EL SEGON REFORÇ

"Amb els peus a terra i els ulls al cel" es presenta Yerry Mina

El defensa central colombià, el primer de la història del Barça, també diu que compleix un somni

jdomenech41584343 barcelona 13 01 2018 deportes presentacion de yerry mina nue180113165907

jdomenech41584343 barcelona 13 01 2018 deportes presentacion de yerry mina nue180113165907 / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

«Amb els peus a terra i els ulls al cel» arriba Yerry Mina al Barça. Així se sent el futbolista colombià i aquesta és l’estampa que va oferir així que va trepitjar el Camp Nou. Va sortir descalç a la gespa, complint el seu ritual particular, i s’hi va passejar davant el clam de compatriotes i culers, abans de desfer el camí, calçar-se les botes i tornar a trepitjar el terreny de joc completament equipat.

Com hauria de ser durant cinc temporades i mitja, fins al 2023, com Philippe Coutinho, l’altre reforç d’hivern per a la plantilla d’Ernesto Valverde. D’una cosa podrà presumir el colombià davant el brasiler, amb qui es va creuar a l’hotel on tots dos s’allotgen: 8.552 persones van anar a la presentació de Mina, davant les 7.436 que van anar a la de Coutinho. Una substancial diferència entre totes dues. La primera va ser dilluns; la segona ha caigut en dissabte.

Un gest només per al Camp Nou

Mina (23 anys, nascut el 23 de setembre de 1994 a Guachené, Cauca) també es pot enorgullir de ser el primer colombià en la història del Barça. Un esdeveniment que va merèixer la presència de Diana Celis, la cònsol del país americà, en els actes del Camp Nou, des de la trobada de Mina amb el president, la salutació des de la gespa i la roda de premsa a l’Auditori 1899.

«Amb les plantes dels peus tocaràs el terreny que vols conquistar, diu un versicle de la Bíblia», va aclarir Mina del ritual d’entrar descalç a la gespa. El gest no es repetirà en altres estadis, va precisar la torre de la plantilla (1, 95 m), 24 centímetres més que Coutinho (1,71 m). 

«S’ha complert un somni», va dir Mina, com havia dit Coutinho davant la nova aventura que emprèn quan només fa tres anys que és a l'elit, des que va destacar a l’Independiente de Santa Fe (2014-16). A penes un any i mig després de brillar al Palmeiras (2016-18), el Barça ha decidit apostar 11,8 milions per contractar-lo. Una xifra assequible, lleugerament superior als 9 milions pactats si la incorporació hagués sigut a l’estiu.

Gràcies a Déu i al 'presi'

Però Valverde el necessita abans per la imminent marxa de Javier Mascherano al futbol xinès, encara que primer s’ha produït la d’Arda Turan, cedit fins al final del seu contracte (2020) a l’Istanbul Basaksehir.

«En primer lloc vull donar les gràcies a Déu i al presi [Josep Maria Bartomeu, al seu costat] perquè van fer possible la meva arribada», va explicar Mina, abans d’estendre el seu agraïment a la resta de familiars i els tècnics blaugranes que confien en ell. «Et seguim des de fa molt temps i espero que estiguis aquí molts anys», va desitjar Bartomeu.

Un salt "del llit al bany"

«Extremadament feliç», es va confessar Mina, que va dir haver fet  «un salt del llit al bany» quan li van comunicar que les maletes estaven preparades per volar a Barcelona. El defensa se sentia tranquil per un fitxatge que estava assegurat, si no ara, a l’estiu.

Notícies relacionades

El debut està en mans «del professor», en al·lusió a Valverde. Està disponible per jugar de seguida. Coutinho, en canvi, està lesionat fins a final de mes. Ja sap que lluirà el dorsal 24, vacant. Sobre els balls que l’han fet famós quan marca gols va respondre: «M’adaptaré al que digui el grup». Potser li deu haver fet saber que aquesta mena de celebracions no són gaire ben vistes. «Intento expressar a la gespa el que sento per dins, però intentaré controlar la meva adrenalina», va assegurar.

«Quan se’m va acostar Messi se’m va eriçar la pell», va confessar de la seva primera trobada amb l’astre divendres. Ahir ja l’havia acollit. Valverde va mantenir la mateixa actitud preventiva a l’espera de veure’l en acció i comprovar la seva adaptació al grup i a l’estil blaugrana. De moment, valora la seva valentia en el joc i el seu «espectacular poder aeri». «A mi el que m’agrada són els gols, després gestionarem la resta. Però una mica de gràcia i alegria no va malament», va apreciar Valverde abans de dirigir-lo en la primera sessió.