CRISI AL CAMP NOU

Bartomeu resisteix; Valverde continuarà

El president manté el tècnic malgrat les fortes pressions que ha rebut de la seva junta per acomiadar-lo

El dirigent considera que l'entrenador pot pilotar el seu tercer projecte malgrat les caigudes a Roma i Anfield

20190528 439021 valverdecontinuabarsae 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Valverde corria perill. Un gran perill. Però, al final, continuarà perquèJosep Maria Bartomeu, el president blaugrana, ha resistit a les pressions que rebia de diversos membres de la seva junta directiva. Després de ser renovat el passat mes de febrer fins al 2020, amb opció fins i tot a una temporada més, el Txingurri, segons ha pogut saber aquest diari, estarà assegut a partir d’agost a la banqueta del Camp Nou per iniciar el seu tercer projecte.

Però la continuïtat del tècnic que ha guanyat dues Lligues en els seus dos anys al Camp Nou no ha sigut gens fàcil a causa que Josep Maria Bartomeu estava sent pressionat des de l’interior del club perquè l’acomiadés per les caigudes europees a Roma (2018) i Anfield (2019).

Després d’uns dies calents, el dirigent  reitera la seva confiança en el tècnic

Després d’uns dies de calenta reflexió, el president va prendre la decisió sobre el futur de Valverde. Ell ja va dir que no se n’anava. Ni tampoc el fan fora. Ni tan sols tenir l’aval públic i privat deMessiva alliberarValverded’una tempesta que va poder acabar amb la seva carrera al Camp Nou. De sobte, el Barça va emprendre un viatge a l’ambient convuls de la dècada dels 80 abans de l’arribada de Cruyff.

És com si s’hagués traslladat als anys negres deGasparten la presidència (del 2000 al 2003), en què no es guanyava res. Aquí Valverde sí que ha guanyat. I més del que sembla, per molt que el doble fracàs en la Champions ho embruti tot. Suma el Txingurri quatre títols (dues Lligues, una Copa del Rei i una Supercopa) dels vuit que ha disputat, gestionant, alhora, un equip que s’ha anat envellint sense que s’hagi solucionat, per exemple, la marxa deNeymaral Paris SG. Va rebre 222 milions d’euros i en va invertir 300, incloent-hi, això sí, tots els variables, enDembélé(140) iCoutinho(160).

Hores de vertigen

Però el Barça continua vivint fonamentalment de Messi, com en l’última dècada, amb un elogiat Valverde pel mateix president que va enaltir "per la seva intel·ligència en la gestió". Aquesta ha sigut una de les claus de la continuïtat de l’entrenador. La paraula donada pel president. Presoner d’aquest missatge ha acabat apostant per l’estabilitat.

Tot i que l’entrenador  estava molt debilitat perquè un sector de la junta volia forçar la seva sortida s’ha imposat la tesi de Bartomeu

Però el tècnic va estar molt debilitat després de saber-se que el Barça havia contactat amb Roberto Martínez, actual seleccionador belga, va arribar la decisió de Bartomeu, tot i que la figura de Koeman, un altre dels candidats, sempre és allà.

Ahir al matí, Jordi Basté, de RAC-1, informava que la directiva comunicaria "de forma imminent" a Valverde que deixaria de ser l’entrenador. De manera immediata, el club, sense emetre cap comunicat oficial, deia que “no s’havia pres cap decisió” sobre el tècnic. Al final, Bartomeu va escollir continuar confiant en el tècnic blaugrana.

D’Anoeta a Anfield

El gener del 2015, coincidint amb l’esclat de la crisi Messi-Luis Enrique a Anoeta, el president va acomiadarZubizarreta, l’autor ideològic de l’última i exitosa regeneració del Barça. Cinc mesos després, aquell equip guanyava el triplet a Berlín.

Notícies relacionades

Després, Bartomeu va convocar (i va guanyarLaporta) eleccions sota la força d’un poderós eslògan. "Tenim triplet i tenim trident". Ara, quatre anys més tard i sense possibilitat de presentar-se a la reelecció, no té ni una cosa ni l’altra. I reflexiona, alhora, sobre si seria el primer president del Barça que acomiada un entrenador des del 2003. Llavors va serGaspartqui va acomiadarVan Gaalal gener.

Per tant, al president blaugrana li toca tenir l’última paraula.  Va escoltar a tothom, com de costum, va rebre pressions, i moltes, va atendre informes tècnics d’una comissió esportiva (Segura, Abidal i Planes) tan o més debilitada que el mateixValverde, però li corresponia aBartomeudecidir. I va escollir que continuï el 'Txingurri'.