El dilema de fitxar

Luis Enrique insisteix a reforçar l'equip però la directiva no vol gastar diners per evitar que augmenti el deute

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tant de temps desitjant formalitzar fitxatges per renunciar a firmar-los una vegada s'obri el mercat. Això li pot passar al Barça, que es'està debatent en el dilema sobre si recorre al mercat d'hivern per adquirir el reforç, com a mínim, que desitjaria Luis Enrique. La voluntat de l'entrenador topa amb la intenció de la directiva, que no vol gastar. El debat fa mesos que es produeix i, mentre no hi hagi un pronunciament clar i directe d'alguna de les parts (el cos tècnic, el cos executiu o el cos directiu), durarà fins que finalitzi el període de fitxatges. És a dir, fins a l'últim dia de gener.

Luis Enrique ja es va pronunciar sobre la necessitat de fitxatges. "Sempre sóc partidari de reforçar-se i millorar perquè les coses es poden torçar i cal estar preparat", va assegurar l'entrenador el 27 de novembre. Unes paraules que va matisar quatre dies més tard. "Sempre diré de reforçar-nos en cada mercat; després vénen els matisos: a quin preu, en quines condicions i en quines circumstàncies", va dir, jugant amb l'ambigüitat que també fomenta el club d'evitar aclarir si invertirà o no en fitxatges.

TRES ESTRELLES INSUBSTITUÏBLES

L'entrenador vol un davanter, malgrat que en té cinc: Messi, Suárez, Neymar. Munir Sandro. No en vol un més perquè sigui el sisè, sinó perquè sigui el quart: el recanvi a algun dels tres primers, insustituïbles a ulls del tècnic. A Neymar l'ha canviat només una vegada aquesta temporada: en la segona jornada, davant el Màlaga (1-0), per Sandro (m. 85). Suárez va ser substituït en els dos últims partits de la passada campanya: les finals de Copa i Champions, de forma simbòlica, perquè entrés Pedro. L'última substitució de Messi es remunta al 21 d'octubre del 2014 contra l'Ajax (3-1).

Luis Enrique vol un sisè davanter  perquè sigui el quart: la primera alternativa al trident

El paper d'aquest davanter que desitja Luis Enrique seria el que Pedro va rebutjar representar per segon any: un futbolista disposat a assumir la suplència i les oportunitats de ser titular del qual es limitaran a lesions o sancions d'algun component del trident. El tracte dispensat a Munir i Sandro demostra que el tècnic no els creu capaços de ser una alternativa a cap de les tres estrelles.

PERFIL DELIMITAT

El perfil limita molt la llista de candidats, i no només les perspectives de jugar que ofereix a priori Luis Enrique, sinó per la inversió que està disposat a fer el Barça. El club busca el cost zero, o una cessió encoberta (amb garantia de compra futura) fins a l'estiu. Encara que la llista de jugadors amb projecció de vestir-se de blaugrana és escassa, no han deixat de sortir noms.

La necessitat d'oferir un rendiment immediat dirigeix les mirades als exbarcelonistes. Nolito és el preferit de Luis Enrique. El tècnic el va tenir a les seves ordres al filial blaugrana i després va voler contractar-lo per al Celta. El club viguès exigiria els 18 milions de la clàusula. Jonathan Soriano va ser un altre jugador que va rellançar la seva carrera amb l'actual entrenador del Barça. "Va treure el millor de mi", va assegurar l'avui capità i màxim golejador del Salzburg Red Bull. Tots dos tenen contracte fins al 2018.

LLARGA LLISTA

"La llista és molt llarga, però el que tenim és molt bo", va dir al novembre Robert Fernández, el secretari tècnic, que dissabte, seguia sense pronunciar-se sobre futurs fitxatges. "Quan arribi el moment ho valorarem", va afegir. Luis Enrique no va fer cap substitució davant el València i ha convocat el trident, sense donar descans a cap de les estrelles, per al partit intranscendent de Leverkusen. Les dues accions reforcen el missatge que l'entrenador pretén inculcar que, més enllà de l'onze titular, no té recanvis que ell consideri de garanties

Notícies relacionades

En aquella llarga llista hi ha escrits altres noms. Per exemple el del brasiler Alexandre Pato, que al seu dia va ser l'estendard del Milan i que ara torna a despuntar en les files del São Paulo. L'alemany Marco Reus és un dels davanters més cotitzats d'Europa i el preu que exigiria el Borussia Dortmund s'escapa a les possibilitats del Barça. Més assequible seria Anwar El Ghazi, amb doble nacionalitat holandesa i marroquina que, a més, té la mateixa edat que Munir.            

La ràpida incorporació d'Aleix Vidal i Arda Turan no consola Luis Enrique. Els dos reforços del passat estiu, que no van poder ser inscrits per la sanció de la FIFA, rebran l'alta al gener. Sense haver pogut disputar amistosos, encara no s'ha pogut calibrar el seu hipotètic rendiment i quines serien les demarcacions que ocuparien: Aleix Vidal va jugar de lateral, interior i extrem al Sevilla; Arda, interior a l'Atlètic, podria ser un eventual davanter en cas de necessitat. 

Temes:

Champions Futbol