El Gamper del Chapecoense

La presència del club brasiler és la nota més rellevant del torneig amb un Barça sense fitxatges que venç amb claredat (5-0) en un Camp Nou semibuit

lmendiola39592920 barcelona   07 08 2017    deportes     ernesto valverde  t c170807225048

lmendiola39592920 barcelona 07 08 2017 deportes ernesto valverde t c170807225048 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech / Barcelona

La  52a edició del trofeu Joan Gamper serà recordada per la visita del Chapecoense, el petit club brasiler tràgicament cèlebre pel terrible accident d’avió en el qual van perdre la vida 71 persones; entre elles, les de gairebé tot l’equip excepte els tres supervivents que van trepitjar la gespa del Camp Nou: Follman, el porter que va perdre una cama, Neto i Alan Ruschel, el capità, i únic titular.

L’homenatge al Chapecoense es conservarà en la memòria pel bell gest solidari del Barça amb un club sacsejat per la tragèdia. I amb el temps, potser serà l’única evocació que perdurarà en absència d’altres elements esportius que ressaltessin la tradicional cita culer, excepte que significava l’inici del mandat d’Ernesto Valverde. Només els títols donaran rellevància al nom del tècnic que va dir haver iniciat un repte que serà «apassionant».

EL MATEIX EQUIP 

Ho és. A les dificultats inherents que ja coneixia quan va firmar fa un parell de mesos, s’hi afegeix la greu pèrdua de Neymar, el màxim golejador de la pretemporada, com a anècdota afegida a la indiscutible categoria futbolística de l’astre brasiler. A Valverde li tocarà elegir –se suposa que serà ell– el substitut, ensinistrar-lo i inserir-lo en un equip que funciona sol.

Funciona sol perquè és el mateix dels últims anys. Només la presència Gerard Deulofeu, un jugador del planter recomprat, destacava en l’alineació. La típica de Luis Enrique. Amb Ter Stegen i sense Cillessen, titular en la gira, amb Aleix de lateral i sense Semedo, solitari fitxatge blaugrana abans que s’inverteixin els 222 milions d’euros del PSG. No va entrar fins al minut 77 i va provocar el penal que va fallar Alcácer.

DEULOFEU S’ESTRENA 

Deulofeu va ser el primer recanvi de Neymar. Va aprofitar la gran oportunitat en la nit de l’estrena casolana per guanyar-se el lloc d’extrem esquerre. No la samarreta, ja que el de Riudarenes va elegir el 16 com a dorsal; la de l’11 sembla reservada per al nou rei que ha d’enterrar la reminiscència de Neymar. D’aquesta missió també se n’encarrega Josep Maria Bartomeu, el president, que al Congrés de Penyes va renegar de Neymar i va repudiar la paraula trident. Deulofeu va marcar l’1-0 i va donar l’assistència del 3-0, demostrant d’aquesta manera que ha après com funciona el Barça: amb un ull al defensa per regatejar-lo i un altre sobre Messi per assistir-lo.

El torneig dedicat al fundador va quedar desposseït fa temps dels rituals que va tenir fa dècades, quan els culers descobrien l’equip de la nova campanya. Ara ja el tenen molt vist amb la pretemporada transmesa per televisió i abans que finalitzi la setmana (diumenge) en lloc del blanc del Chapecoense es veurà el del Reial Madrid, en l’anada de la Supercopa d’Espanya.

TORNEIG TURÍSTIC 

L’aparcament del Camp Nou estava ple d’activitats per a nens i turistes, la clientela que busca la junta en absència del soci durant l’estiu, com si fos un parc temàtic. Malgrat l’onada barcelonina de turismofòbia que rebutja l’excés de visitants, no es va omplir l’estadi.

 Amb prou feines 64.705 espectadors en el començament del xoc després dels avorrits prolegòmens de la presentació de l’equip, quan Iniesta i Valverde van coincidir a donar la benvinguda al rival i a demanar l’ajuda del públic «en els bons i els mals moments». El tècnic gairebé s’oblida de pronunciar el conegut «Visca el Barça!».

Notícies relacionades

La fluixa oposició del Chapecoense, els titulars del qual van arribar quatre hores abans després d’haver disputat un partit de la Lliga brasilera en la vigília, impedia l’anàlisi futbolística. El Barça va abusar del rival amb una intensa pressió (una de les novetats de Valverde) i les combinacions dels tres davanters. Busquets va marcar un golàs des de fora de l’àrea, encara que l’arribada del migcentre a les zones de rematada haurà de verificar-se en el futur en successius partits. Li va servir per emportar-se el premi al millor jugador.

Un cop arribat el descans, acabat l’homenatge, vist l’onze titular que gestiona Valverde, el Gamper va perdre tot interès. Hi va haver dos gols i fins a 24 substitucions: 11 al Barça (ni Arda ni Douglas van tenir ni un minut) i 13 a les files del Chapecoense. Era, en realitat, el Gamper dels brasilers.

Barcelona, 5 - Chapecoense, 0 

<strong>Barcelona: </strong>Ter Stegen; Aleix, Piqué, Umtiti, Alba; Rakitic, Busquets, Iniesta; Messi, Suárez, Deulofeu.