Els 25 ajudants de Luis Enrique

El tècnic cel Barça lidera un nombrós grup que controla fins al més mínim detall de la seva plantilla de 24 jugadors

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

A la foto oficial del Barça 2015-2016 hi ha més tècnics, ajudants, metges o fisioterapeutes que jugadors. Se’ls distingeix fàcilment. Hi ha 18 persones amb el xandall vermell i set amb el blau, que distingeix els tècnics. O sigui, Luis Enrique té 24 futbolistes a la plantilla del pentacampió, un cop reclutats al mercat hivernal Arda i Aleix. I 25 al seu altre equip, aquell que no es veu, amagat a les catacumbes de la ciutat esportiva de Sant Joan Despí, pendent del més mínim detall, tant mèdic com físic, per donar suport a un conjunt afamat que no para de fer història. 

El Barça de Luis Enrique és un grup llegendari on conviu el trident més famós (Messi, Neymar i Suárez), capaç de conquistar cinc títols de sis possibles durant el seu primer any. Però no s’atura aquí. Ja suma un rècord de 34 partits consecutius sense perdre i treu el cap demà a Vallecas per quedar-se sol al cim si arriba als 35, deixant així enrere el Madrid de Leo Beenhakker. Disposat, com fa un any el Barça, a intentar repetir, una cosa mai feta per cap club del món. Luis Enrique té tots els recursos possibles, però treballa, no obstant, com si fos un equip petit, supervisant qualsevol gest, atenent qualsevol suggeriment, disseccionant els rivals amb la màxima precisió, fent de cada acció a pilota parada (córner, falta o sacada de banda) pràcticament una tesi.  

Unzué dirigeix  les accions d'estratègia, Moreno i Barbará disseccionen els partits i Pol és la clau oculta de l'excel·lent preparació física

Darrere de Luis Enrique hi ha gairebé sempre Juan Carlos Unzué, el segon entrenador, el propietari dels secrets a les accions a pilota parada. I no gaire lluny hi ha Joaquín Valdés, el psicòleg esportiu que treballa amb el tècnic asturià des de fa molt temps. «No us preocupeu, el psicòleg és per a mi», va dir fent broma Luis Enrique fa més d’un any i mig, just el dia en què era presentat. I van junts pràcticament a tot arreu. 

El jove mallorquí Rafel Pol (29 anys) té la clau oculta. És el preparador físic que ja va treballar ambLuis Enrique al Roma i el Celta abans de trepitjar el Camp Nou. Dóna mètode i substància a les idees del tècnic asturià, perquè els jugadors aguantin l’«atroç calendari», com el va definir l’entrenador, i corrin amb l’estil luisenriquenià que necessiten. A Robert Moreno i Joan Barbará, en canvi, no se’ls veu tant. Però sempre hi són. Observen els partits des de la part alta del Camp Nou o de qualsevol altre estadi, ho analitzen tot, debaten, busquen solucions en la distància i després les traslladen al seu cap, a través sempre d’Unzué, el fil conductor. El propietari de l’Ipad per ensenyar les jugades estudiades als futbolistes. 

FUSIÓ D'ALTRES TÈCNICS

Robert Moreno i Joan Barbará, en canvi, no se'ls veu tant. Però sempre hi són. Observen els partits des de la part alta del Camp Nou de qualsevol altre estadi i ho analitzen tot, debaten, busquen solucions en la distància i després la traslladen al cap, a través sempre d'Unzué, el fil conductor. El dueño de l'Ipad per ensenyar jugades estudiades als futbolistes.

Notícies relacionades

A més a més, Luis Enrique ha sabut fusionar al seu nombrós grup de treball diverses cultures. Es manté, per exemple, la indispensable figura de Carles Naval, el delegat, un pou de saviesa. El mateix que hi va trobar el tècnic quan era futbolista al Camp Nou la dècada dels anys 90 del segle passat. A continuació hi ha Pepe Costa, heretat de l’època de Pep Guardiola, una peça capital en l’ecosistema dels jugadors, establint ponts de complicitat entre Messi i Neymar, sense anar més lluny. I Luis Enrique ha continuat treballant amb una part de l’equip que va portar el difunt Tito Vilanova a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí.

De la Fuente o Dela, com el coneix tothom, l’entrenador de porters que va portar Tito Vilanova de l’Hèrcules, treballa en l’excel·lent comportament de Bravo i de Ter Stegen des de fa pràcticament dos anys. I Edu Pons, que va arribar al club recomanat per Òscar García, és l’altre preparador físic que ajuda Pol perquè la màquina no falli. La remodelació total va arribar, de totes maneres, a l’àrea d’'scouting', on Luis Enrique sí que ha deixat tot el seu segell, mentre continua acompanyant Ricard Pruna, el metge en el qual confien més els jugadors per la seva excel·lent capacitat per diagnosticar lesions, fins i tot sobre la gespa, ajudat ara per Xavier Yanguas, el doctor amb qui va coincidir el tècnic asturià al Barça B. Luis Enrique no oblida els seus inicis. 

marcosl30860309 barcelona      29 08 2015          luid enrique ju160301114601

marcosl30860309 barcelona 29 08 2015 luid enrique ju160301114601