Barça, o la defensa minvant

Luis Enrique perd dos jugadors en dos dies (Alves i Bartra) i el club només recapta vuit milions d'euros

defensaazulgrana

defensaazulgrana

2
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

El Barça va buscant centrals des de fa anys. En la revolució de Zubi i Luis Enrique (estiu del 2014) en va portar dos –Vermaelen i Mathieu–, però, al final, sempre acaben jugant els mateixos: Piqué i Mascherano. O sigui idèntic eix central que va tenir Guardiola, el difunt Tito i Tata Martino. Passen els anys, arriben nous especialistes i no canvia res. Ara, a més, Luis Enrique veu com la defensa minva.

El Barça no ha pogut  decidir el futur ni d'Alves, que se'n va gratis, ni tampoc de Bartra, condicionat per les clàusules

En els dos últims dies, i per diverses raons, el tècnic asturià es queda sense Alves, el propietari del carril dret del Barcelona des del 2008, i Bartra, el cinquè central que, per diverses raons, no ha pogut esquerdar mai la jerarquia establerta per colar-se en l'onze. El lateral brasiler se'n va gratis. I el central català només deixa vuit milions d'euros al Camp Nou a l'anar-se'n al Dortmund. Dos internacionals en un mercat pletòric d'activitat, però amb poca rendibilitat per al club blaugrana, condicionat per les clàusules. Fa un any va firmar la renovació a Alves obrint-li, al mateix temps, la porta de sortida, sent amo del seu destí. En similar situació està Bartra, amb un rol en el pla tàctic de Luis Enrique més que secundari, a qui la seva poca presència li ha permès abandonar el Camp Nou executant també una altra clàusula de sortida.

DOUGLAS, ADRIANO...

Luis Enrique li toca ara esperar que la junta compleixi els seus desitjos per potenciar una defensa que va minvant a cada dia que passa. No només perquè en les últimes 48 hores s'ha quedat sense Alves –intocable per al tècnic- ni Bartra –l'últim de la fila dels centrals– sinó perquè també perdrà Luis Enrique a la segona unitat de defenses. Adriano, que fa setmanes que negocia la seva marxa al Lazio, i Douglas, a qui el club va buscar sense èxit una sortida en l'últim mercat hivernal, serà els següents a abandonar el Camp Nou. Pendents, a més, que Vermaelen, un altre dels centrals que no té continuïtat, assumeixi encara més el seu rol de suplent o, en canvi, se'n vagi del Barça.

El 2014, el club va invertir  30 milions d'euros per Mathieu i Vermaelen, però Piqué i Mascherano són titulars intocables

Notícies relacionades

    Fa dos anys, la directiva va invertir 30 milions d'euros en dos centrals que són suplents (Mathieu en va costar 20 i Vermaelen 10), mentre que ara, no obstant, només en rep vuit per Bartra. «Si se'n va, la defensa quedaria coixa», va admetre Robert Fernández, el secretari tècnic blaugrana, hores abans de conèixer oficialment que el Dortmund s'emportava a la cinquena peça. Això obliga el Barça a donar-li un defensa de primer nivell a Luis Enrique (Marquinhos, del París SG, està valorat en 40 milions d'euros) perquè tant Mascherano (31 anys, migcentre reconvertit per Guardiola a central) com Piqué (29 anys) tinguin els recanvis adequats. Preocupats, al mateix temps, amb la incògnita plantejada pel ‘Jefecito’.

SENSE CENTRAL DRET

Mascherano té dubtes sobre el seu futur; el Barça, no. El club no es pot permetre perdre també el polivalent futbolista argentí just ara que la defensa, segons l'expressió de Robert, està «coixa» ja que té tres centrals esquerres, dos d'esquerrans: Mathieu (32 anys), Vermaelen (30). Però en l'altre costat de l'eix s'ha quedat només Piqué com a central dret. És l'únic.