Guardiola: "El llegat del Johan és infinit, indestructible"

"Jo no sabia res de futbol, ell m'ho va donar tot", diu el tècnic del Bayern, que ha volat a Barcelona per acomiadar-se del mite holandès

 

  / VALENTÍ ENRICH

2
Es llegeix en minuts
MARCOS LÓPEZ / BARCELONA

Guardiola, el deixeble de Johan, ha parlat. Ha parlat amb el cor trencat de tanta emoció i tanta pena acumulada. Amb l'ànima també trencada després d'haver perdut el mestre que tant li va ensenyar. Dijous a la nit, i quan se'n va anar a sopar amb la família, el Màrius, el seu fill, li va fer una pregunta. "Em va preguntar, ¿què passa, papa?", va inquirir preocupat al veure el seu pare de manera diferent. El Màrius no coneixia, evidentment, el Cruyff entrenador. I encara menys el Cruyff jugadorCruyff . "Mira, Màrius. Cruyff és com aquell mestre amb qui sempre esperes tenir classe. Com a jugador només esperaves la seva classe. I el meu fill em va dir: ‘¿com el Merlí?’".

L'alumne va quedar orfe sense el seu mestre. Sense Merlí. "Jo no sabia res de futbol fins que el vaig conèixer, res de res. Ell m'ho va ensenyar tot, em va obrir un món nou, una pel·lícula fascinant", ha revelat l'actual entrenador del Bayern Munic en una emotiva conversa amb Jordi Basté a RAC-1. "Ens feia obrir els ulls per veure-hi d'una altra manera, per això som seguidors seus", ha proclamat amb orgull Guardiola, convertit en l'apòstol del cruyffisme, una manera singular d'entendre la vida. I el futbol. "El meu agraïment a Johan (observi's que Guardiola no parla de Cruyff sinó sempre de Johan) és infinit. El seu llegat també és infinit i indestructible. ¿Posar-li el seu nom al Camp Nou? ¿Una estàtua? No, no, oblideu-vos-en", ha afirmat el tècnic català, que va volar fins a Barcelona per acomiadar-se del seu mentor. "Oblideu-vos dels títols, per favor. No és això. Va canviar dos clubs: el Barça i l'Ajax. I va canviar dues seleccions: Holanda i fins i tot Espanya... Imagina't".

"ESCOLTAR ELS SEUS CONSELLS"

No es recorda, segons sosté Guardiola, ningú tan influent en el futbol contemporani. "Ell ens va ajudar a entendre el futbol, a donar-nos sempre els perquès de les coses. T'animava a seguir l'instint, el nas. Et deia que et guiessis per l'instint, això mai et falla", ha afirmat el tècnic. Guiat per l'instint Guardiola va decidir fer-se entrenador per perpetuar l'obra de Cruyff, amb perdó de Johan. "A vegades em pregunto què faria el Johan. Davant la Juve, quan tenia la corda preparada em va passar això i me'n vaig sortir", ha dit recordant la seva decisió d'apostar per l'atac, traient Thiago, decisiu, en la remuntadaThiago.

Notícies relacionades

Cada minut amb Johan era, com recorda Guardiola, una lliçó. "Quan vaig començar ell em protegia i em va dir com havia de comportar-me, com allunyar-me dels mitjans", ha dit el tècnic del Bayern, recordant que, en aquells moments, la responsabilitat era per a les "vaques sagrades", una altra paraula cruyffista, en què incloïa "Ronald" (Koeman, "Michael" (Laudrup) i "Romário". L'únic que busca Guardiola és que es perpetuï la seva filosofia futbolística. "Deixem els grans mestres, les grans obres que triomfin per si mateixes. És tan gran que se'n parlarà per defecte. No cal fer res per recordar-lo".

"CORREU MOLT"

Quan va arribar Johan ("poderós amb els poderosos i protegia sempre el feble"), va deixar anar una frase: "Correu molt", ha revelat Guardiola. I ara, en canvi, Messi queda com a hereu d'aquest home que ho va revolucionar tot. "No hi ha millor deixeble del Johan que el Leo. És el que menys corre i és el millor jugador del món", ha precisat. ¿Qui seguirà amb aquesta mirada? "Estic convençut que el Xavi, l'Andrés, el Busi, seguiran amb aquest llegat..." Són els néts de Johan.