebre 222 milions d’euros, que era el que fixava la seva clàusula de rescissió. Però ja se n’ha gastat 375 en tres futbolistes (Dembélé, Coutinho i Griezmann) sense comptar totes les variables que farien pujar aquesta xifra fins als 425. Tota una fortuna per tornar, curiosament, al punt de partida: negociant perquè torni Ney.

No ha estat ni dues temporades completes al Camp Nou, convertit en un jugador malenconiós, el futbol del qual s’anava apagant

Però el retrat del fracàs és Coutinho, que arriba cedit al BayernCoutinho. No ha estat ni dues temporades al costat de Messi i Suárez. En teoria va venir per succeir Iniesta o recollir, almenys, el llegat deNeymara la banda esquerra de l’atac. Però ni una cosa ni l’altra.

Va arribar el gener del 2018, disposat com estava el Barça llavors a pagar-ne 120 milions més 40 en variables, tot i saber que no hi podria comptar a la Champions. I se’n va l’agost del 2019, cedit al Bayern Munic, que només abonarà 8,5 milions d’euros per aquest préstec fins al juny del 2020, a més, és clar, d’assumir l’altíssima fitxa anual del brasiler: 12 milions nets. 

Comiat furtiu

Coutinhose’n va gairebé de forma furtiva, sense acomiadar-se públicament. Va viatjar a Bilbao, però va ser descartat per Valverde perquè ja estava pactada l’operació amb el Bayern, que pretén repetir el que va fer al seu dia amb el Madrid i James durant les dues últimes temporades. Tenir jugadors d’alt nivell sense pagar ni un euro de traspàs. Va ser a la grada de San Mamés assistint a la derrota del Barça abans d’agafar un avió per arribar ahir a Munic, on va passar les proves mèdiques prèvies a la seva presentació.

Esperaven al Bayern Sané, però una greu lesió al genoll el va frustrar. Ara li toca a Coutinho recuperar el temps perdut al Barça

Al Bayern esperavenSané,però la greu lesió que va patir el jugador del City al genoll dret (podria estar més de sis mesos de baixa) va frustrar l’operació, augmentant el nerviosisme a Munic perquè havien de suplir la marxa de les seves dues vaques sagrades: Robben i Ribéry.

Coutinho, per qui el Barça es va barallar durant molt temps fins a aconseguir el seu fitxatge, apareix sense ni tan sols importar-li convertir-lo en el més car de la seva història. Ara, 20 mesos després del seu aterratge al Camp Nou, se’n va sense deixar capllegat, malgrat tenir la complicitat de Suárez, el seu vell amic a Anfield, i Messi. 

Ni amb l’ajuda de Messi

El seu rendiment va ser decreixent. Va començar bé, però va acabar molt malament, enfrontat fins i tot al Camp Nou quan va celebrar el seu gol al United tapant-se les orelles, la qual cosa li va costar un desacord amb el públic. Fins al punt que Messi va haver de sortir a defensar-lo de tants xiulets. “És lleig acomiadar així un company”, va arribar a dir l’astre argentí per acompanyar unCoutinhomalenconiós que s’anava apagant. Ni amb l’ajuda del 10 es va aixecar, consumint-se lentament el seu futbol.

Coutinho es tapa les orelles després de marcar un gol al United al Camp Nou. / JORDI COTRINA

Per això, i després de fitxar Griezmann, el Barça ha triat la fórmula de la cessió com a mal menor. No trobava compradors per a Coutinho. El Liverpool, el seu antic club, també va descartar el retorn. No hi havia cap club que pogués equilibrar aquesta inversió descomunal. Tot i que amb el préstec al Bayern li permet estalviar-se la seva fitxa i algunes bonificacions amb l’equip anglès i lliura a Valverde d’un problema. 

Havia de ser una solució després de la marxa de Neymar i va ser un problema per a tothom. Fins i tot per a ell

Notícies relacionades

 Coutinhohavia de ser una solució i es va acabar convertint en un destorb. Un destorb per a tothom. Fins i tot per a ell mateix. Mai se'l va veure veritablement feliç al Camp Nou. En 20 mesos va deixar pocs somriures. Se’n va després de jugar només 25 minuts aquest estiu.

Coutinho simbolitza també el fracàs d’una política esportiva desconcertant. ¿La prova? L’últim any han caigut dos directors esportius (Robert FernándeziPep Segura) i un vicepresident esportiu (Jordi Mestre). Ara és Bartomeu qui pilota aquesta àrea. I qui decidirà si torna Neymar.