LES XIFRES REALS DE L'ACORD

Bartomeu va firmar un contracte que va fixar el sou de Neymar en 100 milions

El fiscal no demana cap pena per al president blaugrana, encara que el nou document podria modificar el seu criteri de cara a la celebració del judici

aguasch36200427 gra480  barcelona  21 10 2016   fotograf a facilitada por el180115181636

aguasch36200427 gra480 barcelona 21 10 2016 fotograf a facilitada por el180115181636

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Ni els 57 milions d'euros declarats pel Barça, ni els 83 que havia calculat la fiscalia. L'últim contracte firmat entre el Barça i el seu exdavanter Neymar va pujar a 100 milions d'euros. El document, remès pel Ministeri de Justícia brasiler a l'espanyol, està firmat pel llavors president del club, Sandro Rosell, però també per l'actual responsable màxim de l'entitat, Josep Maria Bartomeu, en la seva condició llavors de vicepresident.

El document sobre Neymar firmat per Rosell i Bartomeu remès pel Ministeri de Justícia brasiler.

El fiscal no demana cap pena per a Bartomeu, encara que podria modificar el seu criteri de cara a la celebració del judici davant la nova evidència, han informat fonts jurídiques. La causa ja ha conclòs i està pendent que es fixi una data per celebrar la vista oral, encara que fonts jurídiques auguren que no es podrà celebrar abans del 2019 pel calendari amb què compta el Jutjat Central Penal, al qual li correspon.

Els altres firmants, segons el document a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, són Neymar, el seu pare i l'empresa familiar N&N Consultoria Esportiva e Empresarial. En el document, el Barça "garanteix" a Neymar "que durant els pròxims cinc anys en què estigui vinculat laboralment com a jugador del club percebrà directament o a través de la societat que legalment tingui cedida l'explotació comercial dels seus drets d'imatge l'import de 100 milions d'euros".

Rosell i Neymar durant la presentació del jugador brasiler pel Barça. / JORDI COTRINA

El contracte diu, a més, que "en cas d'incorporació anticipada a la disciplina del FC Barcelona que impliqui el pagament de transferència al Santos, la totalitat d'aquest import serà abonada pel Barcelona". Davant el temor que Neymar fos fitxat pel Madrid abans de quedar lliure del seu compromís amb el Santos, l'adquisició es va avançar i el Barça va acabar pagant 17 milions al club brasiler pels drets federatius del jugador.

Efectiva l'agost del 2013

El document remet que totes les parts "faran els seus millors esforços" perquè la transferència del jugador sigui efectiva el 31 d'agost del 2013. Si en aquella data no hi havia un acord entre el Barça i el Santos, aquest contracte quedaria sense efecte i es mantindria el del 15 de novembre del 2011, quan es va firmar el preacord pel qual el jugador es comprometia amb el club blaugrana quan quedés alliberat a canvi de 40 milions d'euros.

Corrupció entre particulars

Notícies relacionades

Aquest cas es va obrir arran d'una querella presentada per DIS, empresa propietària del 40% dels drets federatius del jugador quan jugava al Santos. La fiscalia no acusa Bartomeu, però DIS demana per a ell cinc anys de presó, la mateixa pena que per a Neymar.

El fiscal José Perals demana dos anys de presó i multa de 10 milions d'euros per al jugador, i la mateixa pena per al seu pare, mentre que per a la seva mare demana un any per un delicte de corrupció en els negocis. La petició més gran de pena fiscal és per a Rosell: cinc anys de presó per aquest delicte i un altre d'estafa; el president del Santos, Odilio Rodrigues, s'enfronta a tres anys. Per al club català, el fiscal sol·licita una multa de 8,4 milions d'euros pels dos delictes que hauria comès el que era el seu president.