ELS PREPARATIUS DE LA SUPERCOPA

El Barça jugarà a Tànger com si fos a casa

L'afició marroquina és majoritàriament blaugrana, mentre que la passió pel Sevilla és gairebé inexistent

tanger

tanger / ©GTRESONLINE

3
Es llegeix en minuts
EFE / Abdelhakim Yamani / Tánger

Malgrat jugar a gairebé 1.200 quilòmetres del Camp Nou, el Barça disputarà la final de la Supercopa diumenge que ve contra el Sevilla gairebé com a casa, acompanyat per un públic local en què l’afició blaugrana ja té una llarga història. Les penyes amb què compta el Barça al Marroc assistiran al partit en bloc: “Serem més de 700 persones de tot el país; anirem vestits tots iguals i tenim previst desplegar un tifo gegant”, explica a Efe Yusuf Bennani, de 44 anys, especialista en màrqueting i president de la penya de Casablanca i de la federació de penyes blaugrana marroquines.

El Barça, per cert, ja va jugar a Tànger el 2012 en un partit amistós contra el Raja de Casablanca, al qual va infligir una humiliant derrota per 8-0. A més de la penya de Tànger, assistiran al partit de diumenge les d’altres ciutats marroquines: Tetuan, Rabat, Fez, Marràqueix, Casablanca, Xauen, Kenitra, Meknès, Al-Djadida i fins i tot de la ciutat d’Al-Aaiun, capital del Sàhara Occidental.

Simpatitzants madridistes

Només el Reial Madrid pot comptar al Marroc amb una afició tan nombrosa i entregada per tot el país; dels altres equips espanyols, només compten alguns “excèntrics” aficionats a l’Athletic o a l’Atlètic, però els sevillistes locals són inexistents. Els partits entre el Madrid i el Barça es viuen a Tànger i a la resta del Marroc amb tanta o més passió que el futbol local. Arriben a paralitzar avingudes senceres, i no falten les disputes i baralles (de vegades a ganivetades) entre marroquins merengues i culers.

¿Animaran el Sevilla els nombrosos merengues del Marroc? És dubtós que vulguin pagar les entrades (de 33 a 190 euros) que costa el partit. Bennani assegura que la Supercopa atraurà a penyes barcelonistes d’Espanya, per descomptat, però fins i tot de països del Magreb: vint culers tunisians de la penya d’Sfax assistiran al partit, i possiblement també una penya d’Algèria.

Poques hores a Tànger

El fet que el Barça hagi decidit “minimitzar” l’estada a la ciutat de Tànger ha impossibilitzat,de moment, la celebració per les penyes d’esdeveniments entorn del partit mateix. I és que el club ‘blaugrana’ no té previst passar ni una nit a Tànger, sinó que aterraran a la ciutat a mig matí de diumenge per seguidament dinar i descansar en un hotel local abans del partit, i agafar l’avió de tornada poc després del xiulet final.

Quant al tifo gegant que els barcelonistes han preparat, el lema ve amb ‘picant’: portarà el missatge en català que “De Tànger a Lagüera, som tots culers”. Lagüera és al’extrem sud del Sàhara Occidental administrat pel Marroc i reclamat pel Front Polisario, un tema que per als seguidors marroquins és encara més sagrat que els colors blaugrana.

La polèmica amb el Sàhara

En una ocasió, el Barça va enviar una aplicació per a telèfons mòbils en què sortia el mapa del Marroc sense el Sàhara Occidental: la Federació de Penyes Blaugrana va protestar immediatament davant del Barça i el club català va rectificar, segons assegura Bennani.

Notícies relacionades

Fora d’això, no és la primera vegada que Tànger acull un gran esdeveniment futbolístic estranger: el 2011 i el 2017 la ciutat de l’Estret va organitzar la versió francesa de la Supercopa, el ‘Trophée des Champions’, amb notable èxit.

Gorres i bufandes

Els que aquests dies es freguen les mans són els comerços de roba esportiva i els venedors ambulants de gorres, bufandes, samarretes (gairebé sempre piratejades) i tota mena de mercadotècnia futbolística, que sempre ronden, als voltants de l’Estadi Ibn Batuta de Tànger (43.000 seients). El president de la Reial Federació Marroquina de Futbol, Fauzi Lekjaa, va prometre dimarts “un ple total” de l’Ibn Batuta. Per demostrar el món “la passió amb què els marroquins viuen el futbol”. 

Temes:

Tànger