Rafinha, el desencallador del Barça

El futbolista brasiler resol després del descans un partit boirós del trident davant el cuer Granada

vídeo-baragranaa / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A cop de gols Rafinha es va fent un lloc en l’equip. Ahir va ser el desencallador del partit contra un Granada que només va posar a prova la fermesa del Barça per dinamitar la multitud defensiva. El brasiler va justificar la seva condició de ser un dels preferits de Luis Enrique pel rendiment que ofereix; si més no, per l’eficàcia que mostra: cinc partits, cinc gols. El d’ahir va ser el més valuós pels tres punts que va reportar en una nit boirosa. També per part del trident.

El Barça va tan sobrat de gols i de jornades festivaleres, que l’afició va tolerar la victòria mínima. En altres temps, un resultat tan pírric contra el cuer hauria provocat xiulets i xiuxiuejos. Ahir no es va sentir res d’això al Camp Nou, ple d’aficionats eventuals (i internacionals) i menys exigents que els socis que van optar per disfrutar del pont. Rafinha, a més a més, va marcar al Gol Nord per incrementar la gresca de la grada que trenca l’històric silenci de l’estadi.

SENSE COMPLEXOS

També el trident va quedar disculpat en la seva globalitat. D’ells se n’espera precisament que despatxin jornades com la d’ahir, enutjoses per ser prèvies a cites més atractives com la de dimarts a Manchester. Ni tan sols el fet que el Madrid i l’Atlètic n'haguessin marcat quatre unes hores abans va provocar cap complex en les files barcelonistes.

Rafinha va guanyar la primera gala en el simbòlic càsting de Luis Enrique per substituir Iniesta. Més enllà que exercís d’interior esquerre, la posició del capità, enyorat ahir al vespre per l’absència d’algú que tingués iniciatives; no es tractava ni tan sols de demanar virtuosisme o lideratge en els substituts. Denis va jugar d’interior dret i va passar, com és ell, callat i silenciós pel partit. André Gomes va aparèixer més tard. I Arda, el quart aspirant, era a la grada amb una lesió al peu. Igual que Piqué, Alba i Mathieu, l’absència dels quals no va notar ningú perquè el partit només es va disputar a la parcel·la visitant. Ter Stegen es va embrutar al minut 92.

EL TRIDENT, IMPRECÍS

El trident, estranyament imprecís, estranyament precipitat, estranyament accelerat, no va tenir la seva nit com tampoc el centre del camp. A més d’Iniesta hi faltava Busquets, reservat per a la Champions, i Rakitic va quedar neutralitzat a l’exercir de migcentre. La defensa sí que va complir; a tots els van sobrar forces de tan poc exigits que van estar. Sergi Roberto va ser un portent per la banda dreta i va deixar la sensació d’estar desaprofitat de tan endarrerit com estava. 

Al Granada el complex de ser l’últim va superar la necessitat de punts per intentar fugir de la cua. D’aquesta prioritat de no sortir destrossat abans que sortir reforçat, en va donar fe el fet que Isaac Cuenca, un extrem dels d’abans quan va debutar amb Pep Guardiola al Barça, jugués de lateral dret. Fins i tot els davanters havien de defensar en un amuntegament general dictat per Lucas Alcaraz.

El partit i el rival demanaven paciència, a la qual cosa tots es van aplicar en el primer temps menys Neymar, que tenia tanta pressa que va incórrer diverses vegades en fora de joc, com si volgués fugir de Cuenca quan el seu principal avantatge era encarar-lo i explotar la seva falta de talent defensiu o, si més no, el seu inexistent hàbit per enfrontar-se a virtuosos com el brasiler.

RES CANVIA AMB EL GOL

Notícies relacionades

Rafinha va impedir que els nervis afectessin el Barça en els primers compassos de la segona meitat, sense que el Granada tingués temps d’il·lusionar-se al veure consumir-se el rellotge. El quadro andalús, feliç per haver eliminat 45 minuts de risc de golejada, no va fer canvis en el seu joc.

    Tampoc el Barça, òbviament, que no va reduir ni un grau el seu domini absolut, cedit gustosament pel rival. A canvi, com si es tractés d’un acord tàcit, no hi va haver acarnissament per part dels locals. Ochoa, el colador de la Lliga (era el porter més golejat) va marxar indemne en la nit històrica del partit 1.500 disputat al Camp Nou. 

Barcelona, 1 - Granada, 0 

Espectadors: 82.294