SUPLENT AL CAMP NOU; 6 MINUTS A ROMA

Dembélé, com a símbol d'una mala política de fitxatges

El Barça encadena la seva tercera caiguda consecutiva als quarts de final amb el mateix bloc que va triomfar a Berlín fa 3 anys

3
Es llegeix en minuts
Marcos López / Joan Domènech

París, Torí, Roma... En l'últim any, el viatge europeu del Barcelona ha sigut dramàtic. Va encaixar una dolorosa derrota al Parc dels Prínceps (4-0), però va remuntar. Tornava a caure al Juventus Stadium (3-0) i se n'anava per la porta del darrere. Idèntic resultat a l'Estadi Olímpic de la capital italiana (3-0) per a idèntica frustració. Una Champions en set anys (i amb Messi) és la indiscutible prova del fracàs.

El Barça ha deixat de competir a Europa, on des del 2011 només ha arribat a una final de la Champions. I la va guanyar. Va ser a Berlín (2015). Després d'invertir gairebé 600 milions des d'aleshores, la renovació de l'equip ha sigut desastrosa com testifica el paper marginal de Dembélé, el segon fitxatge més car de la història del club (145 milions d'euros). El jove francès a penes va jugar sis minuts en el doble duel amb el Roma. Amb trident o sense trident, el Barcelona ha desaparegut de la zona noble d'Europa.

Abans i després, el Barça, que té Messi, el millor jugador del món, no ha sabut renovar-se per recuperar la jerarquia perduda al Europa. Només s'ha d'observar la foto de l'onze inicial que va alinear Valverde en el duel de tornada a l'Estadi Olímpic romà. 

Vuit dels 11 jugadors a la final de Berlín van ser titulars a Roma. Umtiti i Semedo, els únics 'intrusos' 

Vuit dels 11 jugadors ja eren titulars a la final de Berlín contra el Juventus amb Luis Enrique. De la casa, procedent de La Masia, només s'ha colat Sergi Roberto en aquesta imatge després d'una llarga i pacient espera abans d'assentar-se al primer equip. De fora només Umtiti i Semedo posen amb els herois de Berlín, malgrat l'enorme inversió que ha fet el club en aquests tres anys.

Queda Dembélé, amb 20 anys, com a retrat d'aquesta refundació fracassada posada en marxa pel club que ha canviat de política després d'un terrible estiu provocat per la marxa de Neymar al París SG. Queda Dembélé com a símbol d'una planificació desencertada. El francès no va jugar ni un sol minut en l'anada contra l'equip de Di Francesco. Ni va sortir a escalfar pel Camp Nou. Dembélé tampoc va ser titular a Roma i només va aparèixer en els sis últims minuts, ja amb el 3-0 al marcador.

Reforços estèrils

Paulinho, que també va arribar a l'estiu, tampoc va aparèixer a la gespa romana. Valverde, que havia confiat molt en el centrecampista brasiler a inicis de temporada, no va creure convenient apostar per ell. Dels sis fitxatges que ha fet el club aquesta temporada (Dembélé, Semedo, Paulinho, Deulofeu, ja cedit a l'hivern al Watford, Yerry Mina i Coutinho, que no podia jugar per haver-ho fet abans amb el Liverpool) només el lateral portuguès va ser titular a Roma.

Però no va estar gens lúcid, i va acabar sent substituït, precisament per Dembélé, després d'aparèixer a la foto del tercer, i decisiu, gol de Manolas. Es va avançar el central del Roma a Semedo en el córner, que es va quedar desesperat sobre l'herba amb les mans a la cara després del seu greu error defensiu. Agenollat i frustrat com tots els seus companys.

Notícies relacionades

Resulta curiós el cas de Dembélé, castigat no només per les lesions sinó també per un llarg i complex període d'adaptació al club. I a l'equip. Va ser titular, per exemple, en la il·lusionant golejada al Juventus (setembre), però després els seus greus problemes musculars el van apartar de l'equip. En la tornada dels vuitens de final contra el Chelsea, l'exdavanter del Dortmund va tenir un paper protagonista, i va marcar fins i tot un gol. A Stamford Bridge, això sí, tampoc va jugar ni un sol minut.

Després d'emetre bons senyals en la tornada contra el Chelsea, el davanter va desaparèixer als quarts de final

Va semblar llavors que el jove davanter començava a emetre senyals de despertar després d'un delicat primer any al Camp Nou. Venia per succeir Neymar. Va ser fitxat a correcuita a finals del mercat d'estiu. Ara, vuit mesos després, el seu rendiment continua sent una incògnita. A més, la terrible eliminació contra l'equip de Di Francesco ha deixat Dembélé amb un paper irrellevant en els plans de Valverde, i simbolitza, al mateix temps, l'erràtica política de fitxatges que ha fet el Barça des que va arribar a l'última glòria europea a Berlín: 14 jugadors nous i només dos apareixen a la trista foto de Roma.