L'acord del cas Neymar: tots els detalls

El document que certifica que el Barça és "acusat i responsable civil de dos delictes"

jdomenech34644133 barcelona s soccer player neymar chats with his father neyma160712201940

jdomenech34644133 barcelona s soccer player neymar chats with his father neyma160712201940 / PAULO WHITAKER

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

"DISPOSO:

"Es té per evacuat el tràmit de qualificació i per presentat escrit comú de conformitat.

Es declara obert el judici oral, davant l'Audiència Provincial, per a l'homologació de la conformitat, per dos delictes contra la Hisenda pública, del qual és acusat i responsable civil, l'entitat  FUTBOL CLUB BARCELONA

S'acorda el sobreseïment lliure en relació amb ALEXANDRE ROSELL I FELIU i JOSEP MARIA BARTOMEU I FLORETA.

S'acorda el sobreseïment lliure de l'entitat FUTBOL CLUB BARCELONA, en relació amb l'exercici fiscal de l'any 2014.

Remeteu la causa a l'Audiència Provincial.

Notifiqueu al Ministeri Fiscal, parts personades i interessats.

Així ho acorda, mana i firma l'Il·lm.Sr.Dr. D. Juan Emilio Vilá Mayo, Magistrat-Jutge del Jutjat d'Instrucció núm. 22. En dono fe."

DOS ANYS I MIG

Així acaba el cas Neymar. Va començar exactament el 9 de desembre del 2013 quan, originàriament, el soci Jordi Cases Guarc va presentar una querella per "presumpte delicte d'apropiació indeguda en la seva modalitat d'administració deslleial", al Jutjat Central d'Instrucció núm. 5 de l'Audiència Nacional i que va ser admesa a tràmit el 21 de gener de 2014.

Aquest és un dels molts detalls, tots, que poden llegir-se a l'acord de conformitat entre el Ministeri Fiscal, l'Advocacia de l'Estat i el FC Barcelona pel qual el club blaugrana assumeix dos delictes fiscals comesos el 2011 i el 2013.

El text desgrana els diferents acords firmats per Sandro Rosell (com a president del Barça) i Josep Maria Bartomeu (en qualitat de vicepresident esportiu) per al fitxatge de Neymar, les negociacions del qual havien començat abans. El 2011, quan l'entitat li va pagar "un avançament" de 10 milions d'euros el 9 de desembre, poc temps abans (17 de desembre) que el Barça i el Santos s'enfrontessin en la final del Mundial de Clubs, guanyada brillantment per l'equip de Pep Guardiola per 4-0.

"ABARATIR ELS COSTOS DE L'OPERACIÓ"

El document, però, no detalla tots els pagaments realitzats pel Barça a Neymar, només aquells que han sigut analitzats per Hisenda els anys 2011, 2013 i 2014 i que presumptament no van ser liquidats correctament per "els que es trobaven facultats per prendre decisions en nom seu, i ostentaven les facultats d'organització i control en aquella, i amb la finalitat d'abaratir els costos de l'operació".

La suma de quantitats als Neymar i les seves tres societats supera els 56 milions d'euros. A elles caldria sumar els 13,55 milions d'una primera declaració complementària a Hisenda, i els 5,44 milions de la multa i costes processals de l'acord.

Notícies relacionades

No estan contemplats aquí altres acords com els 17,1 milions pagats al Santos pel traspàs, els 7,9 pel dret preferencial de tres jugadors o els 2 milions addicionals si Neymar quedava entre els tres primers de la Pilota d'Or, com ja ha succeït.

L'ús de les societats pretenia "aparentar que els pagaments obeïen a operacions mercantils amb les mateixes i, addicionalment, fragmentar la verdadera retribució del jugador per a mantenir-la oculta".