COPA DEL REI

lmendiola46775144 barcelona  30 01 2019  deportes          messi celebrando el190130235422

lmendiola46775144 barcelona 30 01 2019 deportes messi celebrando el190130235422 / JORDI COTRINA

El rei de copes no abdica

En una magnífica actuació coral, el Barça destrossa el Sevilla i es planta a les semifinals (6-1)

4
Rafa Tapounet

Doncs sí, era veritat que el Barça vol aquesta Copa del Rei. La derrota de la setmana passada al  Sánchez Pizjuán, agreujada per la incapacitat de marcar a domicili, havia deixat als blaugrana caminant sobre un gel molt fi, però els de Valverde es van calçar els patins per capgirar l’eliminatòria al Camp Nou i es van desfer del Sevilla (6-1) amb una magnífica actuació coral sustentada a les mans de Jasper Cillessen, que va aturar un penal) i rubricada pel gol de Leo Messi, el sisè del compte barcelonista, després d’una meravellosa jugada de fantasia en què van participar fins a cinc jugadors.

Des dels dies del Rat Pack no es veia una colla d’estrelles a qui els agradés tant aixecar Copes. Quatre títols i 18 eliminatòries sense perdre havien encadenat els blaugrana abans que el Sevilla de Pablo Machín els posés davant del repte majúscul de remuntar el 2-0 de l’anada. Conseqüent amb el seu discurs sobre la importància de la competició, Valverde va disposar una alineació de luxe i els seus futbolistes van respondre amb un partit rodó de totes les línies i una golejada memorable.

Innegociable per alTxingurri  la presència l’onze de gala de Sergio Busquets i Ivan Rakitic, l’alternança entre el brasiler Arthur Melo i el xilè Arturo Vidal a la medul·lar s’ha convertit en el termòmetre perfecte per mesurar les intencions del tècnic blaugrana en cada partit. Control o ímpetu. Estil o intensitat. Passada o cursa. El joc del Barça aquesta temporada es defineix a partir de l’alineació d’un o altre jugador, en un vaivé que gairebé sembla respondre a una qüestió d’heràldica: mentre el lema que figura a la bandera i el segell nacional del Brasil diu ‘Ordre i progrés’, l’escut d’armes de la República de Xile porta la divisa ‘Per la raó o la força’.

Doncs bé, Valverde va apostar aquesta vegada per l’ordre i el progrés. I el futbol del seu equip ho va agrair. El Barça va sortir decidit perquè el partit es jugués al terreny del Sevilla i allà van transcórrer gairebé íntegrament els primers 20 minuts, en què els blaugrana, amb la defensa avançadíssima, van serrar les dents en la pressió i van sotmetre el Sevilla a un setge que tenir el seu primer fruit quan, en el minut 12, Messi va caure dins l’àrea davant de Promes i el murcià Sánchez Martínez va assenyalar el punt de penal. En un gest de capità, l'argentí va cedir el llançament a Coutinho perquè aquest anotés el seu segon gol des dels 11 metres en aquesta competició.

El Barça, va continuar atacant i va estar a punt d’igualar l’eliminatòria en una doble ocasió de Suárez i Messi en el minut 17. Però en aquell moment el Sevilla es va treure la son de els orelles i el Camp Nou va assistir al ‘moment Cillessen’, una epifania de naturalesa gairebé religiosa que va sumir en èxtasi l’afició local. En només dos minuts, el millor porter suplent del món va salvar sobre la línia una rematada perillosíssima d’André Silva  i va aturar a Banega un penal assenyalat per l’àrbitre en una acció de Piqué sobre Roque Mesa.

La festa blaugrana es va animar encara més quan cinc minuts després Rakitic va desviar amb la punta del borseguí una passada descomunal a l’espaid’Arthur  i va fer pujar el 2 al caseller barcelonista. I es va desbordar del tot quan, després de la represa, Coutinho, primer, i Sergi Roberto, després, activats respectivament per Suárez i Messi, van augmentar la renda barcelonista fins als quatre gols.

A partir d’allà l’equip de Valverde es va destensar una mica i el Sevilla ho va aprofitar per apujar les línies a la caça d’un gol que el tornés a ficar en l’eliminatòria. Ho va aconseguir en una dura rematadad’Arana, però, obligat a abocar-se en atac per buscar el segon, va convertir els últims minuts en una invitació permanent a les contres blaugrana, i d’allà van néixer els gols finals de Suárez i Messi per deixar el marcador en un tempteig de tennis. 6-1. El Barça continua tenint set.

Fitxa tècnica

FC Barcelona: Cillessen (9); Sergi Roberto (6), Piqué (7), Lenglet (7), Jordi Alba (7); Rakitic (7), Sergio Busquets (7), Arthur (8); Messi (8), Suárez (7), Coutinho (7).

Tècnic: Valverde (8).

Canvis: Vidal (6) per Rakitic (m. 74); Semedo (7) per Coutinho (m. 80); Aleñá (7) per Arthur (m. 89).

Sevilla Soriano (5); Promes (6), Carriço (6), Kjaer (5), Sergi Gómez (7), Arana (7); Amadou (6), Banega (5), Roque Mesa (5); Sarabia (5), André Silva (5).

Tècnic: Machín (5).

Canvis: Ben Yedder (6) per Banega (m. 76); Vázquez (5) per Roque Mesa (m. 76); Bryan (sc) per Arana (m. 84).

Gols: 1-0 (m. 12) Coutinho, de penal comès sobre Messi. 2-0 (m. 30) Rakitic desvia a la xarxa una passada descomunal d’Arthur. 3-0 (m. 52) Coutinho remata de cap una centrada de Suárez. 4-0 (m. 54) Sergi Roberto aprofita un servei exquisit de Messi. 4-1 (m. 67) Arana remata en cursa arribant des del darrere. 5-1 (m. 88) Suárez culmina un contraatac. 6-1 (m. 90) Messi, després d’una vertiginosa jugada coral.

Àrbitre: Sánchez Martínez (7), murcià.

Targetes: Suárez (m. 29), Roque Mesa (m. 29), Carriço (m. 33), Sergi Gómez (m. 72).

Estadi: Camp Nou. Espectadors: 58.050